Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ministrul Pricopie vede haosul la altii

Sambata, 16 Februarie 2013, ora 22:43
3280 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Ministrul Pricopie vede haosul la altii

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a lasat problemele clasei pregatitoare pentru a lansa un atac impotriva ministrului Daniel Funeriu, cel care, chipurile, ar fi introdus haosul in scoala romaneasca:

"Tine de domeniul decentei ca aceia care au creat haos in sistemul de invatamant romanesc sa se abtina de la a da indicatii. Metoda pumnului in gura folosita de guvernarea PDL pentru a luat decizii cu impact asupra viitorului copiilor nostri a fost inlocuita cu cea a dialogului si a consultarii", a declarat ministrul Pricopie.

Doar ca, la cererea dlor Ponta si Antonescu de a aprecia reforma Funeriu, Comisia Europeana raspunde:

"Romania a adoptat o reforma sistemica, ambitioasa, la toate nivelurile educationale. Rezultatele romanesti la testele internationale arata nevoia urgenta de consolidare a calitatii sistemului de educatie in ansamblul sau. De aceea, este important ca reformele sa continue, intrucat invatamantul poate fi ameliorat doar prin eforturi sustinute privind politica in domeniu", se arata in raspunsul lui Dennis Abbott, purtator de cuvant al comisarului european pentru Educatie, Androulla Vassiliou.

Guvernul a actionat exact pe dos

La sfarsitul anului trecut, Guvernul a adoptat mai multe OUG prin care modifica substantial prevederile Legii Educatiei Nationale, privind incompatibilitatile, limita de varsta pana la care poti avea functii de conducere, trecerea institutiilor de cercetare in subordinea ministerului.

Surpriza insa. Toate aceste acte normative, extrem de relevante, nu mentioneaza la sfarsit, asa cum prevede tehnica legislativa, ce anume articole din Legea Educatiei Nationale sau din alte legi se abroga odata cu intrarea in vigoare a respectivului act normativ. Cum articolele presupus a fi abrogate reverbereaza in alte zeci de articole din Legea Educatiei Nationale, de unde stim ce articole mai sunt in vigoare si ce articole nu mai sunt in vigoare?

Cine induce haosul atunci?

Cea mai frapanta dovada de haos o reprezinta declaratiile repetate si contradictorii referitoare la clasa pregatitoare, de nu mai stiu parintii ce sa mai creada. Una declara premierul Victor Ponta intr-o dimineata (clasa pregatitoare trece la gradinita), alta ministrul Pricopie pe la pranz, pentru ca spre seara sa admita si premierul ca va functiona si la scoala si la gradinita, la alegerea parintilor.

E un fel de a ascunde neputinta si haosul, nu parintii decid in principal ci autoritatile, functie de resurse de spatiu si de cadre calificate. Isi pot dori parintii orice, daca nu exista sali de clasa si profesori calificati, parintii raman doar cu dorintele. Nici acum nu se stie cine va decide si cum.

In lipsa metodologiei de inscriere la clasa pregatitoare, cea mai mare problema se prefigureaza la scolile socotite de catre parinti bune si foarte bune, unde va exista suprainscriere si o bataie pe locuri asemanatoare cu aceea de anul trecut, cand parintii si-au facut vize de flotant pentru a avea acces la o scoala buna, in timp ce altele au ramas cu locuri neocupate.

Anul acesta cum va fi rezolvata problema? Cine creeaza haosul?

A mai spus ministrul Pricopie ca se gandeste sa introduca media minima 5 de intrare la liceu, pentru a nu ne trezi cu 55% elevi picati la bacalaureat.

La doua zile dupa aceasta declaratie de salutat a revenit, probabil in urma unei sapuneli zdravene de la dna Andronescu, mama fabricilor de diplome, ministrul a revenit, declarand ca nici vorba, anul acesta admiterea la liceu ramane la fel.

Cine aduce haos?

A aparut si Planul Cadru pentru invatamantul primar, cu noutati pozitive.

Totusi, era de asteptat inaintea Planului Cadru un document de politica curriculara, un Cadru de Referinta Curriculara, care sa lamureasca filosofia, principiile de metodica, psihopedagogie si oportunitate aplicate la elaborarea inceputului de cadru curricular.

Pe plan european filosofia curriculara porneste de la patru piloni, inveti sa stii, sa faci, sa fii, sa traim impreuna. Si are patru arii de cuprindere, conceptual-teoretica, aplicativa, interdisciplinara si generatoare de invatare continua. Fara cel putin aceste elemente puse la baza constructiei curriculare, demersul devina unul heirupist, daca nu chiar habarnist.

La fel de importanta ar fi fost elaborarea unei harti a competentelor pe care le asteptam la elevi la diverse etape ale scolarizarii, competente generale apoi specifice, pe discipline.

Dupa ce s-ar fi elaborat si supus dezbaterii publice cele doua documente ar fi urmat Planurile Cadru, apoi unitatile de invatare si, in sfarsit, programele analitice, bazinele de itemi de evaluare, ghiduri specifice pentru profesori si elevi, materiale ajutatoare (culegeri de itemi), pentru elevi si profesori, digitalizarea materialelor, asigurarea suportului pentru e-learning si inca altele.

Normal ar fi ca dupa Planurile Cadru sa urmeze elaborarea celorlalte elemente curriculare prin concurs national adresat cadrelor didactice cu juriu independent, pentru a progresa mai rapid.

Problema bacalaureatului profesional a ramas ca in tren, legea e la parlament si nu se stie daca va fi aplicata anul acesta.

Nu exista o HG specifica infiintarii, functionarii si reorganizarii Ministerului Educatiei, in afara mentiunilor din OUG 96/2012, care are un singur articol, art. 5, referitor la Ministerul Educatiei Nationale, mai ales ca s-a despartit de Ministerul Sportului, s-a infiintat un ministru delegat pentru cercetare si invatamant superior si sunt multe alte schimbari de structura si functionare. Nu se specifica ce alte acte normative se abroga cu aceasta ocazie.

Cum functioneaza fara clarificarea atributiilor si sarcinilor ce-i revin, capitole de finantare bugetara si responsabilitatile de ordonator principal de credite?

Haos total.

In concluzie, cine produce haos, fostul sau actualul ministru al Educatiei?

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Liderul PSD îi răspunde lui Clotilde Armand: ”Să-și ia un avocat bun”
Premierul Marcel Ciolacu a reacţionat joi, 25 aprilie, la declaraţiile primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, transmiţându-i acesteia să îşi ia un avocat bun pentru că ”a încălcat...
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Nicușor Dan îl provoacă pe Piedone la o dezbatere electorală. Răspunsul ironic al Primarului Capitalei după ce AUR l-a amenințat cu plângerea penală
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat joi, 25 aprilie, că aşteaptă de la contracandidatul său Cristian Popescu Piedone un răspuns în ce priveşte participarea la o dezbatere...
#reforma invatamantului Pricopie, #Pricopie plan cadru invatamant primar , #invatamant