Invatamantul preuniversitar particular acreditat, finantat preponderent de Stat

Marti, 14 Septembrie 2010, ora 23:12
2212 citiri
Invatamantul preuniversitar particular acreditat, finantat preponderent de Stat
Foto: calificativ.ro

Senatorii au adoptat, marti, cu 82 de voturi "pentru", 6 "impotriva" si 4 abtineri, proiectul de lege care reglementeaza modificarea Legii invatamantului in sensul finantarii invatamantului preuniversitar particular acreditat preponderent de la bugetul de stat si de la bugetele locale.

Proiectul legislativ a trecut de Camera Deputatilor prin adoptare tacita, Senatul fiind in acest caz camera decizionala.

Senatorii au respins raportul negativ propus de comisie si au adoptat proiectul in varianta initiatorilor. Guvernul nu a sustinut adoptarea acestui act normativ.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii 84/1995 a invatamantului ii are ca initiatori pe senatorul PSD Ecaterina Andronescu si deputatul PSD Cristian Dumitrescu, pe senatorii PD-L Mihail Hardau, Orest Onofrei, Alexandru Peres si deputatul PD-L Maria Ardeleanu si pe deputatul PNL Cristian Adomnitei.

Potrivit proiectului, unitatile de invatamant obligatoriu organizat prin invatamant preuniversitar particular acreditat vor functiona ca unitati finantate din fonduri alocate de la bugetul de stat, de la bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale pe a caror raza isi desfasoara activitatea si din alte surse.

In proiectul de lege se mentioneaza ca finantarea de baza a invatamantului obligatoriu si prin invatamantul preuniversitar particular acreditat asigura descentralizarea fondurilor la nivelul unitatilor de invatamant.

De asemenea, legea prevede ca alocarea fondurilor pentru finantarea de baza a unitatii de invatamant se face pe baza aceleiasi formule de finantare care ia in considerare costul standard pe elev/presecolar, numarul de elevi/prescolari din unitatea de invatamant, precum si factorii de corectie dependenti de densitatea de elevi in zona, severitatea dezavantajelor, de limba de predare si alti factori.

"Alocatia financiara stabilita ca parte din finantarea de baza ce revine unui elev/prescolar se aloca si unitatii de invatamant obligatoriu prin invatamantul preuniversitar particular acreditat in care este inscris elevul", se mai precizeaza in lege.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#invatamant preuniversitar particular acreditat , #invatamant