Ne scufundam in mediocritate (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 05 August 2013, ora 23:59
5830 citiri
Ne scufundam in mediocritate (Opinii)

Mai putin de jumatate dintre profesorii care s-au prezentat la examenul de titularizare de anul acesta au si reusit sa devina profesori titualari, adica au obtinut o nota peste 7.

Anul acesta, cifra este de 47,78%, cu doua procente mai mic decat anul trecut. Din aproape 30 de mii de candidati, doar 170 au obtinut nota 10.

Sunt cifre care masoara calitatea invatamantului romanesc si ne arata ce asteptari realiste putem avea de la el. In esenta, ele ne spun ca numarul profesorilor de mare calitate, cu pregatire foarte buna, este in scadere. Si de ce ar fi altfel? Asa cum cei mai buni dintre medici sunt primii care iau calea strainatatii, la fel profesorii foarte buni migreaza spre invatamantul privat sau isi schimba meseria, folosindu-si cunostintele in alte domenii decat invatamantul.

Spre catedra se mai indreapta doar putinii care intr-adevar isi doresc sa faca aceasta meserie cu orice pret sau cei care nu isi gasesc de lucru in alta parte pentru ca sunt slabuti din punct de vedere profesional. In plus, facultatile care ofera sanse mici de a profesa in afara invatamantului au cautare tot mai mica.

Avem asadar profesori tot mai putini si mai prost pregatiti. Zona cea mai lovita de aceasta involutie este desigur cea rurala. Putinele cadre didactice valoroase opteaza pentru scolile de top din marile orase. De exemplu, anul acesta din cele 170 de note de 10, 19 au fost obtinute de profesori din Bucuresti.

In orasele mici si mai ales la tara, e jale. Profesori suplinitori, ei insisi cu mari carente in educatie, predau mai multe discipline de-a valma dupa cum se pricep, din ce isi aduc aminte din scoala, pe principiul ca pentru a merge cu oile si vacile nu trebuie sa stii mai mult decat sa citesti si sa socotesti.

Copiii din mediul rural pleaca din start asadar cu un handicap foarte mare in comparatie cu cei din marile orase si foarte putini reusesc sa-l depaseasca, fie datorita unei dotari cu adevarat exceptionale, fie datorita eforturilor si ele exceptionale ale unor parinti, care nu numai ca inteleg importanta educatiei, dar isi si pot premite sa o sustina financiar.

Pe masura ce profesorii mai in varsta ies la pensie, inchidem un cerc vicios foarte pagubos. Produsele unei educatii scolare foarte slabe si ale unor profesori mediocri devin la randul lor profesori slabi ale caror produse nu pot fi decat foarte slabe.

Asa arata viitorul acestei tari. E un lucru pe care trebuie sa-l constientizam si sa-l evaluam in toata "splendoarea sa". Si nu vad nicio speranta cat timp ministrul Educatiei face greseli care nu pot fi puse decat pe seama unor lacune in fundatia educatiei sale. Una este sa iti scape un dezacord pentru ca propozitia a fost prea lunga sau ai schimbat brusc ideea, si alta este sa spui ca "a existat decat un mesaj". Asa ceva nu are cum sa scape din pura neatentie.

Odata creat, cercul vicios devine foarte greu de rupt. La orginea lui se afla desigur salariile mizerabile din invatamant. Dar in curand si sa dai salarii decente profesorilor nu prea mai ai de unde sa aduni valori pentru ca sistemul nu le mai produce.

Sincer, nu stiu pe unde este iesirea. Dar cei competenti ar trebui sa o caute si cred ca nicio investitie si niciun efort nu ar fi prea mari pentru iesirea din acest urias impas. Pentru ca altfel ne scufundam ca natie intr-o mediocritate sinucigasa.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#examen de titularizare 2013, #salarii profesori Romania , #titularizare