Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cum taie sindicatele craca de sub picioarele profesorilor

Vineri, 04 Iulie 2014, ora 21:17
2933 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: Cum taie sindicatele craca de sub picioarele profesorilor

Aproape toti specialistii si comentatorii avizati condamna recenta OUG de modificare a Legii Educatiei Nationale. A cincea schimbare de acest gen, astfel ca din Legea promovata de Funeriu nu mai ramane mare lucru.

Doar sindicatele lauda schimbarea, vazand in ea o crestere a rolului sindicatelor, iar prin recentralizare si repolitizare o stabilitate mai mare a cadrelor didactice pe posturi, mai ales ca salariile sefilor de sindicat si alte avantaje provin din cotizatiile membrilor de sindicat.

Federatia Nationala Sindicala "Alma Mater" apreciaza ca ordonanta de urgenta care modifica radical legea educatiei nationale "este un pas inainte in construirea unei societati democratice", nicidecum "o sindicalizare a invatamantului". Si celelalte sindicate, Federatia "Spiru Haret" si FSLI, saluta oprirea reformelor din Educatie.

Invatamantul "de proasta factura" goneste elevii

Ce nu inteleg sindicatele, fapt care le va costa enorm in viitor? Un invatamant de proasta factura, cum este cel din prezent, despartit printr-o prapastie de piata muncii, adesea si prin prestatii mediocre si submediocre la catedra si la cursurile universitare, a reusit sa goneasca elevii, tinerii, studentii de la scoala si din universitati.

Si fenomenul se constata de 2-3 ani, dar s-a accentuat dramatic anul acesta. La clasa a VIII-a, din 190.000 de elevi la nivel national, s-au prezentat la Evaluarea Nationala doar 160.000.

Si mai putini, probabil in jur de 140.000, vor aplica la repartitia computerizata, pentru ca piata muncii le-a spus, lor si parintilor lor, ca diplomele si parcursurile actuale din educatie nu le ofera competentele cerute in piata muncii. Un abandon scolar de 20-25%, ametitor, nemaivazut in invatamantul nostru.

Asta inseamna cateva mii de catedre pierdute in acest an, dupa alte cateva mii pierdute in anul anterior. Ce le vor spune sindicatele profesorilor care raman fara posturi?

La clasa a XII/XIII-a, se intampla la fel. Din circa 200.000 de elevi inscrisi in seria curenta, s-au inscris la bacalaureat doar 130.000. Din acelasi motiv. Angajatorii nu mai dau doi bani pe diplomele neacoperite de competentele care sa le aduca profit.

Cum cei din seriile anterioare sunt, majoritar, la fel de nepregatiti, vom avea, probabil, in jur de 70-80.000 de reusiti la bacalaureat, din care nu toti vor merge in invatamantul superior, iar unii, 5-10.000 merg la universitati straine.

Prevad ca abia se vor ocupa locurile din facultatile de stat, universitatile private vor colapsa, fiind al treilea an in care nu au suficienti inscrisi in anul I.

Sa mai mentionam ca, fata de 2003, cand aveam in scoala profesionala 270.000 de elevi, acum abia avem circa 30.000, de 9 ori mai putini! Sa nu ne miram, atunci, ca investitorii fug de Romania!

A treia sesiune de bacalaureat, "o aberatie"

Aceasta este explicatia recentei OUG, care incearca sa resusciteze invatamantul romanesc, dar mai rau il omoara. Meditatii gratuite si o a treia sesiune de bacalaureat, cand la prezenta sesiune s-au inscris abia 65%? O aberatie.

Asta nu inteleg decidentii din educatie si sindicatele. Ca nu poti aduce cu forta elevii si studentii la scoala si la universitati. Nici macar in invatamantul zis "obligatoriu", care de obligatoriu ce este inregistreaza un abandon de 25%!

Cu astfel de decizii, cum a fost recenta OUG, se accelereaza fuga de scoala si facultati a elevilor si tinerilor, pentru ca piata muncii nu mai accepta tineri fara o formare profesionala de calitate. S-au prins si tinerii si parintii lor de aceasta realitate!

Fara o formare de calitate, avem o piata a muncii firava, neatractiva pentru investitori.

Prima care sufera este competitivitatea si atractivitatea economiei, in ochii investitorilor si antreprenorilor.

Si atunci, fara o economie performanta, de unde locuri de munca si un trai decent? Din cer?

Se vantura si ideea ca rolul scolii este sa dea oameni culti, nu neaparat in vederea insertiei in piata muncii.

Adica, sa devenim un popor de oameni culti, dar someri. Sa intrebam si cetatenii, daca le surade un astfel de "aranjament"! Dupa ministri care au pus, unul cate unul, dale la "mormantul" invatamantului romanesc, sindicatele le desavarsesc opera: il ingroapa de tot.

Ar fi bine ca profesorii, invatatorii, educatorii sa inteleaga ca, sub "inteleapta" conducere ministeriala actuala si cu aportul "nepretuit" al sindicatelor, vor ramane in curand pe drumuri!

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si membru in conducerea PMP

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#bac primavara, #Legea Educatiei modificari, #meditatii gratuite bac, #legea educatiei sindicate , #invatamant