Procurorul general adjunct al Romaniei spune ca nu a plagiat. De ce a cerut, totusi, retragerea titlului de doctor

Vineri, 08 Iulie 2016, ora 15:534629 citiri
Procurorul general adjunct al Romaniei spune ca nu a plagiat. De ce a cerut, totusi, retragerea titlului de doctor
Foto: Arhiva Digi 24 TV

Bogdan Licu, procurorul general adjunct al Romaniei, unul din cei noua doctoranzi ai Academiei "Mihai Viteazul" care au cerut retragerea titlului de doctor, a declarat ca a luat aceasta decizie, desi nu a plagiat, doar pentru a pune capat discutiilor aparute in spatiul public.

"La inceputul lunii martie, am cerut retragerea titlului de doctor. Am facut solicitarea din cauza discutiilor din spatiul public si pentru ca vreau sa indepartez orice suspiciune cu privire la obtinerea acestui titlu. Academia a luat la cunostinta, am uzat de o prevedere legala", a spus Licu.

Acesta neaga orice acuzatie de plagiat.

"Nu am plagiat. Nu am avut niciun avantaj profesional de pe urma obtinerii acestui titlu", a subliniat procurorul.

Vezi ce explicatii a dat Bogdan Licu cand a anuntat ca renunta la titlul de doctor.

In luna mai, Ministerul Educatiei a demarat analiza mai multor teze de doctorat, printre care si a lui Bogdan Licu, dupa o sesizare privind suspiciuni de plagiat facuta de patru cercetatori romani care lucreaza in strainatate, dr. Cristian Dogaru de la University Campus Suffolk din Marea Britanie, dr. Lucian Ancu de la Universitatea din Geneva, Elvetia, profesorul Horia Cornean de la Universitatea Aalborg din Danemarca si profesorul Vladimir Tismaneanu de la Universitatea din Maryland, SUA.

Academia de Informatii "Mihai Viteazul" a anuntat ca 9 doctori "facuti" de Gabriel Oprea au incercat sa renunte la titluri dupa ce au fost acuzati de plagiat.

Printre acestia se afla Bogdan Licu, care a confirmat informatia, alaturi de fostii ministri Radu Stroe, Mihail Tudose si Mihai Stanisoara, Daniel Moldoveanu, fostul consilier prezidential pe probleme de securitate, Romeo Raicu, fost sef al Comisiei parlamentare de control al SIE, Neculai Ontanu, fost primar al Sectorului 2, Adela Popescu, fosta secretara a lui Gabriel Oprea si Loredana Radu, nepoata lui Gabriel Oprea.

Noul ministru al Educatiei, Mircea Dumitru, a confirmat existenta cererilor de retragere a titlurilor de doctor in cazul celor noua, precizand ca in prezent nu pot fi retrase pe baza solicitarilor de renuntare.

De asemenea, Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis recent ca Victor Ponta a plagiat si a cerut retragerea titlului sau de doctor in drept.