Imparatul Educatie e gol. Cine-l imbraca? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 20 Iulie 2011, ora 13:27
4534 citiri
Imparatul Educatie e gol. Cine-l imbraca? (Opinii)
Foto: bzi.ro

Rezultatele examenului de titularizare din acest an nu sunt decat o continuare logica a celor de la bacalaureat. Dupa ce am vazut care este calitatea absolventilor atunci cand examenul este serios, vedem care este calitatea cadrelor didactice, cel putin a celor aspirante, in aceleasi conditii severe.

32% dintre candidati au luat note sub cinci, 52 reusind chiar performanta notei 1. Ei macar nu vor ajunge la nicio catedra anul acesta. 38% au luat note intre 5 si 7, ceea ce inseamna ca raman suplinitori, si 30% au reusit sa se titularizeze, 26 chiar cu nota 10. Sa precizam ca aceste procente au fost calculate dupa scaderea din cei 38 de mii de inscrisi a sfertului absent, a celor 55 eliminati si a celor 19% retrasi din examen.

Si, la fel ca in cazul bacalaureatului, putem sa ne intrebam cati profesori la fel de slabi ca respinsii din acest an au trecut examenele anilor trecuti copiind sau benficiind de o mult mai mare clementa electroala, dar si legata de numarul mare al posturilor neocupate.

Asta e asadar poza. Care ar fi cauzele? Unele sunt identice cu cele din poza bacalaureatului.

Si acesti profesori, in general tineri (11% absolventi de anul acesta), sunt produsele invatamantului romanesc. Unii dintre ei nu si-ar fi luat probabil bacalaureatul in conditiile de anul acesta. Si atunci nu ar fi ajuns materie prima a fabricilor de diplome. Ma intreb cati dintre profesorii cu note intre 1 si 7 sunt absolventi de "Spiru Haret la distanta", sau Apollonia sau mai stiu eu ce bazaconie cu profit maxim? Unde si-o fi luat licenta cel care a scris in teza de examen "Codrul este un prieten vechi unde simte nevoia pentru o descarcare sufleteasca" sau "Motivele poeziei ar fi iubirea" sau "In 'Sara pe deal' merg oile la pascut"? Un profesor analfabet functional, nu poate avea decat elevi analfabeti functional.

Dar ar fi incorect sa ne oprim aici. Niciun tinar valoros, cu multa carte si dorinta de a face treaba buna nu este dispus sa se ingroape cu 800 de lei pe luna exact la varsta cand are, in mod normal, si planuri personale importante, incepand cu o casa si o familie. Or fi si cativa pasionati cu vocatie de misionari, dar cred ca ei reprezinta o minoritate infima. Sigur, exista si meditatiile, dar numai pentru anumite materii si pentru profesorii cu un oarecare renume, nu la inceput de cariera. Cei care au muncit sa ajunga la un anumit nivel vor sa culeaga roadele muncii lor si aleg slujbe bine platite in tara sau in strainatate, asa ca in invatamant ajung cei mai slabi.

Si sa nu uitam ca de anul viitor va disparea pana si filtrul titularizarii si orice absolvent poate fi angajat direct la orice scoala, de catre directorul mituibil, sensibil la presiuni sau exasperat de numarul mare de catedre vacante. Dar chiar si anul acesta, ce scoala poate face cu elevii un profesor care a luat 5 la titularizare? Ce diferenta reala este intre el si unul picat cu 4? Secretarul de stat Dana Badea ne da o veste proasta: nu numai ca avem la catedra suplinitori sub nota 5, dar avem si titulari sub nota 5, trecuti prin sita foarte mare a exmenelor anilor trecuti.

Sigur, ne putem intreba daca profesori cu astfel de pregatire merita salarii mai mari. Dar si reciproca e la fel de valabila: cu asemenea salarii vom atrage oare ceva mai bun in invatamant? Eu cred ca nu. Reforma nu se poate doar cu o lege noua, ea presupune si politici salariale inteligente care sa o sustina. Altfel este un urias cu picioare de lut. Un invatamant in care nimeni nu investeste decat, cel mult, intentii bune nu are, de fapt, nicio sansa. Este exact ceea ce a inteles profesorul Mircea Miclea cand a demisionat si motivul pentru care apoi a declinat toate propunerile de a reveni la Ministerul Educatiei.

Ma tem asadar ca rezolvarea acestei crize grave din invatamant nici macar nu e la Daniel Funeriu. Domnia sa ne-a aratat doar ca imparatul e gol. Dar haine trebuie sa-i cumpere o clasa politica goala in cap.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#rezultate titularizare 2011, #promovabilitate titularizare 2011 , #titularizare