Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: 350.000 de tineri au parcurs liceul degeaba, in ultimii 4 ani

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 16:24
3025 citiri
Invitatii Ziare.com Stefan Vlaston: 350.000 de tineri au parcurs liceul degeaba, in ultimii 4 ani

Acesta este numarul absolventilor de liceu care n-au luat bacalaureatul, sau nici nu s-au prezentat la examen, in ultimii patru ani.

Face socoteala cineva ce resurse materiale, cate energie irosite, ce deziluzii si frustrari, cate drame ascunde acest numar?

Si asta pentru ca nu aveau de ales. In invatamantul romanesc a existat o singura ruta educationala, cea liceala, care ducea printr-un bacalaureat fraudat la fabricile de diplome universitare, de stat sau private, unde tinerii deveneau clienti, numai buni de muls intru fericirea si imbogatirea universitarilor.

Pana cand piata muncii a spus "STOP".

Geaba dati banii pe facultati sau cursuri liceale, ca nu va ajuta la ocuparea unui job, cat de cat decent platit. Pentru ca acest simulacru de scoala nu va echipeaza cu competentele cerute de angajatori, care angajeaza sa obtina profit, nu pe ochi frumosi sau diplome colorate.

Stii sa faci ce vrea angajatorul, te angajeaza. Nu stii sa faci, devii somer, iar dupa expirarea timpului de acordare a ajutorului de somaj te intrebi de ce te-ai mai nascut, daca nu-ti poti castiga un trai decent.

Si proportiile abandonului scolar devin, an de an, mai dramatice.

Anul acesta, din 196.000 de absolventi de clasa a XII/XIII, doar 127.000 s-au inscris la bacalaureat, adica 64%. Restul isi incearca norocul in piata muncii, pe joburi prost platite, care nu cer vreo calificare deosebita.

La Evaluarea Nationala, de dupa clasa a VIII-a, din 190.000 de elevi s-au prezentat 160.000, iar la repartitia computerizata pentru liceu si mai putini, probabil circa 140.000.

Restul raman sa faca agricultura de subzistenta langa parinti, sau bat strazile in cautarea unei slujbe sezoniere.

In acest timp, piata muncii plange dupa meseriasii de odinioara, economia pierde masiv la capitolul competitivitate, atractivitate, productivitate, din aceasta cauza.

Si atunci, de unde locuri de munca si un trai decent? Din cer?

Rezultate Bacalaureat 2014: Aproape 60% dintre absolventi au promovat - rezultate partiale (Video)

In schimb, actualii decidenti din educatie macelaresc si ce a mai ramas din Legea educatiei nationale, ajutati de sindicate, care nu inteleg ca taie craca de sub picioarele profesorilor, prin provocarea unui abandon scolar masiv.

Multe poate face actuala guvernare, dar un lucru nu-l poate face sigur: sa aduca cu forta la scoala si facultati elevii si tinerii care simt ca scoala si universitatea nu-i ajuta cu nimic in obtinerea unui job bine platit in piata muncii.

Acest lucru elementar nu le-a trecut prin cap, si merg inainte orbeste, pana cand vor ramane pe drumuri foarte multi profesori. Si atunci sa te tii, sa vezi proteste si manifestatii.

In schimb, se va accentua procesul prin care elita tinerilor nostri va pleca sa studieze in straintate, din care, de multe ori, nu mai revine acasa. Isi intemeiaza familii, gasesc joburi bine platite si pa, Romania n-a avut nevoie de ei, nici ei n-au nevoie de Romania. Ii poate condamna cineva?

Solutii exista, doar ca nimeni nu le baga in seama, mai ales daca vin de la critici ai puterii actuale.

1. Curriculumul National trebuie scos la concurs national, pentru ca functionarii din minister au pierdut contactul cu lumea reala a scolii.

2. Trebuie instalat un sistem de evaluare standardizat, unitar la nivel national, bazat pe aplicatii informatice, care sa masoare progresul scolar al elevilor ca diferenta intre media elevilor unui profesor, unei scoli, unei clase, de sfarsit si inceput de an scolar.

3. Salarizarea cadrelor didactice exclusiv pe baza performantei, rezultatelor muncii, masurate prin progresul scolar.

4. Depolitizarea si descentralizarea managementului scolar.

5. Multiplicarea rutelor de educatie si formare profesionala, incepand chiar de la clasa a V-a.

6. Introducerea examenului de admitere la liceu si nota minima 5 la Evaluarea Nationala, pentru accederea la liceu.

Sunt multe alte masuri ce pot si trebuie sa fie luate, propuse de catre specialisti, daca decidentii educatiei nu sunt in stare sa le produca.

Nu vor fi preluate nici acum, n-am nici cea mai vaga banuiala ca s-a schimbat ceva.

Consecinta, abandon scolar masiv, universitatile vor colapsa, piata muncii sufera de lipsa meseriasilor, economia nu atrage investitori iar profesorii vor ramane pe drumuri, pentru ca nu poti aduce elevii si tinerii cu forta la scoala si facultati.

Sa vedem atunci pe unde scoateti camasa, nestimati politicieni!

Stefan Vlaston este presedinte al Asociatiei EDU CER si vicepresedinte PMP.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#rezultate bacalarureat 2014, #examen Bacalaureat 2014, #absolventi liceu Bac , #Bacalaureat 2014