Ministrul Educatiei nu e ingrijorat de rezultatele PISA. Ciolos e cuprins de fiori, iar USR cere declansarea starii de urgenta in Invatamant

Marti, 03 Decembrie 2019, ora 15:58
9264 citiri
Ministrul Educatiei nu e ingrijorat de rezultatele PISA. Ciolos e cuprins de fiori, iar USR cere declansarea starii de urgenta in Invatamant
Foto: Arhiva Ziare.com

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Ciolos, a comentat rezultatele "dezamagitoare" obtinute de elevii romani la PISA 2018. Totodata, USR cere declansarea starii de urgenta in Educatie.

Ciolos spune ca declaratia ministrului Educatiei, Monica Anisie, care a spus ca nu exista motive de ingrijorare din aceasta cauza, ii "da fiori".

"Rezultate dezamagitoare pentru elevii romani la Testele PISA din 2018: aproape 50% dintre ei nu sunt capabili sa isi foloseasca cunostintele invatate la scoala in viata de zi cu zi. (...)

Comentand situatia, ministrul Educatiei, Monica Anisie, ne spune ca nu trebuie neaparat sa ne ingrijoram. Ca evaluarea de la Testele PISA nu pune accent pe ce stiu elevii, ci pe aplicarea cunostintelor in situatii concrete de viata.

Seninatatea doamnei ministru ne da fiori. Sistemul de educatie din Romania nu e in stare sa formeze tineri capabili sa se descurce in situatii concrete de viata, dar ministrul Educatiei ne spune sa stam linistiti, pentru ca elevii stiu", a scris liderul PLUS pe contul sau de Facebook.

El subliniaza ca, de fapt, "este o tragedie", pentru ca elevii din tara "invata dupa un curriculum care nu are legatura cu viata reala".

"Dincolo de resurse, de finantarea invatamantului, de baza materiala precara, de numarul de copii dintr-o clasa, rezultatele de la Testele PISA tin de modul in care profesorii reusesc sa-i faca pe elevi sa creada ca sunt capabili sa rezolve probleme din viata reala.

Programa scolara din Romania este depasita, manualele arata, cele mai multe dintre ele, mai rau decat cele din perioada comunista. Copiii se plictisesc la ore pentru ca materiile le sunt predate ca acum 30 de ani. Ne facem ca nu stim toate acestea si vorbim despre reforme pe hartie, despre educatie subfinantata, despre profesori prost platiti. Da, avem toate aceste probleme, dar niciodata nu punem degetul pe rana. Nu ne ducem la originea dezastrului.

Cauzele sunt multe, dar, inainte de toate, trebuie sa schimbam filosofia de functionare a sistemului. Trebuie sa intelegem ca, dincolo de experimentele pe care le face un ministru sau altul, de promisiunile neonorate ale unui partid sau ale altuia, important este ce produce sistemul romanesc de educatie", a adaugat Ciolos.

Fostul premier puncteaza ca nu se mai poate continua cu o astfel abordare in urma careia "tinerii ies din scoala incapabili sa-si asume proactiv un loc si un rost in societate".

"Nu mai putem continua cu o abordare fals competitiva in urma careia tinerii ies din scoala incapabili sa-si asume proactiv un loc si un rost in societate. Cei mai multi dintre antreprenorii cu care am stat de vorba in ultima vreme ne spun ca trebuie sa-i califice pe tineri la locul de munca, indiferent ca este vorba despre absolventi de scoala generala, de liceu sau de facultate. Da, avem nevoie de un pact adevarat pe educatie.

Reforma invatamantului din Romania este o urgenta. Trebuie sa fie prioritatea zero a oricarui guvern responsabil, caruia ii pasa de soarta acestei tari. Iar reforma trebuie facuta impreuna cu cei mai buni specialisti pe care Romania ii are. Din tara si din diaspora", se mai arata in postare.

USR cere declansarea starii de urgenta in educatie

In acelasi timp, Uniunea Salvati Romania vrea declansarea starii de urgenta in Educatie si cheama toate partidele parlamentare la dezbateri urgente "pentru a gasi cele mai bune solutii pentru viitoarele generatii".

"USR sustine alocarea a 6% din PIB pentru Educatie, o masura esentiala pentru a scoate Romania de la coada clasamentelor in ceea ce priveste sistemul de invatamant", se arata intr-un comunicat al formatiunii.

Dan Barna, presedintele USR, spune ca in Educatie este un dezastru care se amplifica de la an la an.

"Cred ca, dincolo de orice loialitate politica, trebuie sa acceptam ca in Educatie e un dezastru care se amplifica de la an la an. Iar asta inseamna ca le gresim grav copiilor aflati acum pe bancile scolii. Mai mult, multora dintre ei le oferim un traseu pentru o viata fara sanse reale de a prospera si a-si realiza potentialul", a afirmat liderul USR, citat in document.

Precizam ca ministrul Educatiei a declarat ca rezultatele testelor PISA "nu trebuie neaparat sa ne ingrijoreze, pentru ca accentul nu se pune neaparat pe ce stiu elevii, ci pe ce aplica".

"Nu trebuie neaparat sa ne ingrijoram de aceasta evaluare a testelor PISA, e o evalare internationala. Accentul la aceste evaluari internationale nu cade neaparat pe ce stiu elevii, ci pe aplicarea cunostintelor in situatii concrete de viata", a spus Anisie intr-o interventie la Digi24.

Asta in conditiile in care Romania are cel mai slab punctaj din ultimii ani in clasamentul PISA, tara noastra clasandu-se pe locul 47 din 79 de tari.

Citeste mai multe detalii:

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ciolos rezultate PISA 2018 , #evaluare educatie