Informatica ar trebui sa devina proba de concurs la evaluarea nationala si disciplina obligatorie in toate liceele

Marti, 28 Ianuarie 2020, ora 08:35
Autor: Ioana Petrescu
Informatica ar trebui sa devina proba de concurs la evaluarea nationala si disciplina obligatorie in toate liceele

Fie ca ne place sau nu, traim intr-o societate digitala si copiii nostri trebuie sa isi dezvolte competentele digitale pentru a face fata cerintelor de maine.

Citeste toate textele scrise de Ioana Petrescu pentru Ziare.com

Conform datelor din 2019, se descarca 500 de ore de continut video de pe YouTube intr-un minut si sunt 3,5 miliarde de cautari pe Google intr-o zi.

Dezvoltarea competentelor digitale, necesara pentru a asigura viitorul copiilor nostri

Nu se schimba numai modul in care ne petrecem timpul liber, comunicam sau ne informam, dar si meseriile se schimba rapid. De exemplu, in spitale sunt azi echipamente pentru care se foloseste tehnologia atat de mult incat au nevoie de ingineri pentru a le opera. In curand, si doctorii vor fi nevoiti sa fie mult mai instruiti in domeniul digital, pentru ca trebuie sa foloseasca un limbaj comun cu inginerii. Insa nu ai nevoie de cunostinte in domeniul digital numai daca te angajezi intr-o firma de profil sau intr-un spital, ci chiar si atunci cand ocupi anumite pozitii intr-un supermarket, pentru ca esti in acest fel mai productiv, ne spun experti in automatica.

Abilitati necesare pe piata muncii in viitor

Un studiu al Bancii Mondiale din 2016, World Development Report, prezinta si abilitatile de care vor avea nevoie angajatii pentru a fi competitivi in viitor. Printre acestea se numara abilitatile cognitive, cum ar fi capacitatea de a intelege idei complexe, abilitati interpersonale, cum ar fi abilitatea de a lucra in echipa, dar si abilitati tehnice, care includ capacitatea de a dezvolta, opera si mentine sisteme tehnice.

Universitatile din Romania incep sa se adapteze la aceste realitati. Universitatea Politehnica Bucuresti (UPB) este prima in care informatica a devenit disciplina la examenul la admitere, in 10 din cele 15 facultati.

In 2020, vor fi 14 facultati cu admitere la informatica, fata de doar 4 in 2019 (facultatile de informatica din Bucuresti, Iasi, Cluj si Timisoara).

Informatica, materie obligatorie in scoala gimnaziala, dar optionala in licee

Informatica se poate preda acum la elevii mult mai mici. Exista platforme de programare vizuale, precum Scratch, creat de MIT, care sunt folosite de peste 40 de milioane de utilizatori, mai ales in educarea celor mici.

Exista si la noi firme care creeaza mediu vizual de programare foarte accesibil incepatorilor, precum Wyliodrin. Aceasta firma este castigatoarea editiei Innovation Labs 2013, un pre-accelerator de afaceri creat in UPB.

Informatica este de curand obligatorie din clasa a V-a, insa nu testam elevii la informatica la final de gimnaziu. Informatica nu este materie obligatorie in toate liceele, in schimb, la bacalaureat elevii sustin un examen de competente digitale.

Normal ar fi ca, in cadrul evaluarii nationale de la sfarsitul clasei a VIII-a, informatica sa devina proba de concurs, alaturi de matematica si limba romana.

De asemenea, informatica trebuie sa fie materie obligatorie in toate liceele. Modificarea Legii educatiei si un ordin de ministru pentru introducerea informaticii in programa scolara pentru invatamantul liceal ca materie obligatorie ar putea rezolva aceasta problema.

Bineinteles, aceste schimbari nu trebuie sa intervina peste noapte si sa bulverseze elevii, ele trebuie introduse de la inceputul unui ciclu de invatamant, pentru elevii care vor intra in clasa a V-a, respectiv clasa a IX-a in acest an.

Ramane problema accesului la calculatoare pentru fiecare elev, care nu este complet rezolvata, desi suntem in anul 2020. De asemenea, este necesar ca si profesorii care nu predau informatica sa fie instruiti pentru a se familiariza cu tehnologia informatiei.

Si asta se poate face doar printr-un proces de educatie continua a cadrelor didactice, in concordanta cu strategia Ministerului Educatiei. Astazi sunt cateva voci, putin auzite, care promoveaza nevoia de instruire continua a profesorilor.

