Manualul de sport al domnului Pop, o gluma buna pentru copiii cu scutiri medicale

Sambata, 05 August 2017, ora 18:20
7903 citiri
Manualul de sport al domnului Pop, o gluma buna pentru copiii cu scutiri medicale

In fiecare luni dimineata, cand ridic ghiozdanul fiicei mele, ma gandesc ca nu m-ar primi cu el in avion, fara sa-l trec la categoria "bagaje speciale" si sa platesc o taxa suplimentara.

Norocul nostru e ca-l ducem la scoala o data pe saptamana, cu masina, si-l recuperam vineri dupa-amiaza. Din fericire, scoala are dulapuri pentru ghiozdane, dar ma gandesc cu groaza la un elev de gimnaziu care cara dupa el, in fiecare zi, 10-15 kilograme de carti si caiete, pentru ca nu are unde le lasa.

Autoritatile au promis de nenumarate ori ca vor usura ghiozdanul copiilor, ca vor opri hemoragia de discipline fara rost, de caiete speciale, de culegeri, de caiete de clasa si de caiete de teme, dar n-au reusit sa-si tina niciodata promisiunea. Coruptia din sistem a fost intotdeauna mai puternica.

Inspectorii trebuie sa-si vanda culegerile si caietele speciale, profesorii trebuie sa-si ia comisioanele, iar la final, vorba genialului ministru Pop, scoala e gratuita pentru copii, atata timp cat plateste parintele.

Domnul Liviu Pop, noul ministru al Educatiei, n-a mai facut nicio promisiune in aceasta privinta. A trecut direct la fapte si a decis sa mai puna o caramida in ghiozdanele elevilor din Romania. A aprobat finantarea unor manuale de sport si dirigentie.

Liviu Pop, ministrul Educatiei, da extemporal la materia educatie fizica si sport. Foto Hepta.ro

Ca sa realizati cat e de mare coruptia in sistemul de educatie si ce paradoxuri creeaza, ar trebui sa vorbiti cu un elev despre ora de sport. Sa va povesteasca despre cum jumatate din clasa are scutire medicala si nu se schimba in echipament, preferand sa stea pe telefoane in vestiar sau in sala de clasa, iar cealalta jumatate alearga in cerc si exerseaza mersul piticului, iar daca sunt cuminti primesc o minge.

Vreau sa fac precizarea ca exista scoli care, in ultimii ani, au luat sportul in serios, dar sunt atat de rare ca in intreg Bucurestiul le numeri pe degetele de la doua maini. Si, aici, ma refer la scolile publice, nu la cele private, unde sportul a scapat de grija domnului ministru.

Vrem sa ne si jucam, nu doar sa invatam!

Nu stiu de ce, domnul Pop e convins ca va rezolva aceasta problema a sedentarismului din scolile romanesti printr-un manual de sport. Cumva, daca vreti, mersul piticului va fi predat la tabla.

Prostia e atat de mare si discutia se afla la marginea nebuniei, pentru ca disciplina Sport e una atat de vasta, incat e o comedie sa vorbesti despre ea la modul general.

N-ar fi fost mai bine ca banii sa fie investiti intr-un program de achizitionat mingi de baschet, de fotbal, de handbal pentru fiecare clasa din sistemul scolar public? Cred ca in acest caz, copiii din Romania ar fi fost mai castigati.

In scolile din Europa, copiii se inscriu in cluburi sportive scolare, la o disciplina - fotbal, baschet, atletism, inot etc. Orele de sport le fac la cluburile scolii unde sunt pregatiti de antrenori, specialisti in domeniul respectiv. Cluburile respective participa la competitii, iar copiii concureaza intre ei. Daca se dau note, ele sunt conforme cu pregatirea de la clubul respectiv.

La noi, materia educatie fizica si sport nu face nimic pentru elevi in ceea ce priveste sanatatea, poate doar ii ajuta sa progreseze la matematica, atunci cand invatatorul sau dirigintele decide sa renunte la orele de sport, pentru a-i pune pe elevi sa faca exercitii suplimentare la matematica.

Sportul este o materie pe care n-o respecta nimeni in sistemul de educatie din Romania, nici profesorii, nici parintii si, in consecinta, nici copiii. Nu stiu ce blestem ne-a adus aici, dar cand numarati persoanele obeze, cardiacii si hipertensivi sa stiti ca cifra are legatura directa cu educatia sportiva din anii de scoala.

De aceea e ciudata, dar, in acelasi timp, extrem de nociva, initiativa ministrului Pop de a ingropa miscarea din scoli sub povara unui manual inutil si sa transforme orele de sport in ceva si mai plictisitor decat sunt acum.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Pop educatie manuale, #Pop manual sport, #Pop manual dirigentie , #manuale