Presedintele COSR, Alin Petrache, acuzat de triplu plagiat

Marti, 09 August 2016, ora 13:14
9774 citiri
Presedintele COSR, Alin Petrache, acuzat de triplu plagiat
Foto: Facebook / Alin Petrache

Alin Petrache, presedintele Comitetului Olimpic Sportiv Roman (COSR), este acuzat ca a plagiat grosolan in doua articole si intr-o carte publicata in perioada 2012-2013.

Fost deputat PSD, Alin Petrache este si lector la Universitatea Nationala de Aparare.

Jurnalistii de la CRJI spun ca articolele "Teoriile producerii oboselii" si "Tipul somatic si antrenamentul", care au aparut in Buletinul Universitatii Nationale de Aparare "Carol I", contin fragmente intregi preluate din alte lucrari fara citare sau note de subsol.

De asemenea, in 2013, Alin Petrache a publicat, la Editura Militara, volumul "Sportul si armata", carte dedicata bunicului sau, in care apar diverse fragmente plagiate, conform sursei citate, care prezinta mai multe detalii si exemple de incalcare a eticii universitare.

Aflat in Brazilia, la Jocurile Olimpice unde insoteste delegatia Romaniei, Alin Petrache a trimis CRJI un mail in care a precizat ca a fost vorba despre o eroare si a promis retragerea articolelor si revizuirea volumului.

"Constantand ca aceste articole nu au continut tocmai materialul pe care mi l-am propus la vremea respectiva, in sensul ca am trimis, din eroare, alt material, am solicitat deja institutiei retragerea acestora din cuprinsul revistei, urmand ca in numarul urmator sa transmit pentru publicare, articolele cu continut corect", a afirmat acesta.

Alin Petrache a subliniat faptul ca articolele nu i-au adus niciun beneficiu profesional, "dovada ca sunt pe functia de lector universitar inca de acum 11 ani", a precizat el. Totusi, sursa citata subliniaza faptul ca lucrarile suspectate de plagiat ar putea fi luate in calcul in eventualitatea avansarii pe scara didactica universitara.

In ceea ce priveste volumul, Alin Petrache a sustinut ca preluarea unor idei si paragrafe din alte lucrari nu a fost deliberata "ci se datoreaza doar neatentiei in redactarea finala a cartii".

"In editia viitoare revizuita, pe care sper sa o finalizez dupa incheierea Olimpiadei, voi face cuvenitele rectificari", a dat el asigurari.

Numerosi demnitari au fost acuzati sau dovediti ca au plagiat, cele mai cunoscute cazuri fiind cel al fostului premier Victor Ponta, caruia i s-a retras titlul de doctor in drept, si cel al fostului vicepremier Gabriel Oprea, care asteapta verdictul final.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Alin Petrache plagiat, #plagiat demnitari , #plagiat