Mihaela Hunca, deputat si fost profesor de matematica, spunea dupa publicarea rezultatelor la testele PISA: "Este necesara o formare continua a cadrelor didactice pentru a putea preda notiunile teoretice, dar si aplicabilitatea lor practica. Numai profesorii pregatiti astfel ii vor stimula pe elevii nostri sa aiba incredere in ei, sa-si puna intrebari si sa dobandeasca in mod firesc competente de care vor avea nevoie pe viitor".

Sistemul de invatamant "ca pe vremea mea" nu mai e de folos copiilor de azi

Aceste schimbari in invatamantul romanesc ar contribui la dobandirea unor competente de care copiii vor avea nevoie in viitor. Educatia nu trebuie sa mai fie "ca pe vremea noastra", pentru ca pregatim copiii pentru viitor, nu pentru trecut.

Daca nu vom aplica astfel de reforme in invatamantul romanesc, in viitor copiii nostri nu vor face fata cerintelor de pe piata muncii.

Conform studiului "Proiectul privind capitalul uman" realizat de Banca Mondiala in 2018, Romania e codasa Europei in Indexul Capitalului Uman. Conform acestui raport, copiii romani nascuti astazi vor avea cel mai scazut capital uman din Europa cand vor atinge majoratul, din cauza serviciilor de educatie si de sanatate inadecvate.

Introducerea informaticii ca materie obligatorie pentru elevii de liceu si testarea cunostintelor de informatica la evaluarea nationala ar putea evita dezastrul descris de studiul Bancii Mondiale.

Mai mult, astfel de masuri ar reduce si decalajele in societate existente intre cei care sunt confortabili cu tehnologia si cei care sunt intimidati de ea. Sunt multe alte lucruri care ar trebui schimbate in sistemul de invatamant din Romania, insa nu mai putem amana fixarea competentelor digitale.

Dr. Ioana Petrescu este Senior Fellow la Mossavar-Rahmani Center for Business and Government la Harvard Kennedy School, directorul Centrului de Leadership si Inovare la SNSPA, fost ministru de finante si fost cadru didactic la Universitatea Maryland, College Park.Despre ce vrei sa scriem?

