Profesorii care nu vor primi bani timp de 13 zile din cauza vacantei prelungite de Paste: "Nu stim absolut nimic"

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 22:55
4864 citiri
Profesorii care nu vor primi bani timp de 13 zile din cauza vacantei prelungite de Paste: "Nu stim absolut nimic"
Profesorii care nu sunt titulari pe post nu vor fi platiti in timpul vacantei prelungite de Paste FOTO Pixabay

Trei categorii de profesori din Romania nu vor fi platiti timp de 13 zile din cauza vacantei prelungite de Paste. Este vorba despre profesorii care nu sunt titulari, profesorii pensionari rechemati in sistem si profesorii asociati, care sunt platiti "cu ora" si doar pentru munca prestata, conform contractelor semnate la fiecare inceput de an scolar.

Desi sindicalistii din Educatie au semnalat acest aspect Ministerului Invatamantului, deocamdata nu s-a gasit o solutie pentru aceasta categorie profesionala.

"Deocamdata nu stim absolut nimic. Sunt probleme legate de plata cu ora, nu ai cum sa-i platesti, cu exceptia cadrelor didactice care predau la clasele din an terminal, clasele a VIII-a, a XIII-a, si a XII. Dar mai sunt si clasele a XI profesionale, tot an terminal, mai ai sunt sipostlicealele unde, la fel, discutam tot de ani terminali. Avem adrese inaintate catre minister si asteptam un raspuns in legatura cu situatia respectiva. Ai un contract de munca pentru activitatea prestata si primesti bani doar daca prestezi activitatea respectiva, daca nu, nu.

Noi nu am sustinut varianta aceasta a unei vacante prelungite, de fapt discutam despre 13 zile de vacanta suplimentara, dar deciziile sunt luate la un alt nivel. Poate ca sunt bani putini pentru cele 13 zile, dar poate ca oamenii se bazau pe ei. Vacanta aceasta prelungita nu aduce nimic bun nici pentru colegii din sistem si nici pentru elevi", a declarat Marius Nistor pentru ziare.com, lider sindicalist in cadrul Marius Nistor, Federatia Sindicatelor din Educatie.

Pe lista profesorilor care vor ramane fara o parte din venituri sunt absolventii de studii superioare, care au urmat un modul de psihopedagogie, angajati in alte institutii, dar care predau elevilor din scola primara si gimnaziala.

Printre ei se afla preoti care predau cursurile de religie sau artisti, angajati la Filarmonica, dar care tin cursuri la liceele de arta. Pe de alta parte, sunt profesorii pensionari, rechemati in sistem pentru a acoperi golurile din schema de personal si care sunt platiti cu ora sau profesorii care nu sunt titular. Acestia primesc bani exclusiv pentru munca prestata si nu sunt platiti in vacante.

In acest an, vacanta de primavara este:

Pentru elevii din clase non-terminale (toti exceptand clasa a VIII-a si a XII-a): 2 aprilie - 4 mai

Pentru elevii din clasele terminale: 2-11 aprilie / 30 aprilie - 9 mai (Pastele Catolic: 4 aprilie; Pastele Ortodox: 2 mai)

Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Horoscop zilnic. Joi, 25 aprilie. Zodia care va câștiga niște bani
Astrele au pregătit noi provocări pentru zodii, unele fiind mai norocoase, iar altele mai puțin. Toate previziunile despre dragoste, bani sau job, în horoscopul zilnic. Berbec: Va trebui să...
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanță de 1 Mai și Paște, pe litoralul românesc sau în Bulgaria și Grecia. Unde e mai avantajos și unde e vremea mai bună
Vacanţa de 1 Mai şi de Paşte va fi mai lungă anul acesta, având în vedere că cere două sărbători vor fi una după alta. Așa că mulți și-au legat liberele și profită pentru a avea un...
#profesori, #salarii, #vacanta Paste, #sindicate, #invatamant, #bani , #profesori