Lider sindical: Elevii, victimele subfinantarii din educatie. Profesorii nu sunt motivati

Marti, 10 Iunie 2014, ora 14:57
1972 citiri
Lider sindical: Elevii, victimele subfinantarii din educatie. Profesorii nu sunt motivati

Presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, considera ca elevii sunt victime colaterale ale subfinantarii sistemului de invatamant romanesc.

"Cu o astfel de finantare, nu se poate asigura o baza materiala moderna si nici nu se poate motiva financiar resursa umana din invatamant. Se constata, an de an, ca din cauza salariilor foarte mici, numarul tinerilor cu vocatie pentru meseria de dascal care intra in sistem este tot mai mic, iar consecinta este scaderea calitatii actului educativ. Victimele colaterale sunt elevii", a spus Hancescu, intr-un interviu acordat Agerpres.

Totodata, acesta sustine ca subfinantarea nu ii motiveaza suficient pe profesori si ca aceasta nemultumire a lor ar putea duce chiar si la actiuni de protest. Totusi, el sustine ca desi grevele generale din 2000 si 2005 au dus la majorari substantiale de salarii sau la alocarea de fonduri, o astfel de forma extrema de protest nu ar fi nici pentru elevi si nici pentru dascali.

De asemenea, presedintele FSLI a spus ca elevii, parintii si dascalii sunt nemultumiti de felul in care arata programa scolara, care nu este adaptatata la realitatile din Romania de astazi.

Bacalaureatul, pus in pericol de slaba finantare. Ponta: Sa rezolvam fara sa cutremuram sistemul

"Una dintre nemultumirile majore ale elevilor, parintilor si dascalilor o reprezinta neadaptarea programelor scolare actuale la realitatile din Romania. Se constata ca in actul de predare-invatare predomina informatiile si implicit memorarea lor, iar aceasta este una dintre cauzele principale care conduc la imposibilitatea absolventilor de a se integra in campul muncii.

Se impune ca, in regim de urgenta, sa se treaca la modificarea radicala a programelor scolare, astfel incat sa se puna accent pe partea aplicativa si pe creativitate", a adaugat Hancescu.

Nu in ultimul rand, Simion Hancescu a spus ca, in prezent, din cauza lipsei de personal didactic, exista peste 4.000 de necalificati si peste 6.000 de pensionari care suplinesc lipsa personalului.

"Solutia este simpla: cresterea substantiala a veniturilor si cand spun crestere substantiala ma refer la dublarea salariilor, ceea ce ar insemna ca un profesor debutant sa ajunga undeva la 1.600 de lei net.

Numai asa ar creste concurenta la facultatile care pregatesc viitorii dascali si numai asa se poate ajunge ca, in urmatorii ani, calitatea educatiei sa creasca si nu sa scada, ca in prezent", a continuat presedintele FSLI, adaugand ca Guvernul ar trebui sa le asigure debutantilor locuinte sau o dobanda avantajoasa pentru a-si cumpara una.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Simion Hancescu subfinantare invatamant, #Simion Hancescu FSLI educatie finantare, #elevi victime finantare educatie , #Bacalaureat 2014