 Articol citit de 14503 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  LIBERALUL
  29.01.2020, 10:51
  În România,pe ici pe colo,
  ..Se vorbește de analfabetism(posibil din cauza lipsei informatici de la examinării după gimnaziu?).Deși,ca disciplină este introdusă firesc,fără ai da prioritate mai mult ca limbii materne și matematici.Și,dacă vor face și programări și alte lesnicioase deprinderi de la informatizare,se va trăi cu mult mai bine in Romania?
  Și iată că tot nu ajunge,căci pe colo,pe dincolo,a inceput ...a 4-a revoluție industrială și...Și ce,cand din mare grabă,trecurăm de la comunism(?!)la democrația occidentală de 30 de ani,dar e lipsă de pușcării după indeletniciri din PRIMA REVOLUȚIE cunoscută din antichitate:hoția specializată
  ACUM,in ritm cu noile tehnologii,cu răpiri și violuri,cu
  prostituția de export,criminalitate ca pe timpul lotrilor...
  In ritmul impus de"democrație"poate reușim să intrecem chiar și occidentul ori,pe unde mai studiază noii profeți de acum!
  Romania,romanii cu vechi obarșii in familii de zeci ori sute de ani,ar intra in tiparele lumii firești,a ce oferă revoluția tehnică,fără efortul făcut de unii ce se cred mai isteți decat oamenii de știință romani,aflați de mult in afara granițelor țării,ori in interior dar,marginalizați.
  Ce este foarte GRAV,indemnurile nu au in vedere societatea in sine,ci piața muncii,aceea care dă medici in multe Universități,dar pleacă și nu din lipsa aplicării revoluțiilor industriale.Și mai sunt ocupații care abundă pe piața muncii(gandiți-le;unele din alte indeletniciri și din ușurătatea trecerii de la una la alta!).In schimb insă ,se ingustează teribil aceeași piață a muncii pentru formatori, acei specialiști ce trebuie să elimine analfabetismul din anii randul școlarilor de varsta gimnaziului și chiar a liceului pe care-l parcurg elevii...fără rezultatul scontat.
  Romania are pămant arabil foarte bun va trebui să existe fermieri destoinici,chiar școliți(nu cu tablete)căci de la Adam Smith citire(parcă prin 1776)a atras atenția cum că proprietarul de pămant,trebuie să fie cetățean al Țării unde e pămantul.Romania are nevoie să pună in siguranță extremă, producerea energiei electrice și asta nu se face doar promovand examene după tabletă ori călătorii pe internet ori rețele de socializare;are posibilități de a RE aduce industria ușoară și alimentară in parametrii de export după calitatea pămantului existent!Nu cu importuri otrăvite.
  A n-a revoluție industrială și asta de acum (nu l-am mai recitit demult pe Alvin Toffler,pe Kisinger...),va continua fără a pune tot tineretul din Romania la studiu pe ce va dăinui peste 20 de ani,căci și AZI trebuie să trăim dragelor DOAMNE care ne semnalați revoluții autentice totuși,nu de tipul celei infăptuite acum 30 de ani de Iliescu și incă... neisprăvită!
  Scuzați-mă,dacă am fost nițel caustic.Profesia mea,a fost langă tineri,cam 43 de ani.
  Carrandash
  29.01.2020, 05:25
  cu parere de rau constat ca mult stimata si supereducata...
  ...."Dr. Ioana Petrescu" dovedeste ca habar nu are faptul ca "evaluarea nationala" NU este "un concurs", iar un concurs nu este o evaluare. astea fiind zise, intreb si eu asa, din curiozitate, cum este posibil ca "dr. Ioana Petrescu" sa ocupe asemenea pozitii inalte cand dumneaiei nu este in stare sa faca distinctia dintre "evaluare" si "concurs" ?
  confuzia dintre termenii "evaluare" respectiv "concurs" doamnei "dr. Ioana Petrescu" imi aduce aminte de antologica intalnire de la cotroceni dintre presedintele Traian Basescu, prim-ministrul dr. Ponta si ministrul finantelor dr. Ioana Petrescu cand cei doi doctori toba de carte umblau numai cu lozinci si nu erau in stare sa dea raspuns la intrebarile elementare ale lui Basescu, iar "dr. Ioana Petrescu" il ruga "din tot sufletul" !!!! pe Basescu sa aprobe legea reducerii CAS-ului propusa de "cel mai bun si cinstit guvern din intreaga istorie a Romaniei - guvernul condus de dr. veve ponta.
  (vezi: https://www.youtube.com/watch?v=SKUHrgplo04 )
  ==========
  "...Normal ar fi ca, in cadrul evaluarii nationale de la sfarsitul clasei a VIII-a, informatica sa devina proba de concurs, alaturi de matematica si limba romana...."
  Dr. Ioana Petrescu, Senior Fellow la Mossavar-Rahmani Center for Business and Government la Harvard Kennedy School, directorul Centrului de Leadership si Inovare la SNSPA, fost ministru de finante si fost cadru didactic la Universitatea Maryland, College Park.
  =======================
  Caliman Eugen
  28.01.2020, 20:53
  Sfinta naivitate: informatica sa devina materie de ,,excelenta",
  intr-o tara care nu-i capabila sa sustina alfabetizarea elevilor si absolvirea macar a 9 clase...
  ezragsit
  28.01.2020, 13:04
  Care informatică?
  "Informatica"? Sau "TIC"-ul?
  Se fac, adesea, confuzii intre aceste două domenii.
  Ca să lămurim:
  - in privința liceului: TIC-ul ESTE prezent in trunchiul comun in toate liceele. Adică elevii invață să utilizeze calculatorul, un sistem de operare, aplicațiile uzuale, plus principalele aplicații de birotică.
  Adică, orice absolvent de liceu, la fel ca și orice absolvent de școală profesională, TREBUIE să știe să pornească/oprească corect un PC, să-și organizeze mediul de lucru, să poată să-l folosească pentru un calcul rapid, ca și in foi de calcul, să redacteze un raport, sau o lucrare mai amplă, să știe să creeze o prezentare, să poată să utilizeze o bază de date -relativ- simplă... să creeze o pagină HTML și un site Web, să se documenteze folosind Internetul și să comunice online, adică tot ce așteptăm, uzual, de la un absolvent de invățămant mediu.
  La profilurile din sfera real-ului se adaugă, ca materie distinctă, și programare, din păcate rămasă intr-o zonă istorică, orientată pe C/C++, aplicații consolă și metode de programare, deci nu limbaje foarte răspandite și uzuale in prezent (gen Pyton), nici alte paradigme, nici alte medii, oricat de populare ar fi (gen Arduino/Raspberry Pi). Practic, nu așteptăm de la absolventul de matematică-informatică să poată să dezvolte independent o aplicație funcțională pe niciuna dintre platformele cu adevărat utilizate, nici să conducă o echipă de dezvoltare software. Altfel spus, și specific invățămantului romanesc, se exagerează intr-o direcție, ignorand tot restul domeniilor, mergand pe planuri și programe scrise de oameni care NU au vreo experiență reală de utilizare a disciplinei.

