Invitatii Ziare.com Oana Badea: Remus Pricopie si Marea Simulare Nationala

Vineri, 27 Decembrie 2013, ora 15:23
4075 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Remus Pricopie si Marea Simulare Nationala

Am fost secretar de stat in Ministerul Educatiei in cea mai dificila perioada a Romaniei de dupa 1989, perioada crizei economice. Ma raportez la aceasta criza deoarece criza de valori sau de moralitate ne bantuie de mult mai multa vreme.

Am dezbatut actuala Lege a Educatiei Nationale cu toti cei implicati pana in momentul in care, la Senat, din considerente politicianiste, dialogul a fost refuzat. Pana atunci, numai cine nu a vrut nu a participat la dezbateri.

Asa cum am spus de nenumarate ori ca voi face, m-am intors la catedra si tocmai de aceea am tot dreptul de a critica ceea ce se intampla astazi in educatie. In fata omului de la catedra, nu poate fi credibil nici politrucul vopsit in sindicalist si nici cel al carui sezut nu mai suporta decat fotoliile caldute ale unor sinecuri. Sunt Oana Badea - omul de la catedra. E ceea ce nu am incetat vreodata sa fiu indiferent de functia pe care am ocupat-o efemer.

Sa spunem lucrurilor pe nume: in educatie, la acest moment, nu Remus Pricopie ia deciziile. Nu este nicio diferenta intre obiectivele ordonantei Ecaterinei Andronescu din decembrie 2012 si cea a lui Remus Pricopie din decembrie 2013. Aceleasi scopuri marunte si egoiste ale acelorasi minti neobosite in a promova regresul.

De aceea, nu-l judecati prea aspru pe Remus Pricopie pentru simplul motiv ca in schimbul consemnarii functiei de ministru in CV-ul personal, permite eternilor demolatori ai invatamantului romanesc sa ne conduca spre haul submediocritatii. Judecati-l pentru felul jalnic in care simuleaza totul cu o slinoasa precizie de politruc antrenat la cursurile serale ale scolii de partid. Pentru asta trebuie cu siguranta judecat.

Remus Pricopie a promis transparenta si consultare publica. Daca ati remarcat pe undeva aceste doua elemente sa ne spuneti si noua celor de la catedra. Nu de alta dar lucrurile rare trebuie puse mereu in evidenta.

Unde este consultarea privind marile teme ale invatamantului romanesc? Nicaieri. Dupa substanta abordarilor, cert este ca se consulta sistematic cu... Liviu Marian Pop. Vi-l amintiti, nu? Asul din maneca lui Ponta cand vremurile erau tulburi. Acelasi care nu stia sa rezolve o problema de clasa a VIII-a dar schimonosea plin de emfaza limba romana proaspat inscaunat ca ministru. Sa fii batut in materie de "continut" de unul precum Liviu Pop, pare a fi marea performanta a universitarului Remus Pricopie.

Schimbarea periodica a legii nu poate fi miza unor oameni preocupati de bunul mers al scolii romanesti. E miza unor marunti si ingenunchiati de propriile ingustimi. Voi spune mereu ca Legea educatiei nu este textul care multumeste sindicatele, sau textul care aduce puncte electorale. Pe scurt, Legea Educatiei Nationale trebuie sa fie reprezentarea modelului de succes al fiecarui elev din aceasta tara, in functie de potentialul sau.

Ratiunea existentei scolilor si a catedrelor este nevoia de educatie a elevului si nicidecum invers. Pentru ca de succesul individual depinde reusita nationala! Cat timp ne va fi frica sa schimbam lucrurile care se dovedesc a fi gresite doar pentru ca ne scad procentele electorale nimic nu va merge bine in aceasta tara. Cat timp vom repeta implacabil greselile trecutului inseamna ca am trecut degeaba prin acele experiente.

Prezentam la infinit reusita sistemelor de eductie din alte tari. La ce bun, daca nu privim aceasta reusita ca pe un proces complex si de durata, ca pe o schimbare asumata?

O parte dintre colegii mei de la catedra amintesc despre aceste sisteme numai cand suna avantajos. Or, sistemul performant trebuie privit in integralitatea sa pentru a-i intelege logica, beneficiile si eforturile deopotriva. Nu e loc de superficialitate! Nu ne putem permite "struto-camila" pentru ca in educatie nu functioneaza regula insumarii avantajelor de pretutindeni.

Lipsa de curaj este catastrofala. Iti trebuie curaj pentru a lua masuri care nu te fac popular intre liderii de sindicat, cei care dau tonul nesupunerii. Si vreau sa fiu bine inteleasa, nu faptul ca liderii de sindicat isi apara membrii este problema, ci faptul ca pur si simplu se anuleaza cealalta parte a negocierii, de dragul pacii sindicale.

Ministerul ar trebui sa apere si reprezinte interesele si asteptarile societatii romanesti raportate la sistemul de educatie. Vocea elevilor sufocati de programe neactualizate sau manuale prost concepute, vocea angajatorilor care primesc de pe bancile scolii resursa umana total nepregatita pentru ceea ce se cere cu adevarat, vocea parintilor cu copii ingropati in munti de diplome si certificate, dar someri pe termen lung si vocea dascalilor ingropati de birocratia nebuna a unui sistem ce se acopera doar cu hartii. Vocea lor ar trebui sa fie vocea statului care cheltuieste cu discernamant banul public pentru educarea generatiilor de romani. Vocea aceasta trebuie asumata de un adevarat ministru al educatiei. Daca are curaj! Si asta nu face Remus Pricopie.

Atata timp cat un ministru accepta ca elevii sa lipseasca de la scoala pentru ca oricum absentele le sunt motivate, cu sau fara temei, atat timp cat accepta ca intr-o scoala si in managementul acesteia parerea mediocrilor sa conteze doar pentru ca sunt in trena celor de la putere si cata vreme accepta instaurarea sistematica a fricii fata de politrucii infipti in scaunele de inspectori, nimic nu poate sa se schimbe in bine.

Cat timp insusi Ministrul Educatiei indeamna la marea simulare nationala - simulam reducerea absenteismului, simulam examene nationale, simulam inspectiile, simulam negocierea, simulam preocuparea, simulam exigenta, simulam simularea, simulam practic orice numai sa nu afectam in vreun mod confortul perfid al catorva demolatori ai invatamantului romanesc - ne mai ramane totusi un lucru de facut. Celor ce avem alta opinie ne e rezervata rezistenta la molipsire.

Sunt Oana Badea - omul de la catedra. E ceea ce nu am incetat vreodata sa fiu indiferent de functia pe care am ocupat-o efemer si va indemn la rezistenta manifesta.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#Oana Badea Remus Pricopie, #Oana Badea legea educatiei, #ordonanta urgenta legea educatiei , #elevi