Reactie vehementa a BOR care se opune orelor obligatorii de educatie sexuala: Atentat la inocenta!

Luni, 27 Aprilie 2020, ora 14:07
11518 citiri
Reactie vehementa a BOR care se opune orelor obligatorii de educatie sexuala: Atentat la inocenta!
Foto: Arhiva Ziare.com

Patriarhia Romana pledeaza pentru un caracter optional in scoli al orelor de educatie pentru viata, sustinand ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta "un atentat asupra inocentei copiilor", impiedicand dezvoltarea lor "fireasca" si "marcandu-i" pentru intreaga viata.

Pozitia Patriarhiei survine publicarii in Monitorul Oficial a Legii nr. 45/3 aprilie 2020, care modifica si completeaza Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, care prevede obligativitatea organizarii in scoli, cel putin semestrial, a unor programe pentru viata si sanatate, inclusiv educatie sexuala pentru copii.

Patriarhia Romana aminteste ca a sustinut caracterul optional in scoli al orelor de educatie pentru viata, iar programele scolare corelate acestora sa fie elaborate potrivit "valorilor morale".

Intr-un comunicat de presa transmis luni, Patriarhia afirma ca prevederile acestei legi contravin unor articole din Constitutie, Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului si Legii educatiei nationale nr. 1/2011 si precizeaza ca in 13 martie a transmis adrese cu privire la aceasta propunere legislativa catre seful statului, premier si ministrul Educatiei si Cercetarii, in care a semnalat aceste aspecte.

"Consideram ca incadrarea in mod obligatoriu a elevilor in programe de educatie sexuala reprezinta un atentat asupra inocentei copiilor, impiedicand dezvoltarea lor fireasca si marcandu-i pe acestia pentru intreaga viata.

In acest sens, mai multe studii realizate in diferite tari au demonstrat ca o astfel de abordare a educatiei copiilor a avut ca urmare inceperea vietii sexuale mai devreme, cu implicatiile de rigoare, fara vreo imbunatatire in plan social.

Spre exemplu, analiza intitulata 'Re-examinarea dovezilor: Educatia sexuala completa in scoli in Statele Unite ale Americii', realizata in anul 2019, de Institutul pentru Cercetare si Evaluare, din SUA, organizatie independenta cu peste 25 de ani de experienta in evaluarea programelor de acest tip, arata ca programele de educatie sexuala in scolile publice nu sunt eficiente, iar unele au dus chiar la cresterea ratei sarcinilor la adolescenta, la reducerea varstei debutului sexual, precum si la comportamente sexuale riscante. Concluzia cercetarii este ca astfel de programe sunt mai degraba 'de indoctrinare sexuala' decat 'de educatie'", se arata in comunicatul citat.

Patriarhia mentioneaza ca in unele state ale Uniunii Europene educatia sexuala este organizata in cadrul altor discipline scolare - Austria, Grecia, Irlanda, Letonia, Portugalia, Slovacia, Spania, iar in altele ca disciplina distincta neavand caracter obligatoriu - Bulgaria, Cipru, Danemarca, Finlanda, Italia, Lituania, Polonia.

"In Romania, studierea temelor specifice educatiei pentru viata si sanatate se realizeaza in cadrul disciplinei scolare obligatorii Consiliere si dezvoltare personala, careia i se aloca deja o ora/saptamana in Planul-cadru pentru invatamantul gimnazial. De asemenea, in sistemul public de invatamant romanesc exista deja discipline optionale, ofertate la nivel national, care abordeaza aspecte privind educatia pentru viata: Educatie pentru sanatate; Pregatiti pentru viata. Educatie pentru viata si comunitate; Adolescenta si autocunoastere; Mai intai caracterul", explica sursa citata.

Pregatirea pentru viata intima, in sarcina familiei

Patriarhia Romana considera ca pregatirea pentru viata intima trebuie sa fie lasata in primul rand in sarcina familiei, care poate aprecia corect si obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual si emotional al copilului.

"In tara noastra, numeroase si reprezentative asociatii din societatea civila si-au exprimat ingrijorarea fata de efectele educatiei sexuale asupra copiilor. Aceste asociatii si-au prezentat pozitia in mod public si au propus solutii alternative, in care accentul cade pe educatia pentru familie.

Consideram ca pregatirea pentru viata intima si de familie trebuie sa fie lasata in primul rand in sarcina familiei care poate aprecia corect si obiectiv stadiul de dezvoltare psiho-fizic, intelectual si emotional al copilului", se mai arata in comunicat.

Potrivit BOR, "identitatea si viata persoanei umane nu se epuizeaza intr-o realitate exclusiv biologica sau socio-culturala".

"Viata are si o dimensiune spirituala, ignorata in societatea contemporana secularizata, care a pierdut sensul sacru al vietii umane. Biserica a acordat dintotdeauna o importanta deosebita cresterii spirituale a omului, care este chemat la viata vesnica in iubirea lui Dumnezeu.

De aceea, este relevanta si valorificarea specificului formativ al educatiei religioase, care contribuie la cultivarea unei constiinte vii si marturisitoare a valorii eterne a persoanei umane, la promovarea demnitatii acesteia in familie si in societate si la reducerea efectelor negative ale crizei contemporane de identitate si de orientare", se mai sustine in comunicatul Patriarhiei Romane.

Vezi si Educatia sexuala devine obligatorie. Ce a mai decis Parlamentul ca trebuie sa faca scolile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#educatie sexuala scoli BOR, #Patriarhia educatie sexuala scoli , #elevi