Peste un sfert dintre copiii din Romania nu au acces la educatia online. Presedintele Consiliului National al Elevilor: "Rezultatele sunt cu adevarat alarmante"

Luni, 19 Octombrie 2020, ora 13:08
2487 citiri
Peste un sfert dintre copiii din Romania nu au acces la educatia online. Presedintele Consiliului National al Elevilor: "Rezultatele sunt cu adevarat alarmante"
Imagine generica FOTO Unsplash

Peste un sfert dintre copii nu au acces la educatia online, arata un studiu realizat de Salvati Copiii Romania. 28% dintre copii si 43% dintre cadrele didactice nu detin partial sau total resursele materiale necesare invatamantului online.

Ancheta a fost realizata la nivel national, in perioada 2 - 14 octombrie, pe baza de chestionar aplicat parintilor, elevilor si cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar, la nivel national, in parteneriat cu Federatia Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Consiliul National al Elevilor si Federatia Nationala a Asociatiilor de Parinti - Invatamant Preuniversitar, potrivit unui comunicat de presa emis de Asociatia Salvati Copiii.

"Criza sociala ii afecteaza mult mai grav pe cei vulnerabili, iar pentru copii, ingradirea

accesului la educatie are consecinte greu, daca nu imposibil, de corectat ulterior.

Neparticiparea scolara nu e o optiune in nicio societate, din contra, educatia trebuie

protejata in acest context atat de dificil", a avertizat Gabriela Alexandrescu, Presedinte

Executiv Salvati Copiii Romania.

Deficitul pentru educatia online este cu 10% mai ridicat in mediul rural decat in mediul urban si cu peste 10% mai mare in cazul invatamantului primar si prescolar decat in al

celui liceal, arata datele unei anchete sociologice realizate de Salvati Copiii Romania.

Mai mult de jumatate dintre parinti spun ca achizitia mastilor de protectie si a dezinfectantilor cade in sarcina lor. Pentru majoritatea cadrelor didactice, mastile si dezinfectantii sunt asigurate de administratia scolii/ localitatii: totusi, 26% dintre profesori sunt in situatia de a achizitiona materialele pe cont propriu. Ponderea contributiei individuale (sau a familiilor) este mai ridicata in mediul urban (42%), decat in cel rural (34%) si mai ridicata in cazul liceelor (46%) decat in cel al invatamantuluiprescolar (24%).

"Rezultatele acestei analize sunt cu adevarat alarmante: aproape 30% dintre copii si parintii cu copii in scoala declara ca nu detin resursele materiale necesare invatamantului online. In ultimele luni, sute de mii de copii au fost lasati in urma de catre sistemul educational din Romania. Putem trata acest esec ca pe o lectie din care sa extragem doua concluzii principale: in primul rand, masurile sociale, precum asigurarea accesului la internet pentru elevi si acordarea corespunzatoare a burselor scolare, sunt indispensabile in acest context, iar in al doilea rand, este esential sa intelegem cu totii faptul ca scoala nu va mai arata niciodata ca inainte. Avem o oportunitate uriasa de a evolua, de a face lucrurile mai bine. Tine de fiecare dintre noi sa profitam de aceasta oportunitate", a afirmat Rares Voicu, Presedinte Consiliul National al Elevilor, se mai arata in comunicat.

Studiul Salvati Copiii mai releva ca:

- Cea mai mare parte a partenerilor educationali apreciaza ca, in prezent, calitatea actului didactic din scoala este mai slaba decat cea dinaintea crizei COVID19, respectiv 46% dintre elevi, 45% dintre parinti si 44% dintre profesori declara acest lucru

- Perceptia privind respectarea regulilor de igiena in scoala este foarte ridicata in randul cadrelor didactice (93% raspuns pozitiv), ridicata in randul elevilor (81%) si peste medie (69%) in randul parintilor. Aprecierile pozitive sunt similare in mediul urban si rural, mai ridicate in cazul invatamantului primar (84%)simaiscazute in cazul invatamantuluiliceal (77%)

- Aproximativ o treime dintre actorii educationali (32% dintre elevi, 29% dintre parinti si 27% dintre profesori) considera ca infectarea cu COVID-19 nu este un pericol foarte mare (este prezentat exagerat, sau nu este un pericol deloc)

- Media generala a aprecierii (pe o scala de la 1 la 10) a modului in care autoritatile din invatamant au gestionat pana acum aceasta criza este de 6,15, cu un nivel mai scazut de apreciere in randul parintilor (5,96), al celor din mediul urban (6,08) si al celor din invatamantul liceal (5,94) si primar (6,07)

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
De ce postul nu este pentru toată lumea. Medicii îl interzic pentru anumite persoane
Postul Paștelui este cel mai aprig și mai lung de peste an. Puțini știu însă că postul nu este pentru toată lumea, iar anumite persoane nu trebuie să țină post deoarece le poate face...
#scoala online, #copii, #Salvati Copiii, #educatie , #stiri invatamant