Incepe facultatea cu schimbari in noul an universitar. Unde merg Iohannis si Ciolos la deschidere

Luni, 03 Octombrie 2016, ora 08:15
7386 citiri
Incepe facultatea cu schimbari in noul an universitar. Unde merg Iohannis si Ciolos la deschidere
Foto: Arhiva Ziare.com

Azi incepe facultatea si la institutiile de invatamant superior au loc festivitatile de deschidere a noului an universitar.

Presedintele Klaus Iohannis merge la ceremonia de la Universitatea de Vest din Timisoara, iar premierul Dacian Ciolos la Universitatea de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca.

Printre schimbarile aduse pentru 2016-2017 se afla introducerea de noi specializari pentru licenta si programe de master, dar si autorizarea provizorie a scolilor doctorale.

Pentru 2016-2017, marile universitati de stat au pus la dispozitie 39.105 locuri la studiile universitare de licenta, dintre acestea 14.334 fiind la cea mai mare universitate din tara, "Babes-Bolyai" (UBB) din Cluj-Napoca.

Printre schimbarile pe care le aduce noul an universitar sunt 35 de noi specializari si programe de studii universitare de licenta in universitatile de stat, precum si 64 de programe de studii universitare de master, introduse prin hotarare de Guvern.

Prin actul normativ adoptat de Guvern, pentru noul an universitar, au fost introduse in Nomenclatorul domeniilor si al specializarilor/programelor de studii universitare: chimie farmaceutica, echipamente si sisteme electronice militare, electronica-radioelectronica de aviatie, media digitala, managementul sistemelor de supraveghere aeriana, leadership militar si pedagogie sociala.

Incepand cu acest an universitar studentii din Romania au o paleta mai larga de optiuni si pentru programele de master. In cazul a 31 de universitati din sistemul national de invatamant superior au fost introduse 64 de programe de master noi.

Tot ca o schimbare, toate scolile doctorale care functionau pana acum au fost autorizate provizoriu, printr-un ordin al ministrului Educatiei, semnat pe 29 septembrie.

Potrivit Ministerului Educatiei, acest pas era unul necesar pentru a putea inmatricula studentii doctoranzi in anul universitar 2016-2017, scolile doctorale nefiind evaluate extern in ultimii cinci ani, asa cum prevede legislatia in vigoare si existand riscul, in lipsa unei interventii, sa ramana fara acreditare.

"Documentul autorizeaza provizoriu, pentru anul universitar 2016-2017, scolile doctorale care functioneaza in cadrul institutiilor de invatamant superior (...) Dispozitia temporara adoptata de minister survine ca urmare a faptului ca, de la adoptarea Legii Educatiei Nationale (2011) si pana in prezent, scolile doctorale nu au fost evaluate extern in vederea acreditarii", se noteaza intr-un comunicat al Ministerului Educatiei.

Ministrul Mircea Dumitru sustinea, imediat dupa semnarea ordinului, ca se cauta acum o solutie legala pentru posibilitatea organizarii examenelor de finalizare a studiilor doctorale.

"In paralel, lucram la elaborarea metodologiei de evaluare a scolilor doctorale, astfel incat procesul de acreditare sa demareze in aceasta toamna", a scris ministrul pe pagina sa de Facebook.

Un raport al Curtii de Conturi, publicat in luna mai a acestui an, arata o situatie dezastruoasa a calitatii universitatilor care instruiesc cu 30% mai putini studenti decat in 1990.

In ciuda scaderii numarului de studenti, raportul Curtii de Conturi arata ca a crescut numarul de universitati si facultati. Astfel, avem 103 institutii de invatamant superior.

Numarul de studenti s-a redus in perioada 1990/1991-2013/2014 cu 1,4 milioane de elevi, ceea ce reprezinta aproape 30% din populatia scolara din anul 1990/1991. Principalii factori care au determinat aceasta reducere sunt scaderea natalitatii, emigratia si abandonul scolar, se noteaza in raportul Curtii de Conturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#invatamant superior schimbari, #an universitar 2016 2017 , #facultati