Cât îi vor costa pe părinți măștile medicale pentru copii. Nu mai au voie cu cele textile

Luni, 30 August 2021, ora 21:45
3096 citiri
Cât îi vor costa pe părinți măștile medicale pentru copii. Nu mai au voie cu cele textile
Copiii vor fi nevoiți să poarte doar măști chirurgicale la școală FOTO Unsplash

Autoritățile au anunțat că elevii vor fi nevoiți să poarte în continuare măști la școală, în spațiile închise, dar cu o modificare față de anul trecut. Acestea trebuie să fie doar medicale, nu se mai permite utilizarea celor textile.

Această regulă implică și costuri mai mari. Măștile textile se pot reutiliza, cu condiția să fie spălate la temperaturi ridicate și călcate. Cele medicale sunt, în schimb, de unică folosință. Mai mult, recomandarea specialiștilor este să fie schimbate după câteva ore deoarece se umezesc de la respirație, iar umezeala creează un mediu propice pentru înmulțirea bacteriilor.

Inițial, Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, declarase că autorităţile se vor asigura că la nivelul fiecărei şcoli există un stoc suficient de măşti de protecţie de care să beneficieze elevii.

”Suntem asiguraţi de cei în măsură să ne asigure că nu vom avea probleme din perspectiva numărului de măşti disponibile. Se discută acum diferenţierea între măşti medicale pentru adulţi şi măşti medicale pentru copiii, e vorba de dimensiuni. (...)

Printr-un efort cumulat autorităţi centrale şi autorităţi locale, efort cumulat peste care s-a suprapus şi mediul socio-economic, Ministerul Educaţiei a încheiat mai multe contracte de donaţie şi sponsorizare prin care au ajuns în judeţe sute de mii de măşti. Sunt convins că din aceste trei surse împreună nu va fi o problemă existenţa măştii de protecţie în şcoli”, a declarat Sorin Cîmpeanu sâmbătă, 28 august.

Totuși, două zile mai târziu, Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a afirmat că nu ştie dacă dacă până la începerea noul an școlar vor ajunge măşti de protecţie pentru elevii, în toate şcolile, precizând că se vor face eforturi ca măcar pentru unele cazuri selectate să fie disponibile aceste măşti.

“Există măşti care pot fi distribuite, e nevoie însă să modificăm câteva elemente din cadrul legal pentru a putea permite să le distribuim către copii. (...) Vom face tot efortul pentru ca şcolile să poată să pună la dispoziţie măcar pentru cazuri selectate şi măşti gratuite. Nu ştim de când vom putea să reglementăm aşa încât să putem să le distribuim, nu ştim dacă vom reuşi să acoperim în timp util până când începe şcoala cu măşti toate şcolile”, a declarat Ioana Mihăilă sâmbătă, 28 august.

Câți bani vor da părinții pe măști

În cazul în care elevii nu vor avea măștile asigurate, acestea vor fi suportate din buzunarul părinților. Dacă ne raportăm la numărul de ore pe care îl petrec copiii la școală, cei din învățământul primar vor avea nevoie de o mască pe zi, pe când cei învățământul gimnazial și liceal de două măști pe zi. Strict pentru orele de curs, fără să fie luate în calcul orice alte activități extrașcolare.

Prețurile măștilor chirurgicale diferă în funcție de distribuitor, de protecție oferită, de numărul măștilor din set, de culoare, de numărul straturilor sau de persoanele cărora le sunt destinate, adulți sau copii. Totuși, se situează între 10 și 40 de lei.

Prețul mediu al unei cutii cu 50 de măști chirurgicale pentru adulți este de 20 de lei. Anul școlar are 34 de săptămâni. Elevii se duc circa 170 de zile la școală în acest interval.

Astfel, un copil înscris în ciclul primar ar avea nevoie de aproximativ 3,5 cutii doar pentru zilele săptămânii, pentru cele circa patru ore de cursuri pe zi. Adică aproximativ 70 de lei, presupunând că părinții optează pentru măști medicale la un preț mediu. Totuși, ținând cont că este vorba despre copii atât de mici, este posibil să aibă nevoie de măști destinate special pentru ei, ca să nu le fie mari, iar acest tip costă, de regulă, dublu, adică suma s-ar ridica la 140 de lei.

Un copil aflat în ciclul gimnazial sau liceal ar avea nevoie de două măști pe zi doar la orele de curs. Presupunând că părinții optează tot pentru o cutie cu 50 de măști, la un preț mediu de 20 de lei, costul total ar fi de 140 de lei.

Evident, în funcție de caz și de posibilități, costurile pot să ajungă la câteva sute de lei ținând cont că sunt familii care au mai mulți copii și că aceștia au diverse activități extrașcolare.

Cu toate că suma poate să pară infimă pentru familiile care au venituri medii și mari, peste un milion de copii din România trăiesc în sărăcie.

Asociația SOS Satele Copiilor a publicat un raport în noiembrie 2020, prin care arăta că aproape 1,4 milioane de copii din România se află la risc de sărăcie sau excluziune socială, iar dintre aceștia peste 700.000 trăiesc în condiții de sărăcie extremă.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Alertă cu privire la un sirop de tuse pentru copii. Produsul ar fi foarte toxic, arată testele
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că este probabil să extindă avertizarea cu privire la siropul de tuse pediatric Benylin, produs de Johnson & Johnson dintr-un lot descoperit în...
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
#copii, #masti, #scoala, #pret , #stiri invatamant