Cum va influența începerea școlii răspândirea noului coronavirus. Medic: ”S-ar putea ca această creștere a cazurilor să nu fie atât de mare”

Luni, 06 Septembrie 2021, ora 21:40
2713 citiri
Cum va influența începerea școlii răspândirea noului coronavirus. Medic: ”S-ar putea ca această creștere a cazurilor să nu fie atât de mare”
Copiii încep școala fizic din 13 septembrie FOTO Unsplash

A rămas mai puțin de o săptămână până la începutul anului școlar. Din 13 septembrie, toți copiii se vor întoarce în bănci fizic. Momentul vine la puțin timp după ce autoritățile au anunțat debutul valului patru al pandemiei de coronavirus în România, iar impactul pe care îl va avea prezența fizică la școală poate fi doar presupus.

Marius Geantă, co-fondatorul Centrului pentru Inovație în Medicină, a explicat pentru Ziare.com că ar putea să existe o creștere a numărului de cazuri, dar nu așa mare cum a fost anterior. Mai mult, există mai mulți factori care ar trebui să fie luați în considerare.

Medicul spune că ”suntem tentați să spunem că va crește numărul de cazuri ca urmare a interacțiunii între copii”, dar că nu ar trebui să uităm nici că va crește interacțiunea între profesori, sau între părinții care duc elevii la școală.

Pe de altă parte, punctează un aspect esențial, și anume că de această dată nu mai venim dintr-un lockdown, nu mai venim după o perioadă cu restricții dure, ci după o vară în care oricum oamenii au socializat, s-au întâlnit, s-au plimbat și au participat la evenimente.

”Sunt tentat să spun că va fi o creștere a numărului de cazuri, e logic. Totuși, trebuie să luăm în calcul că, față de precedentele momente de deschidere a școlilor, noi venim acum după o perioadă fără restricții și cu interacțiune destul de mare pe timpul verii.

S-ar putea ca totuși creșterea aceasta să nu fie atât de mare cum a fost anterior. Contează mult de unde plecăm. Dacă plecăm dintr-o stare de lockdown și se redeschid școlile, în mod evident persoanele respective, nefiind expuse la virus, probabilitatea de a se infecta este mai mare decât în situația actuală, când în țara noastră restricțiile peste vară au fost foarte reduse, oamenii au interacționat și probabil că o parte au făcut forme asimptomatice și au o oarecare imunitate”, explică Marius Geantă.

Marius Geantă adaugă că nu este doar momentul în care elevii se întorc în bănci, ci și în care angajații multor firme se întorc la birou.

”Pe lângă începerea școlii, reîncepe și activitatea multor firme cu număr maximum de persoane. Merg fizic la birou și am constat asta în ultimele luni, că e o revenire la birou, la locul fizic de muncă. Și acest aspect va conta. Și va coincide cu întoarcerea copiilor la școală”, concluzionează Marius Geantă.

Aceasta este o îngrijorare răspândită la nivelul mai multor state. Specialiștii din Marea Britanie au avertizat deja guvernanții că este foarte posibil să fie înregistrată o creștere a cazurilor de COVID-19 printre elevi până la sfârșitul lunii septembrie, potrivit bbc.com.

Mai mult, Scoția a înregistrat o creștere record a infectărilor de când a început anul școlar.

Copiii vaccinați în România

Sorin Cîmpeanu a anunțat în 30 august, cu două săptămâni înainte de începerea școlii, că 34.709 elevi cu vârste între 12 şi 15 ani şi 153.000 cu vârste între 16 şi 19 ani s-au imunizat.

”Este vorba de 34.709 elevi din categoria de vârstă 12-15 ani, reprezentând aproape 5%, un progres important faţă de prima raportare de 5.000 de elevi cu vârsta între 12-15 ani. Pentru cei cu vârsta între 16-19 ani avem 153.000 de vaccinaţi (20%), astăzi este un progres de 3.000 faţă de ultima raportare”, a spus ministrul.

Luni, 6 septembrie, 95 de minori infectați cu COVID-19 erau internați în spitale, dintre care doi în secțiile de terapie intensivă.

Învățătoarea din Constanța care își jignește elevii făcându-i ”tâmpiți”, ”urâți”, nesimțiți” a demisionat. Poliția a deschis o anchetă
Învățătoarea din Constanța care își jignește elevii făcându-i ”tâmpiți”, ”urâți”, nesimțiți” a demisionat. Poliția a deschis o anchetă
Învăţătoarea din Constanţa înregistrată când jigneşte copiii, pe care îi face urâţi, tâmpiţi sau nesimţiţi, și-a dat demisia. Poliția a început o anchetă pentru purtare...
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
Încăierare între doi profesori și elevi de clasa a 7-a, la o școală din Bacău. Scandalul a fost filmat de colegi VIDEO
ISJ Bacău a demarat verificări la Liceului Tehnologic din Răchitoasa, după ce într-o şcoală generală care aparţine de acest liceu a fost filmat un incident aparent violent în care sunt...
#copii, #elevi, #scoala, #fizic, #Covid 19, #vaccin COVID 19 , #stiri invatamant