Lectori universitari acuzati ca vindeau studentilor lucrari de licenta gata facute

Luni, 12 August 2013, ora 10:36
2894 citiri
Lectori universitari acuzati ca vindeau studentilor lucrari de licenta gata facute

Doi lectori de la Universitatea "Vasile Goldis" din Arad, Mihaela Pop si Sorin Fildan, au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului General, fiind acuzati ca fraudau examene si vindeau lucrari de licenta studentilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie remis luni, Mihaela Pop este acuzata de instigare la trafic de influenta, trafic de influenta, instigare la fals intelectual si luare de mita, iar Sorin Fildan este acuzat de fals intelectual.

In acelasi dosar au fost deferiti justitiei Violeta Dorina Marsav, secretara in cadrul Facultatii de Drept, filiala Petrosani a Universitatii de Vest "Vasile Goldis" si Bianca Tanasa, secretara in cadrul Universitatii din Petrosani, ambele acuzate de trafic de influenta.

De asemenea, Claudia Dorina Brandusa, invatatoare la Scoala Gimnaziala nr. 4 Vulcan, este acuzata de cumparare de influenta.

Procurorii sustin ca in cadrul Universitatii "Vasile Goldis" din Arad exista practica de a fi promovate examenele de catre studenti fara ca acestia sa le sustina efectiv, notele fiind trecute in cataloage in mod fictiv, pe baza de reciprocitate intre profesori.

Ancheta diplomelor false la Universitatea Vasile Goldis - ce au ridicat anchetatorii

S-a constatat o relationare intre cadrele universitare si secretare, atat cele din cadrul Universitatii "Vasile Goldis", cat si cele de la o filiala a universitatii (Petrosani), rezultand o implicare directa a unora dintre secretare si cadre universitare (profesori, asistenti universitari), in promovarea studentilor, contra unor sume de bani, fara sustinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe langa profesori pentru cunostinte personale, in sensul celor sus-mentionate, fiind la curent si sprijinind in activitatea infractionala unele cadre universitare.

Astfel, in urma autorizarii de catre instanta de judecata a interceptarii convorbirilor telefonice purtate de inculpati, a reiesit faptul ca, in perioada ianuarie - februarie 2013, lectorul Mihaela Pop a intervenit pe langa alti colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe secretarele Violeta Marsav si Bianca Tanasa Bianca sa accepte propunerea sa de a promova studenti contra unor sume de bani sau sa intervina ele insele pe langa alti profesori in acelasi scop.

Totodata, inculpata Pop Mihaela a reusit sa-l determine pe inculpatul Fildan Sorin sa acorde, la materia unde era titular, nota de trecere (prin inscrierea acesteia in catalog) unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul in cauza cumparase influenta mama acestuia, inculpata Brandusa Claudia Dorina.

Camera ascunsa: O facultate particulara promite candidatilor diploma cu efort zero

De asemenea, Mihaela Pop obisnuia sa vanda lucrari de licenta studentilor, gata elaborate, cu garantarea promovarii examenului de licenta.

Cu ocazia perchezitiei efectuate la domiciliul Mihaelei Pop au fost identificate si ridicate CD-uri continand lucrari de licenta cu continut similar celor transmise contra cost catre mai multi studenti.

Procedandu-se la compararea continutului lucrarilor de licenta identificate cu ocazia perchezitiei informatice pe CD-urile ridicate, s-a putut stabili ca aproximativ 90 erau identice in continut cu lucrari de licenta din anii 2010, 2011 si 2012.

Pretul unei astfel de tranzactii era de aproximativ 300 de euro.

Dosarul se va judeca la Tribunalul Bistrita-Nasaud.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#lectori universitari vanzare licente, #lucrari licenta vandute lectori, #Universitate Vasile Goldis licente , #facultati