Invitatii Ziare.com Oana Badea: Azi culegem roadele desfiintarii scolilor de Arte si Meserii

Marti, 25 Iunie 2013, ora 12:53
2469 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: Azi culegem roadele desfiintarii scolilor de Arte si Meserii
Foto: Ziare.com

2013 este anul in care culegem rezultatul desfiintarii Scolilor de Arte si Meserii de catre cea care le infiintase in 2003. Simularile desfasurate pe parcursul anului confirma practic rezultatele slabe.

Logic, in 2013 nu se poate produce o modificare semnificativa a promovabilitatii la bacalaureat. Daca, totusi, procentul celor care obtin diploma de bacalaureat va creste precum recolta la hectar in dictatura comunista, principalul vinovat devine erou in mod nedrept.

Vor fi emise multe cartoane ca diploma de bacalaureat si se va inlesni accesul mai multora la facultate in schimbul a tot atatea (daca nu cumva mai putine) cunostinte, abilitati si competente.

Pentru preuniversitar, un anumit ministru este precum marul otravit din cunoscuta poveste a Fratilor Grimm - a produs, produce si va produce daune. Daunele viitoare ar putea fi stopate daca ar exista vointa politica. Invaluindu-si perfid deciziile in aura bunelor intentii, a facut mai mult rau decat oricare dintre cei care au condus vremelnic ministerul.

Insistente pana la lacrimi pentru propria cauza

Toate modificarile de tip "la loc comanda" ii apartin, dar in mod las a aruncat nereusitele asupra altora. Modificarile ce nu i-au apartinut au fost demonizate si apoi schimonosite sau anulate. Daca reforma lui Marga a avut aceasta soarta, ce sa mai spunem despre actuala lege... Pentru ca nu-i apartine, trebuie negresit eliminata! Curat egocentrism.

Ocupand mereu un loc in Parlamentul Romaniei, ca a fost sau ca n-a fost ministru, si-a impus vointa prin intermediul comisiilor de specialitate din cele doua Camere sau prin vocea falsilor lideri de sindicat cocotati acum in fotoliile parlamentare.

Am observat (si nu sunt singura) modul foarte abil in care reuseste sa induplece parlamentari mai vechi sau mai noi, insistand pana la lacrimi pentru propria cauza.

A trecut drept persoana care cunoaste sistemul preuniversitar, in mod nedrept. Spun raspicat: cunoaste invatamantul superior pentru ca acolo lucreaza. Preuniversitarul il stie din auzite sau din vizite protocolare in care, de regula, lumea ii spune ceea ce vrea sa auda. Si oricum, daca se spune altceva, automat declanseaza bolnaviciosul sistem argumentativ incat, in scurt timp, multi prefera sa se retraga in tacere. Tocmai de aceea, din lehamite, adesea i s-a facut pe plac. Cu ce pret insa?

Cand deciziile sale produc efecte care pot sa-i pricinuiasca pierderi de imagine, incepe negresit sa-si acopere urmele. Doar imaginea conteaza? De cate ori n-ati auzit explicatia conform careia a muncit pana la extenuare si a facut totul la minister, dar efectul nu este bun deoarece dupa ce a plecat lucrurile nu au mai fost continuate?

Examenul de bacalaureat din 2013 este cel mai bun mod de a se demonstra contrariul.

2013 - anul in care culegem roadele desfiintarii scolilor de arte si meserii

In 2009, a modificat examenul de bacalaureat explicand ca este prea lung, cuprinde prea multe probe si necesita elaborarea a peste o suta de variante de subiecte. A propus un examen ce urmarea, in opinia sa, certificarea competentelor si simplificarea procedurii.

Ei bine, cei care i-au urmat la minister au pastrat integral structura examenului. Surprinzator pentru multi, au asigurat si relevanta acestuia prin reducerea drastica a fenomenului copiatului. Un "mic detaliu" care tinea de vointa. Vointa de a iesi din minciuna.

In 2013, al patrulea an de aplicare intocmai a examenului gandit chiar de ministrul in cauza, acesta risca evaluarea completa dupa un ciclu de invatamant.

Teoretic, in 2013 se anunta cele mai slabe rezultate pentru ca sustin bacalaureatul cei care in 2009 au fost cuprinsi otova in clase de liceu.

Tocmai de aceea, pe tacute, s-au creat toate conditiile pentru ca procentul de promovabilitate sa fie unul cat mai ridicat. Intamplator sau nu, din cei 183.294 de absolventi s-au inscris doar 147.830. Usor de inteles cine nu s-a inscris. Ce anume sa fi contribuit la descurajarea lor intr-un numar atat de mare?

La initiativa doamnei Ecaterina Andronescu, subiectele au fost diferentiate. Sub umbrela secretizarii, demarcatia dintre diferentiere si simplificare poate fi inexistenta. Ca sa nu mai vorbim despre calibrarea acestora in functie de nivelul mediu rezultat in urma simularilor.

Dupa probele scrise vom avea adevarul. Oricum, simplificarea subiectelor este echivalenta cu o coborare de stacheta. Si asta nu este permis.

Bacalaureatul trebuie sa-si pastreze rigoarea unui examen national. Nu ne putem fura singuri caciula!

Cu credinta ferma ca procentul de promovare la bacalaureat trebuie sa creasca in mod natural doar prin mai multa cunoastere de carte, astept rezultatele din 2013 pentru a intelege in ce masura teoria mistificarii este sau nu validata. Si daca totusi realitatea ar bate orice scenariu, iar rezultatele ar fi precum cele din anul precedent?

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Oana Badea bacalaureat 2013, #rezultate bacalaureat 2013, #desfiintare scoli profesionale , #rezultate Bacalaureat 2013