Profesoara obligata sa ii achite daune morale unei eleve de clasa a III-a pe care a palmuit-o: Un copil se educa, nu se "dreseaza"

Sambata, 11 Iulie 2020, ora 14:18 20031 citiri
FOTO Pixabay

Curtea de Apel Cluj a pronuntat joi, 9 iunie 2020, sentinta finala intr-un proces in care o profesoara de engleza din Sighetu Marmatiei a fost trimisa in judecata pentru purtare abuziva dupa ce i-a dat o palma unei eleve de clasa a treia. In urma procesului, profesoara a scapat de pedeapsa penala, dar a fost obligata sa ii achite daune morale de 1.000 de lei elevei.

Incidentul a avut loc in 1 martie 2018, in timpul orei de engleza de la Scoala Generala nr. 10 din Sighetu Marmatiei. Pentru ca eleva de clasa a treia deranja ora, profesoara s-a enervat si i-a dat o palma peste fata. Fata a inceput sa planga, iar colegii fetei au anuntat-o pe mama elevei, care a depus plangere impotriva profesoarei.

In urma incidentului, profesoara a fost sanctioanta de conducerea scolii cu avertisment scris, dar profesoara a ajuns sa fie si judecata pentru purtare abuziva.

Prima faza a procesului s-a judecat la Judecatoria Sighetu Marmatiei, unde judecatorii i-au aplicat profesoarei o amenda de 3.000 de lei si au obligat-o sa ii achite elevei daune morale de 1.000 de lei.

"Chiar daca aparatorul ales al inculpatei a apreciat, in concluziile sale din fata instantei, ca fapta inculpatei nu ar fi atat de grava, pentru ca "aceasta incerca sa educe tinerii", sustineri pe care inculpata, la ultimul cuvant, a aratat ca si le insuseste, instanta arata ca un copil se educa, nu "se dreseaza" . Se pune problema ce pot intelege si ce pot invata niste copiii in varsta de 9 ani la scoala, fiind evident ca nu se poate pretinde unor copii sa se comporte ca niste adulti", se arata in sentinta Judecatoriei Sighetu Marmatiei.

In aceeasi sentinta, judecatorul mai arata ca "profesorii care sunt angajati pentru a educa copiii, iar nu pentru a-i lovi, sunt datori sa transmita informatiile necesare elevilor cu iubire, rabdare, stapanire de sine, cu atat mai mult cu cat si inculpata este mama si cu siguranta nu ar fi de acord ca vreun alt cadru didactic sa ii agreseze copilul, indiferent de comportamentul acestuia". "Prin fapta sa, inculpata aduce atingere unor valori sociale protejate de lege, respectiv integritatea corporala si emotionala ale unor copii ale caror caractere sunt in formare, precum si prestigiului unitatii de invatamant unde s-a savarsit fapta, imprejurari care impun organelor judiciare masuri ferme, in vederea contracararii acestui comportament deviant fata de un elev aflat in plin proces de educare", a mai retinut Judecatoria Sighetu Marmatiei.

Sentinta primei instante a fost atacata cu apel la Curtea de Apel Cluj, unde judecatorii au dispus renuntarea la aplicarea unei pedepse. "Aplica inculpatei un avertisment si ii atrage atentia asupra conduitei sale viitoare si a consecintelor la care se expune daca va mai savarsi infractiuni", au decis judecatorii, care au mentinut daunele morale de 1.000 de lei la care profesoara a fost obligata sa i le achite elevei. Sentinta este definitiva.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News