Motivul incredibil pentru care elevii de clasa a V-a nu au nici acum manuale: Sunt blocate in depozite - UPDATE

Sambata, 18 Noiembrie 2017, ora 15:24
5033 citiri
Motivul incredibil pentru care elevii de clasa a V-a nu au nici acum manuale: Sunt blocate in depozite - UPDATE
Foto: Arhiva Ziare.com

Manualele de clasa a V-a nu au ajuns la toti elevii, cu toate ca termenul limita anuntat de Ministerul Educatiei a expirat. Motivul? Unele dintre ele se afla in continuare in depozite.

Editurile si-au respectat partea lor de intelegere, caci aproximativ 90% au facut livrarile, potrivit Digi 24.

Numai ca unele manuale se afla in continuare in depozite, iar angajatii de acolo sunt putini, au salarii mici si nu mai sunt interesati sa deserveasca unitatile scolare asa cum procedau odinioara.

Din aceasta cauza, directorii scolilor sunt nevoiti sa ridice manualele din depozite, fiecare cum poate.

"De foarte multe ori ne-au sunat de la scoli, sau profesori, sa ne intrebe de ce nu livram cartile. Si cartile erau livrate de circa o luna, doua, trei luni de zile. La nivelul anilor 2000, depozitele aveau mai multi angajati. Si aveau masini si asigurau transportul la unitatile scolare. Treptat s-a renuntat la aceasta chestiune si s-a ajuns ca in prezent directorii sa-si trimita masinile pe care le au la dispozitie sa-si aduca manualele in scoli", a spus Cristian Gresanu, de la Asociatia Editorilor.

UPDATE 15:20 - Cu toate aceste explicatii, insa, ministrul Educatiei, Liviu Pop, a declarat, sambata, la Iasi, ca manualele de clasa a V-a vor fi in scoli incepand de luni dimineata, altfel editurile vor fi sanctionate cu 0,5% din valoarea contractului pentru fiecare zi de intarziere.

"In 17 noiembrie era termenul de livrare catre inspectoratele scolare. Toate inspectoratele lucreaza alaturi de colegii nostri directori, sambata si duminica, in asa fel incat luni sa avem toate manualele la care s-au castigat licitatiile. Dupa cum bine stiti, nu la toate s-a depus in luna martie oferta pentru editarea de manual scolar.

Luni, la ora 12:00, vom avea un eventual clar la nivel national, iar acele edituri, daca vor fi, eu sper sa nu fie, care nu au livrat manualele vor fi sanctionate in conformitate cu contractul, 0,5% pe zi de intarziere, din valoarea contractului", le-a spus jurnalistilor ministrul Educatiei.

Intrebat daca s-a razgandit in privinta manualului unic, ministrul Liviu Pop a replicat: "Nu m-am razgandit si nu o sa ma razgandesc niciodata cu lucrurile bune pe care le-am pus in programul de guvernare".

"Manualul de baza, asa cum am spus, va fi pentru fiecare programa scolara. Pe langa manualul de baza, oricine poate sa faca manuale auxiliare, manuale alternative sau cum vreti sa le numiti, important este ca toate acestea sa fie avizate de catre Ministerul Educatiei Nationale. Stiu ca exista foarte multe entitati care isi doresc sa doneze anumite auxiliare, anumite materiale, mijloace.

Toate acestea trebuie avizate de MEN, adica in unitatile scolare din Romania, cum de altfel avem si aici. Tot ceea ce intra si se foloseste in actul de predare ar trebui sa fie avizat de MEN, unele prin Inspectoratele Scolare, altele prin intermediul Casei Corpului Didactic, dar e foarte important calitatea sa fie verificata, ceea ce nu s-a facut in Romania in ultimii cinci ani", a afirmat ministrul Educatiei.

La inceputul lunii octombrie, ministrul Liviu Pop promitea ca "in maxim cinci saptamani" toti elevii vor avea manuale dupa care sa invete.

Iata ca acest termen a expirat si situatia nu s-a rezolvat.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#manuale clasa V , #manuale
Comentarii
Poza Marin2134
Marin2134
rank 5
Manualele sunt in depozite! Asta chiar e un motiv incredibil!
Poza bum
bum
rank 5
jos manualele ! sa-l asculte pe Pop si nu mai au nevoie de manual !