  Așadar, ce inseamnă "informatica obligatorie in liceu"? Să invețe toți elevii C/C++ și backtracking? Ar fi inutil, lipsit de utilitate, nici măcar medicii amintiți in articol nu vor avea nevoie de ACESTE cunoștințe pentru a conlucra cu ... Iar prețul, in contextul reducerii numărului de ore, care ar fi? Renunțarea la TIC? Stupid! Il invăț pe viitorul contabil nu să facă calcule intr-o foaie de calcul, ci să adune numere in C/C++? Eventual, cu depășire de domeniu?

  - exemplul gimnaziului este foarte bun pentru a ințelege pericolul:
  TIC-ul a devenit obligatoriu in gimnaziu. Ca proiect. Dar s-au băgat "amatorii de olimpiade" și au argumentat că "e nevoie de informatică". Așa că TIC a devenit "Informatică și TIC".
  Pentru că e olimpiadă și la clasa a V-a, s-au ars etape, s-a intrat imediat in programare.
  Să ințelegem: la matematică, in clasa a V-a se face aritmetică. Nu algebră! Prețul: s-a scos complet invățarea tastării. Da, elevul nu mai invață să tasteze! Rău!
  LIBERALUL
  28.01.2020, 11:41
  Posibil,
  Dar,este nevoie și de coafeze-poate ajung prin ministere- și de viitori tamplari-cat vom mai avea lemn prin pădure-,de mineri,de măcelari,crescători animale...Aceștia au timpul impărțit intre odihna,hrănirea,instruirea cu aplicație practică ,meseria in sine...și instruirea-folosirea calculatorului.
  Nu cred că vii torul poate fi abordat,avand toată suflarea bipedă,ocupația informatică.Chiar de la un timp in Romania, e necesară școală profesională care va cere timpul de ocupație de mai sus.
  Oricum,dacă timpul ii permite-bine chibzuit impărțit- poate invăța informatică fără obligații de examinare...cu emoțiile de rigoare.
  Ce credeți dna Petrescu,toată suflarea din vest ori din "civilizații"din Asia,dau examene la INFORMATICĂ?In plus, ca la orice disciplină,sunt necesari formatorii,iar aceștia nu devin automat și psihopedagogi pentru invățămant.
  Și,nici intr-un caz,nu vorbesc,fără experiență in domeniul școlii și chiar la matematicii-informaticii.
  online
  28.01.2020, 08:52
  Lumea Noua. greu de imaginat!, dar lumea de azi e... invechita!
  periodic, temeliile civilizatiei se cer a fi innoite, pentru simplul fapt ca...daca civilizatia s-a facut mare, , a luat si in greutate... :))

  prin urmare e ceva de bun-simt ca lumea mare sa-si darame vechile temelii doar pentru a-si construi temelii noi-noute, capabiule.

  asta inseamna o noua rinduiala,
  adica noi sisteme sociale, ca sistemele sociale sint temelia civilizatiei.

  o noua rinduiala aduce cu sine si o noua abordare in sistemul de invatamant.

  daca stai si te gindesti...cam ce si cum, cu sistemul de invatamant, pare a fi logic ca sa se manifeste o materie de studiu care sa fie neam de gradul 1 cu Globalizarea!:))
  or o astfel de materie se prea poate sa se ocupe cu Asamblarea, cu asamblarea intr un intreg a stiintelor care deja se manifesta si care deja au o exprimare nu doar teoretica ci si parte a Realitatii.

  prin urmare creca ce zice gec.Sunri pare a avea substanta...

  de ce zice gec.Sunri ca nu mai e timp, habar n-am, dar se prea poate ca fix despre noile temelii sa fie vorba, pesemne ca daca ele se manifesta, sau...incep sa se manifeste, e de bun-simt ca exprimarea care poarta echilibrul sa fie nou-nouta si ea, ca n-ai cum sa echilibrezi cu solutii invechite, manifestari noi-noute, nemaivazute, nemaiauzite...

