Profesorii de la o scoala din Suceava refuza sa-si reia activitatea: Nu ne sunt asigurate materiale de protectie si noua, ci doar elevilor!

Vineri, 15 Mai 2020, ora 16:37
4316 citiri
Profesorii de la o scoala din Suceava refuza sa-si reia activitatea: Nu ne sunt asigurate materiale de protectie si noua, ci doar elevilor!
Foto: Arhiva Facebook/ Alianta Sindicatelor din Invatamant Suceava

Alianta Sindicatelor din Invatamant Suceava (ASIS) transmite ca profesorii nu vor sa revina in scoli in intervalul 2 - 12 iunie, perioada in care elevii din ani terminali (clasa a VIII-a, a XII-a si a XIII-a) trebuie sa desfasoare activitati de pregatire si consiliere pentru examenele nationale.

ASIS critica ordinul comun al Ministerelor Educatiei si Sanatatii, cel privind actiunile de prevenire si combatere a infectarii cu SARS-CoV-2 in timpul activitatilor organizate in unitatile de invatamant la sfarsitul acestui an scolar.

"Din textul ordinului aflam ca, in timp ce ministerul doar 'asigura cadrul general pentru desfasurarea tuturor activitatilor specifice in cadrul unitatilor/institutiilor de invatamant si monitorizeaza prin inspectoratele scolare judetene/al municipiului Bucuresti modul in care se implementeaza actiunile de prevenire si combatere a infectarii cu SARS-CoV-2', intreaga responsabilitate privind organizarea activitatii, dotarea unitatilor de invatamant, desfasurarea activitatilor, revine conducerilor unitatilor scolare, consiliilor de administratie, parintilor, profesorilor, etc.

Ministerul va pune la dispozitie mastile de protectie! In rest, nimic despre cine si din ce bani cumpara dezinfectanti, detergenti, sapun, prosoape, covorase dezinfectante, dozatoare, biocide, etc., despre ce se intampla in scolile in care nu exista toalete si apa curenta, cine si cand doteaza unitatile de invatamant cu termoscanere, de unde vor proveni medicii si asistentii medicali care asigura masurarea temperaturii la accesul in unitatile de invatamant, mai ales in comunitatile in care nu exista nici medici de familie", atrag atentia profesorii intr-un comunicat de presa.

De asemenea, ASIS cere sa stie ce se va intampla cu elevii sau profesorii care au o temperatura a corpului de peste 37 de grade.

"Cine asigura materiale pentru marcarea traseelor de acces si afluire, cine marcheaza aceste trasee, cum vor fi preluate, asigurand distantarea sociala, pana la constituirea acestora, grupurile de elevi care vor fi apoi condusi pe traseele marcate, care sunt specialistii care asigura expertiza directorilor in asa fel incat acestia sa nu greseasca, ei nefiind specialisti epidemiologi, cine asigura materialele de informare privind protectia fata de infectia cu Covid, ce se intampla cu copiii care din cauza unor boli sau a mediului de provenienta nu pot participa la cursuri, nici in scoala, nici in sistem de pregatire la distanta! Ce se intampla cu clasele cu efective de peste 30 de elevi, care vor trebui sa desfasoare activitatea divizate in 4 grupe distincte, pregatirea fiind asigurata de catre acelasi profesor?", se mai arata in surs citata.

Sindicatele mai transmit ca nu au gasit in ordin nicio referire la protectia personalului din invatamant.

"Pentru cele doua ministere ei nu exista! Cine si cum ii protejeaza pe cei cu varste de peste 65 de ani, pe cei cu alte boli asociate, pe cei care locuiesc cu persoane cu varste ridicate sau aflate in categorii cu grad ridicat de risc? Cine si cum protejeaza profesorii bolnavi care vor trebui sa interactioneze zilnic cu zeci de elevi?

Nu vom face aici analiza intregului act normativ, vom spune doar ca problemele au fost tratate superficial, ca documentul a fost elaborat de persoane fara o pregatire temeinica si fara viziune, ca in forma in care este actul este inaplicabil sau, daca va fi aplicat in aceasta forma va crea haos sau ar da nastere la probleme greu de anticipat", potrivit sursei citate.

ASIS mai anunta ca in aceste conditii multi angajati din invatamantul sucevean "refuza, in mod justificat, sa se intoarca la scoala pentru simplul motiv ca nu li se asigura materiale de protectie".

"In videoconferinta organizata de ISJ Suceava cu directorii unitatilor scolare, desfasurata in data de 14 mai 2020, s-a comunicat ca mastile care vor fi distribuite in scoli sunt doar pentru elevi nu si pentru angajati, situatie pe care o consideram discriminatorie si in afara legii.

In aceste conditii cine isi mai doreste sa se intoarca la scoala? Exemplul cel mai concludent il regasim la Scoala Gimnaziala Bosanci, comuna care a fost in carantina si care a generat cel mai mare focar de Coronavirus din tara, unde intreg personalul didactic refuza sa mearga la scoala fiind sustinut si de majoritatea parintilor care refuza sa-si trimita copiii la scoala.

Un prim pas spre normalitate s-a facut ieri cand Guvernul Romaniei a decis anularea probelor orale de la Examenul de Bacalaureat. Chiar si in al 12-lea ceas tragem speranta ca mai exista un pic de ratiune si MEC va gasi o alta modalitate de incheiere a ciclurilor de invatamant, fara sa ne expunem riscului", conchide documentul.

Iata mai multe detalii despre ordinul criticat de profesorii din Suceava.

A.D.

Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „într-o ţară civilizată ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi...
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
#profesori Suceava scoala coronavirus , #profesori
Comentarii
Poza Vintage
Vintage
rank 5
Cu asemenea profesori, mai bine fara scoala.