Mii de posturi didactice din invatamantul preuniversitar, neocupate

Marti, 21 August 2012, ora 22:25
3880 citiri
Mii de posturi didactice din invatamantul preuniversitar, neocupate
Foto: Arhiva

Un numar de 25.993 de posturi didactice din invatamantul preuniversitar au ramas neocupate in urma celor doua etape de repartizare care au avut loc saptamana trecuta, potrivit unei centralizari realizata marti de Ministerul Educatiei.

Astfel, la prima repartizare care a avut loc pe data de 13 august, dintre cele din cele 6.692 posturi vacante publicate pentru angajare nedeterminata au fost repartizate 3.690 de posturi, reprezentand 55,14% din total. Dintre cele 3.690 de posturi repartizate, 1.388 posturi au fost in mediul rural, si 2.302 posturi, in cel urban. La prima repartizare au putut participa doar candidatii care au obtinut minimum nota 7 atat la proba scrisa, cat si la cea practica la concursul de titularizare, mai spun sursele citate.

La cea de-a doua etapa de repartizare, din data de 16 august, dintre cele 34.554 posturi vacante sau rezervate publicate pentru angajare determinata au fost repartizate 11.563, reprezentand 33,46% din total. Un numar de 5.696 dintre acestea au fost in mediul rural, iar 5.867, in cel urban. La etapa a doua de repartizare au participat numai candidatii care au obtinut minimum nota 5 atat la proba scrisa, cat si la cea practica la concursul de titularizare.

Potrivit Ministerului Educatiei, la etapa a doua au fost repartizate atat posturi vacante sau rezervate complete, cat si posturi vacante sau rezervate incomplete, un candidat avand posibilitatea de a fi repartizat pe doua sau mai multe posturi incomplete pana la constituirea unei norme didactice complete: 18-20 de ore pentru profesori, respectiv 24 de ore pentru maistri-instructori si profesori de instruire practica.

Titularizare 2012: Nici jumatate dintre profesori nu au promovat

Posturile care nu au fost distribuite la cele doua repartizari vor putea fi ocupate la nivel judetean in etapele urmatoare ale mobilitatii personalului didactic din invatamantul preuniversitar, care se vor derula pana pe 31 august. Prima dintre aceste etape, cea pentru completarea normei didactice pentru personalul didactic titular, a avut loc luni. Intre 16 si 28 august are loc pretransferul consimtit intre unitatile de invatamant pentru personalul didactic titular. De asemenea, intre 16 si 29 august este programata detasarea personalului didactic titular.

In perioada 28-31 august va avea loc validarea cadrelor didactice netitulare care au solicitat titularizarea in invatamantul preuniversitar, in baza rezultatelor obtinute la concursul din iulie 2011, conform Legii educatiei nationale.

Intre 30 si 31 august se vor desfasura sedinte publice de repartizare pe posturi vacante sau rezervate publicate pentru angajare pe perioada determinata a candidatilor ramasi nerepartizati dupa concursul din august, care au obtinut cel putin nota 5 la inspectia la clasa ori la proba practica sau orala, cat si la proba scrisa, precum si in baza notei cel putin 5 obtinute la concursul din iulie 2011 sau la concursul din iulie 2010.

In perioada 1-7 septembrie, posturile didactice sau catedrele ramase vacante ori rezervate vor fi ocupate in regim de plata cu ora de personalul didactic titular si asociat.

La concurs pentru ocuparea posturilor didactice vacante sau rezervate din acest an s-au inscris 39.074 candidati dintre care au trecut de probele practice 35.602 candidati. Dintre acestia au indeplinit conditiile de studii 35.450 de candidati, iar la probele scrise ale examenului, care au avut loc pe 2 august, s-au prezentat 28.373 candidati. Note au obtinut doar 25.885 candidati, in timp ce ceilalti fie au fost eliminati pentru tentative de frauda, fie au s-au retras din examen invocand motive personale sau de sanatate.

Rata de promovare la proba scrisa a concursului, din data de 2 august, dupa solutionarea contestatiilor, a fost de 82,15%. Astfel, un numar de 4.620 (17,85%) candidati au avut note sub 5, un numar de 8.454 candidati (32,66%) au luat note intre 5 si 6,99, iar 12.811 candidati (49,49%) - note intre 7 si 10. In media de repartizare, nota obtinuta la proba scrisa are o pondere de 75% in timp ce nota obtinuta la proba practica sau la inspectia speciala la clasa are o pondere de 25%.

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#posturi didactice neocupate, #etapa repartizare posturi didactice, #titularizare 2012 , #titularizare