Doua premiere in finantarea invatamantului preuniversitar: cresterea costului standard per elev cu mai mult decat inflatia si diferentierea cheltuielilor materiale pentru scolile de la sate

Vineri, 26 Martie 2021, ora 00:12
2219 citiri
Doua premiere in finantarea invatamantului preuniversitar: cresterea costului standard per elev cu mai mult decat inflatia si diferentierea cheltuielilor materiale pentru scolile de la sate
Sorin Cimpeanu FOTO Facebook

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a anuntat ca, joi, a fost adoptata o Hotarare de Guvern care prevede majorarea sumelor alocate costului standard per elev, in baza caruia se face finantarea scolilor in invatamantul preuniversitar.

Cimpeanu a aratat ca pentru prima oara acest cost este majorat cu mai mult decat inflatia si, tot in premiera, sumele alocate pentru cheltuieli materiale scolilor din mediul rural sunt diferentiate fata de cele alocate scolilor din orase, avand in vedere necesitatea dezvoltarii bazei materiale din unitatile didactice din mediul rural. Ministrul Educatiei a anuntat, de asemenea, alocarea de fonduri, din bugetul Ministerului Educatiei, pentru cercetare si performanta in universitati.

"O veste pe care o consider buna, necesara, mai ales, in aceasta perioada: am adoptat astazi in Guvern un lucru, spun eu, esential pentru scolile din Romania, care inregistreaza doua premiere, la nivel de Hotarare de Guvern, costul standard per elev ramane la acelasi nivel pentru cheltuieli salariale, nu creste, nu scade, 6.111 lei per elev, insa noutatea este urmatoarea: pentru prima oara din anul 2012, de cand finantarea invatamantului preuniversitar se face pe baza costului standard per elev, dupa ce am avut in fiecare an cresteri ale costului standard per elev destinat cheltuielilor materiale si pregatirii profesionale, accentuez, doar cu inflatia in fiecare an, in acest an avem cresteri de 16%, 26% si 36%.

Avem o crestere de 16% a costului standard unitar de la 387 de lei per elev la 450 de lei per elev. In anii anteriori au fost cresteri cu 1-2% cu inflatia. 26% este cresterea bugetului Ministerului Educatiei pentru aceste cheltuieli materiale si pentru pregatire profesionala in scoli de la un miliard 260 de milioane la un miliard 586 de milioane. (...) Si, lucrul cel mai important, este pentru prima oara cand avem un cost standard per elev pentru cheltuieli materiale diferentiat pentru mediul rural. Aceasta crestere este de 36% de la 387 de lei la 526 de lei", a declarat ministrul Sorin Cimpeanu.

Decalajul intre scolile de la sat si cele de la oras

Ministrul Educatiei a precizat ca printr-o astfel de diferentiere sunt create premisele reducerii decalajului dintre dotarile de care se bucura scolile din orase si cele pe care le au scolile de la sate.

Sorin Cimpeanu a anuntat, de asemenea, ca ministerul pe care il conduce va introduce in sedinta de Guvern o ordonanta de urgenta care prevede ca 10% din finantarea de baza a universitatilor, insa nu mai mult de 320 de milioane de lei, cat inseamna zece procente din suma alocata in total universitatilor romanesti, sa poata fi cheltuiti "in beneficiul comunitatilor academice".

Acelasi proiect de act normativ prevede ca pentru prima oara institutiile de invatamant superior vor beneficia de o suta de milioane de lei din bugetul Ministerului Educatiei pentru finantarea "institutionala a cercetarii", banii urmand a fi alocati in baza strategiei privind cercetarea pe care fiecare universitate o are. In prezent, actul normativ se afla in circuitul de avizare.

Finantarea universitatilor

Ministrul Educatiei a mai anuntat ca a decis finantarea celor 10 universitati castigatoare ale competitiei de universitati europene cu o suma identica cu care aceste proiecte sunt finantate de Uniunea Europeana, banii urmand a fi asigurati din bugetul Ministerului Educatiei.

De asemenea, cele noua universitati prezente in Top 500 Shanghai - cel mai cunoscut top in domeniul educatiei superioare - cu 14 domenii vor primi finantare, fiecare domeniu va primi 500.000 de lei.

David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a luat o decizie radicală privitoare la studiile sale, renunțând la facultate după mai puțin de un an. Conform Fanatik.ro, David Popovici și-a...
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
#Sorin Cimpeanu, #Ministerul Educatiei, #finantare, #scoala , #stiri invatamant