Pricopie, despre definitivat: 47,83 la suta promovati inseamna ca e un examen exigent

Marti, 23 Iulie 2013, ora 17:19
1186 citiri
Pricopie, despre definitivat: 47,83 la suta promovati inseamna ca e un examen exigent
Foto: Arhiva

Ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat ca ponderea celor care au promovat definitivatul, de 47,83 la suta, inseamna ca acesta este un examen serios, exigent, asa cum trebuie sa fie si i-a felicitat pe cei aproape 3.200 de candidati care au promovat.

"Anul acesta, la examenul de definitivat a crescut media de promovare de la 7 la 8. Am facut acest lucru pentru ca este important sa avem profesori bine pregatiti. 47,83 la suta promovati insemana ca definitivatul este un examen serios, exigent, asa cum trebuie sa fie. In Finlanda, spre exemplu, promovabilitatea este de 10 la suta", a declarat ministrul Pricopie.

Ministrul Educatiei a mai apreciat ca Legea Educatiei ar trebui sa sanctioneze mai aspru profesorii care vor sa promoveze prin frauda.

"Ii felicit pe cei 3.181 de candidati care au promovat examenul de definitivat. Ii felicit pe cei 32 de profesori care au luat nota 10", a mai spus Pricopie.

Aproape 3.200 de candidati, respectiv 47,83 la suta, au promovat examenul de definitivare in invatamant, cel mai ridicat procent de promovare fiind in judetul Gorj - 76,47, iar cel mai scazut in Caras-Severin - 29,33, potrivit rezultatelor partiale, inaintea contestatiilor, anuntate de Ministerul Educatiei.

Din cei 7.400 de candidati prezenti la proba scrisa a examenului national de definitivare in invatamantul preuniversitar, 6.651 au finalizat proba si 3.181 (47,83%) au promovat, a aratat Ministerul Educatiei Nationale (MEN), dupa centralizarea rezultatelor partiale, inainte de contestatii.

Dintre candidatii care au reusit sa promoveze examenul, 32 au obtinut note de 10, iar alti 174 au primit note intre 9,50 si 9,99. Cele mai multe note obtinute au fost intre 8 si 8,49, respectiv 1.826. Nota minima de promovare a fost 8.

Cadrele didactice care au promovat examenul national de definitivare au dobandit dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, a precizat Ministerul Educatiei.

Candidatii prezenti la examenul de definitivare au avut de sustinut doua probe. Prima, care s-a desfasurat in perioada ianuarie - iunie, a constat in sustinerea a doua inspectii speciale la clasa si a avut caracter eliminatoriu. In urma acesteia, din cei 8.567 de candidati inscrisi, au reusit sa se califice pentru a doua proba, scrisa, din 18 iulie, 7.889 de candidati.

Candidatii pot depune contestatii marti si miercuri, la centrele de examen, acestea urmand sa fie solutionate in perioada 25 - 26 iulie. Rezultatele finale vor fi afisate in 27 iulie.

Ministerul Educatiei a decis ca la sesiunea din acest an nota minima de promovare a examenului national de definitivare in invatamant sa fie 8, si nu 7 cum a fost pana acum. O alta noutate adoptata de MEN a fost acordarea dreptului de a participa la acest examen si debutantilor cu un an vechime la catedra.

Anul trecut, promovabilitatea la definitivatul in invatamant a fost de 65 la suta, dupa solutionarea constestatiilor, un numar de 3.557 de candidati obtinand note peste 7 si promovand astfel examenul.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#examen definitivat Pricopie, #rezultate definitivat 2013 , #profesori