Razboiul manualelor: Prostie sau interese?

Joi, 03 August 2017, ora 11:40
4215 citiri
Razboiul manualelor: Prostie sau interese?

Asta cu manualele de educatie fizica si de dirigintie imi pare a fi ori fantezia unor autori dornici sa-si valorifice creatiile prin scoli pe banii contribuabililor, ori dorinta subita a unui ministru de a se face cunoscut macar astfel, daca altfel nu reuseste.

Mie ideea imi aduce aminte de un motto pe care profesorul C. Teodorescu de la Politehnica il pusese pe culegerea sa cu probleme de rezistenta materialelor, tiparita pe la sfarsitul anilor '40 din secolul trecut: "Nu va bazati pe teorie si faceti exercitii. Nimeni n-a ajuns sa inoate citind o carte despre inot".

Ma indoiesc ca Ilie Nastase, Ion Tiriac sau Simona Halep au demarat in sport, citind manuale de tenis.

In conceptia mea, educatia fizica inseamna miscare, antrenament la sala, jocuri si numai in ultimul rand delectarea prin lectura, indeosebi pentru profesionisti.

Nu contest valoarea unui studiu sau a unui manual bine scris. Dar, chiar daca lucrarea ajunge un best seller, tot nu mi se pare justificata distribuirea prin scoli, pe banii contribuabililor.

Este meritorie elaborarea ei si punerea pe piata prin librarii, nu plasarea cu de-a sila in ghiozdane.

Sa fim intelesi, exista o diferenta esentiala intre propusul manual de educatie fizica si manualele consacrate matematicilor, gramaticii, fizicii, chimiei, biologiei, pe care elevii le studiaza de sute de ani in clasa sau acasa.

Sa studiezi din carti educatia fizica sau dirigintia, asta mi se pare o trasnaie demna numai de dl Liviu Pop, actualul ministru al Educatiei, cunoscut deja publicului prin alte boacane, care nu fac deloc cinste pozitiei d-sale din fruntea invatamantului romanesc.

In opinia mea, daca un minister precum cel al Sanatatii nu trebuie sa fie neaparat condus de un bun chirurg, un minister precum cel al Educatiei nu se poate face respectat in lumea elevilor, a parintilor, a studentilor si a corpului didactic decat printr-o personalitate care s-a impus deja in lumea didactica si stiintifica la toate nivelurile.

Dar, vai, in fruntea institutiei care guverneaza invatamantul din tara noastra nu se afla nici vreun prestigios profesor universitar, nici un cercetator care s-a impus prin lucrarile sale in mediile universitare, nici o personalitate incarcata cu lauri, titluri, diplome si distinctii care sa aminteasca meritele sale.

Ministerul Educatiei Nationale il are in frunte pe dl Liviu Pop, remarcat initial ca lider sindical, ulterior ca secretar de stat in Guvernul Ponta, personaj devenit cunoscut mai ales cand a desfiintat o comisie care-l acuzase pe fostul premier de plagiat si a infiintat o alta, pro domo, anume care-l scotea basma curata.

Acum cauta sa se remarce printr-o premiera absoluta in tara noastra: manualul de educatie fizica si cel de dirigintie. Ma intreb, ce vor face elevii cu inca doua manuale, dupa ce si asa ghizdanul e plin, iar programa full?

Din timpul cui taiem, ca sa-i dam elevului pentru studierea noilor manuale? De la matematica? De la chimie? Sau chiar de la antrenamentele de educatie fizica?

Manualele la care se refera dl ministru costa bani buni si fara indoiala ar fi fost mai intelept si mai util sa fie directionati spre achizitionarea de materiale sau echipamente specifice. Altfel, imi pun o intrebare fireasca: cine are interesul sa se tipareasca manuale si nu sa se achizitioneze echipamente?

Dar asta nu e totul. Ma sperie sa aflu din presa ca ministerul ar mai avea in minte si alte manuale in perspectiva, pentru atletism, badminton, baschet, baseball, canotaj, dans sportiv, fotbal, gimnastica artistica feminina, si masculina, haltere, handbal, hochei pe gheata si pe iarba, inot, judo, caiac-canoe, karate, lupte greco-romane, lupte libere, orientare sportiva, patinaj artistic si de viteza, polo pe apa, rugby, sanie, sarituri in apa, schi alpin, schi biatlon, schi fond, schi orientare, schi sarituri, scrima, softball, sport aerobic, sah, tenis, tenis de masa, volei, yachting.

In opinia mea, toate acestea n-au legatura cu invatamantul, ci mai degraba cu sportul, pentru care exista un minister de profil, capabil sa gestioneze problema intelept si fara legatura cu scoala, a carei menire este sa formeze noua generatie si, mai ales, sa ne scoata din zona de umbra a analfabetismului, unde suntem campioni europeni.

Chiar asa, domnule ministru, suntem campioni la numarul de analfabeti, iar pe noi ne preocupa manualul de dirigintie si cel de educatie fizica! La una ca asta, nu pot decat sa-mi amintesc aforismul cunoscutului Albert Einstein: "Doua lucruri sunt infinite: universul si prostia omeneasca. Dar, de primul, nu sunt sigur".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#manuale educatie fizica, #manual dirigintie, #Ministerul Educatiei Nationale manuale , #manuale