Liviu Pop reduce auxiliarele, dar nu poate sa anuleze manualul de sport. De vina ar fi ... tehnocratii

Joi, 03 August 2017, ora 23:02
14238 citiri
Liviu Pop reduce auxiliarele, dar nu poate sa anuleze manualul de sport. De vina ar fi ... tehnocratii
Foto: gov.ro

Ministrul Educatiei, Liviu Pop, sustine ca licitatia pentru manualele scolare, inclusiv pentru cel de sport, a fost demarata inainte de a-si prelua mandatul, procedura neputand fi oprita.

"E o procedura de licitatie pe care am mostenit-o in momentul in care am devenit ministru al Educatiei si un ordin de anul trecut, dat de Guvernul tehnocrat, privind programul cadru pentru gimnaziu. Ce ministru poate sa opreasca licitatia in curs, in conditiile in care licitatia e facuta pe un articol din Legea educatiei nationale?

Este un drept fundamental al fiecarui elev sa beneficieze de manuale gratuite din partea statului roman. Licitatia se va finaliza in 7 sau 10 august. (...) Eu nu pot opri o licitatie", a afirmat Liviu Pop joi, la Antena 3.

Ministrul a mai mentionat ca "aproape 15% dintre profesorii care predau astazi educatie fizica si sport sunt necalificati".

"Facem 30 de minute de sport, dar cum facem? Stim sa facem cu totii? (...) Eu, ca dascal, stiu un singur lucru: ca anatomia (n.r. elevii) o fac in clasa a VII-a si incep in clasa a V-a sa faca incalzirea gambelor, articulatiilor, elemente de anatomie pe care copilul nu le are.

Cred ca, avand un numar foarte mare de profesori necalificati, acestia nu au capacitatea sa predea ora de educatie fizica si sport corect. In plus, cred ca foarte multi parinti au de invatat din acest manual. In rest, cred ca lucrare de control si ce am auzit in spatiul public si eu cred ca e o gluma", a spus Pop.

Referindu-se la afirmatia premierului Tudose potrivit careia manualul de sport este o gluma, Pop a explicat ca prim-ministrul stie ca nu se poate opri o licitatie si ca manualul de sport, "daca e o gluma pe care am mostenit-o, e o gluma pe care am mostenit-o".

El a subliniat ca expertii au decis programele scolare si nu cei din minister.

"3.000 de oameni - academicieni, profesori universitari, profesori din invatamantul preuniversitar, experti in domeniul educatiei, acestia au decis care sunt programele cadru", a adaugat Pop.

Manualele auxiliare, reduse cu o treime

Liviu Pop a mai anuntat ca in maximum 40 de zile, se vor aduce modificari semnificative prevederilor privind manualele alternative. Astfel, Legea Educatiei Nationale va fi modificata prin ordonanta de urgenta, astfel incat sa se termine "odata pentru totdeauna aceasta sarabanda a manualelor auxiliare".

Modificarile operate vor duce la reducerea cu o treime a numarului manualelor auxiliare, a mai spus Liviu Pop. Ministrul Educatiei a mai spus ca este vorba despre o piata cu o valoare de cel putin "80 de milioane de lei pe an" care "nu sunt fiscalizati".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#manuale auxiliare reducere, #manual sport Liviu Pop , #manuale