Proiect european la Cluj: Stimulente pentru parintii saraci, ca sa-si duca la gradinita copiii

Joi, 27 Septembrie 2018, ora 16:11
2810 citiri
Proiect european la Cluj: Stimulente pentru parintii saraci, ca sa-si duca la gradinita copiii
Foto: Facebook/Scoala face diferenta - SFD

Parintii a 60 de copii din judetul Cluj, care au implinit 2 ani, vor primi lunar cate 100 de lei si pachete cu imbracaminte, incaltaminte si materiale de igiena, printr-un proiect european, care incearca sa reduca abandonul scolar, prin implicarea celor mici in activitati la gradinita.

Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj, Valentin Cuibus, a explicat, joi, presei, ca dupa ce se obisnuiesc sa frecventeze invatamantul anteprescolar si prescolar, copiii vor avea o sansa marita de a merge la scoala.

"Am ajuns la concluzia potrivit careia parintii au o retinere de a-si aduce copiii la cresa si gradinita, aspect care este legat, mai tarziu, de a-si trimite copiii in invatamantul primar, la scoala, iar o parte din ceea ce se intampla in zona abandonului scolar este cauzat de lipsa de pregatire anterioara.

Ne-am gandit sa plecam chiar de la cresa, sa ii luam de la 2-3 ani ani si sa vina in proiectul european Scoala face diferenta impreuna cu parintii, in activitati specifice varstei, dupa care cei mici sa mearga la gradinita in asa fel incat, ulterior, sa aiba o sansa marita de a merge la scoala si sa se evite riscul de abandon scolar.

Avem si motivatii pentru parinti, care vor primi prin proiect cate 100 de lei pe luna pentru fiecare copil, plus un pachet cu rechizite, imbracaminte, incaltaminte si materiale de igiena, cu conditia ca cei mici sa frecventeze cresa sau gradinita", a spus Cuibus.

Potrivit acestuia, proiectul prevede alocarea unei sume similare si a unui pachet si pentru 220 de copii din invatamantul prescolar, dar include si tineri si adulti din programul "A doua sansa", precum si parintii copiilor din invatamantul ante-prescolar si prescolar in risc de parasire timpurie a scolii.

Lavinia Muresan, expert educatie scoala dupa scoala din cadrul ISJ Cluj, a declarat, la randul sau, ca pachetul care va fi oferit copiilor va cuprinde pantofi, haine, geci, sapun, periuta si pasta de dinti.

"Copiii vor trebui sa se obisnuiasca sa spele pe dinti, sa invete sa se spele pe maini si este esential ca si parintii sa participe la activitati, deoarece o parte dintre ei au o educatie precara, sunt extrem de tineri, si incercam sa facem, in paralel, si educatia copiilor dar si adultilor", a explicat aceasta.

In total, in grupul tinta al proiectului sunt cuprinse 1.170 de persoane, copii si adulti cu varste cuprinse intre 2 si 64 de ani, din scolile comunelor Panticeu, Suatu, Aschileu Mare si Ceanu Mare, la care se adauga Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Cluj-Napoca.

ISJ Cluj a lansat, joi, proiectul "Scoala face diferenta", care are o finantare totala de 9,3 milioane de lei (2 milioane de euro), din care 8 milioane de lei sunt fonduri europene. Proiectul are o durata de implementare de 3 ani, pana in 2021.

Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan tocmai a dat cărțile pe față. De ce și-a dat demisia din USR, partidul pe care l-a creat
Nicușor Dan a dat cărțile pe față după ani buni. Primarul Bucureștiului a explicat de ce a ieșit din USR, partidul pe care l-a fondat. Ruptura dintre Nicușor Dan și USR a surprins pe...
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Candidatura Dianei Şoşoacă la Primăria Capitalei a fost respinsă. „Eu nu am anunţat niciodată public că voi candida. E un ordin de la Marcel Ciolacu”
Biroul Electoral de Circumscripţie nr. 42 Municipiul Bucureşti a respins candidatura Dianei Şoşoacă, preşedintă a partidul S.O.S. România, pentru funcţia de primar general al Capitalei,...
#Scoala face diferenta proiect european Cluj, #Cluj ajutor parinti gradinita , #gradinita