Invitatii Ziare.com Oana Badea: 5 minciuni sau dezinformari in nici 12 randuri

Luni, 07 Iulie 2014, ora 17:42
3554 citiri
Invitatii Ziare.com Oana Badea: 5 minciuni sau dezinformari in nici 12 randuri

Cu buna stiinta sau din nestiinta, primele 12 randuri ale comunicatului de presa prin care ministrul Remus Pricopie explica public ordonanta de urgenta din educatie abunda, practic, in minciuna si dezinformare.

Astfel:

1. Ministrul ne spune ca Ordonanta de urgenta este "rezultatul unor lungi discutii si negocieri". Pai, daca au fost lungi inseamna ca nu a existat urgenta. Ce e mai grav este ca a omis sa tina cont de declaratia premierului din noiembrie 2013: "sunt de acord sa le adoptam pe calea ordonantei".

Mai mult, Mihaela Guna, presedinta Federatiei Nationale a Asociatiilor de Parinti, intrebata fiind daca au fost consultati cu privire la modificari, a declarat cu subiect si predicat: "RECUNOSC ca de data aceasta NU." (emisiunea Fabrica, Realitatea TV, 5 iulie 2014, ora 15, minutul 7)

2. Aflam in mod oficial ca ordonanta face "corecturi absolut necesare". De altfel, singuri constatam ca era 'absolut necesar si foarte urgent' sa putem trece terenurile si cladirile cluburilor elevilor, cluburilor sportive si ale palatelor copiilor din proprietatea publica a statului in cea a autoritatilor publice locale...

Mai conteaza faptul ca o instanta precum Curtea Constitutionala a stabilit ca in acest domeniu legiferarea unor proceduri paralele de transfer de proprietate nu e constitutionala? Pare ca nu.

Guvernul a modificat Legea educatiei, sfidand Constitutia si Parlamentul - Interviu

3. Ministrul vorbeste despre "titularizarea la nivel national a cadrelor didactice in urma unui examen desfasurat la nivel de unitate de invatamant" ca despre o problema a legii 1/2011.

Aceasta este dovada ca nici nu a citit macar legea. O astfel de prevedere nu a existat in forma adoptata in 2011. A fost insa introdusa prin modificarea articolului 253 printr-o alta contestata ordonanta OUG 21/2012 initiata si semnata de nimeni altcineva decat Ecaterina Andronescu. Corect ar fi fost sa spuna adevarul despre mandatul Ecaterinei Andronescu in privinta transformarii abracadabrante a titularizarii de la nivel de scoala in titularizare la nivel de sistem.

Nu e onest sa pui in carca altora asemenea enormitati. Altfel spus OUG - Ponta 49/ 2014 corecteaza OUG- Ponta 21/2012. Si tot asa pana la adanci batraneti?

4. Remus Pricopie sustine ca ordonanta a corectat "regulile de functionare a consiliului de administratie al unitatilor de invatamant, reguli care nu au tinut cont de situatia de pe teren, motiv pentru care, de mai bine de trei ani, in multe unitati de invatamant aceste consilii nu s-au putut intruni". Fals.

Adresa 38.559 din 4.04.2013 emisa de MEC in mandatul domnului ministru Remus Pricopie, precizeaza ca toate consiliile de administratie din scoli se organizeaza in conformitate cu un ordin din 2005. Faptul ca ordinul din 2005 se baza pe o lege abrogata nu pare sa fi contat pentru ca oricum ideea a preluat-o drept valabila de la nimeni altul decat inegalabilul interimar Liviu Marian Pop. Ordinul nr. 4607/2012 initiat si semnat de Liviu Marian Pop, completa Ordinul 4.925/2005. Este marturia "geniului binefecator" al unui interimar la educatie dar si izvorul unei probleme care s-a vrut din nou a fi pusa tot in carca Legii 1/2011.

5. Ne mai se comunica, plin de siguranta, ca "ordonanta este o necesitate pentru ca anul scolar 2014-2015 sa inceapa in bune conditii." Inseamna ca de cand este ministru fiecare an scolar nu a debutat in conditii bune din moment ce aceste "urgente" nu au operat.

E bine ca recunoaste acest lucru. Doar ca modificarile impuse prin ordonanta de urgenta nu aduc nici banii restanti pentru naveta elevilor si profesorilor, nici manuale si programe noi si nici mai putina birocratie in sistem. Acestea fiind printre masurile necesare si urgente cu adevarat.

In concluzie avem o ordonanta facuta sah-mat in nici douasprezece randuri chiar de catre initiator. Cum zicea Creanga? "Cumplit mestesug de tampenie, Doamne fereste!" Clasicii mereu pe faza.

Textul analizat, publicat pe site-ul Ministerului Educatiei:

"Ordonanta de urgenta nr. 49/2014 de modificare a Legii Educatiei Nationale, adoptata de Guvern pe 26 iunie, esterezultatul unor lungi discutii si negociericu profesori, directori de scoli, rectori, sindicate, asociatii de elevi si parinti, reprezentanti ai autoritatilor locale etc.Nu sunt schimbari care sa bulverseze sistemul, ci corecturi absolut necesare.

Legea Educatiei, adoptata in 2011, cuprindea o serie de masuri gresite sau pur si simplu inaplicabile (de exemplu: titularizarea la nivel national a cadrelor didactice in urma unui examen desfasurat la nivel de unitate de invatamant - masura contestata de la bun inceput de sistem - sau regulile de functionare a consiliului de administratie al unitatilor de invatamant, reguli care nu au tinut cont de situatia de pe teren, motiv pentru care, de mai bine de trei ani, in multe unitati de invatamant aceste consilii nu s-au putut intruni). Emiterea acestei Ordonante a fost anuntata cu mai multe saptamani in urma si a aparut ca o necesitate pentru ca anul scolar 2014-2015 sa inceapa in bune conditii".

Oana Badea a detinut functia de secretar de stat in Ministerul Educatiei in Guvernul Boc, dupa ce, anterior, a fost inspector scolar general adjunct la Inspectoratul Scolar Judetean Alba.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#ordonanta educatie Oana Badea, #modificari ordonanta legea educatiei , #educatie