  e nevoie de o alta abordare, dar una nou-nouta, nu...noua pe la noi, dar invechita in lumea mare:))), ca cea vizata e lumea mare, ea tre sa se innoiasca din temelii, nu doar ro, ro e un efect, cauza sta in faptul ca

  peste lumea mare se asterne....Primavara! dupa cam 100 de ani!

  o noua lume se naste!
  si asa si trebuie privita lumea...
  jedi_fighter
  28.01.2020, 08:51
  gluma buna, hahahaha
  abilitatile cognitive, cum ar fi capacitatea de a intelege idei complexe, abilitati interpersonale, cum ar fi abilitatea de a lucra in echipa, dar si abilitati tehnice, care includ capacitatea de a dezvolta, opera si mentine sisteme tehnice,deci abilitatile astea trebuie sa aiba generatia tik tok de la noi,jumatate semianalfabeti,hahaha,mori de ras,cred ca firmele o sa importe informaticieni din india,si asta e valabil si pentru alte tari din europa,tineretul de azi din europa sau america nu se incadreaza in abilitatile complexe descrise de sus
  Gile
  28.01.2020, 08:50
  Cuvinte cheie
  Informatizarea rapida a invatamantului !
  Elevul trebuie sa mearga numai cu o tableta la scoala !

  https://youtu.be/n-G74P18LpE
  Munteanu7
  28.01.2020, 10:35
  Totusi
  il mai invatam sa scie si de mina, sau nu ? :-)
  LIBERALUL
  29.01.2020, 10:53
  Oare,scriind de mână...
  ...se vor putea ințelege romanii cu EXTRATEREȘTRII?
  Qui Bono
  28.01.2020, 21:41
  Lumea noua este creata in linie cu imaginatia
  noilor generatii (iar "teama de necunoscut" motiveaza generatiile vechi sa opuna rezistenta noului). Cert este ca imaginatiile intre generatii nu sunt identice (se schimba, uneori in mai bine, uneori poate si in rau) dar asa a fost mereu! Unii filozofi discuta despre evolutie, altii despre progres, altii despre revolutie, samd.
  ceapa_verde
  28.01.2020, 08:46
  La liceu trebuie integrata informatica in celelalte materii
  Pentru ca informatica nu este un scop in sine, este o cutie cu unelte ce trebuie cunoscute si adaptate la activitatile zilnice. Nu studiezi un ciocan sau un tractor pentru ca-ti place de el ci pentru a-l folosi in ce faci. Informatica trebuie studiata in legatura cu ce aduce pentru celelalte activitati.
  Carrandash
  29.01.2020, 05:31
  excelent:...
  ...asta inseamna ca Serviciul Roman de Informatii sa se integreze in procesul de invatamant informatic -informativ din sistemul de invatamant primar, gimnazial si liceal mioritic.
  LIBERALUL
  28.01.2020, 11:45
  Excelent!
  Informatica,nu e un scop in sine,putand fi integrată-cat poate profesorul să o folosească-in alte discipline...
  gecSunri.se
  28.01.2020, 01:03
  Asamblarea, sa asamblezi inteligent, asta e cheia.
  pare ilogic, dar nu mai e timp pentru asta.
  in schimb, ar putea fi predata, la toate nivelurile, Asamblarea.
  dupa cum suna, pare a fi o materie noua.
  topor
  28.01.2020, 15:55
  Zau?
  Dar de profesori nu vorbeste nimeni?
  Cand ati auzit ultima data ca profesorii au fost la cursuri de specializare organizate de minister sau inspectorate pentru modificarile la programa de invatamant?
  Cati profesori de informatica si nu vorbesc de "profesori" de informatica, ci de cei cu specializarea si mai ales cei cu pasiunea de a fi profesor si informatician, sa profesori de orice specialitate care a integrat informatica, sub orice forma, in procesul de predare ascultare sau ca divertisment?
  Desi te astepti ca tinerii profesori sa fie mai aproape de aceasta unealta senzationala care este informatica, s-ar putea sa aveti surpriza ca tocmai acestia o evita! De ce? Ca sa nu-si complice existenta! Sa nu trebuiasca sa dea rapoarte inspectorilor, sa nu iasa din ce li se cere de la inspectorat, etc.!