Guvernul a intrat cu cizmele si in cercetare: O razbunare pe calitate, competenta si profesionalism

Joi, 27 Aprilie 2017, ora 11:23
12325 citiri
Guvernul a intrat cu cizmele si in cercetare: O razbunare pe calitate, competenta si profesionalism
Foto: captura YouTube/UN Moldova

Ministerul Cercetarii a schimbat componenta consiliilor care monitorizeaza calitatea activitatii de cercetare, noile numiri ridicand mari semne de intrebare. "Este o razbunare pe calitate, competenta si profesionalism", spune prof. dr. Dragos Ciuparu.

"Cu foarte mici exceptii, a fost readusa la carma cercetarii echipa care a condus acest sistem in perioada 2000-2004. S-a renuntat la evaluarile internationale ale competitiilor de proiecte si se trece la finantarea majoritara a cercetarii din pixul ministrului, pe criterii netransparente. Einstein spunea 'Nebunia inseamna sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te astepti sa obtii alt rezultat'.

Ma astept la revenirea cercetarii la nivelul anului 2004, intr-o mare masura, si la un exod masiv al oamenilor valorosi, atatia cati mai sunt, catre tari in care valoarea si profesionalismul sunt respectate. Cercetarea din invatamantul superior va avea profund de suferit tocmai acum, cand se reinviase reflexul de a produce cunoastere in universitati.

Se va distruge si bruma de incredere care se reconstruise in 2016 in administrarea cercetarii din Romania. Eu percep aceste actiuni ca fiind pornite dintr-o dorinta de razbunare pe calitate, competenta si profesionalism", a declarat pentru Ziare.com prof. univ. Dragos Ciuparu, doctor in chimie, fost cercetator la Yale University si fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS).

Ministrul Cercetarii, Serban Valeca (PSD), a schimbat, luni, in mod fundamental componenta organismelor consultative ale ministerului, ridicandu-se astfel mari semne de intrebare cu privire la drumul pe care o va porni de acum inainte cercetarea romaneasca.

Din aceste institutii fundamentale au fost eliminati toti profesorii din strainatate, cu reputatii academice impecabile, in schimb, alaturi de nume mari ale cercetarii romanesti au fost aduse si diverse cadre didactice autohtone fara CV redutabil, iar unele chiar controversate.

Mai mult, mari universitati romanesti, precum Babes Bolyai, au fost trecute pe planul doi, fiind avantajate de noile numiri universitati mici, cu rezultate destul de obscure si clasate pe ultimele locuri, cum ar fi Universitatea Stefan cel Mare din Suceava.

Astfel, prin cele patru ordine publicate pe site-ul Ministerului Cercetarii se schimba componenta Consiliului National de Etica (CNECSDTI), cel care monitorizeaza integritatea in cercetare, a Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS), cel care stabileste indicatorii de calitate si evalueaza studiile de doctorat, a Colegiului Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare si Inovare (CCCDI), cel care asigura suportul stiintific pentru elaborarea politicilor si strategiilor in cercetare, si a Consiliului National pentru Transfer Tehnologic si Inovare (CNTTI).

Cele patru ordine semnate de ministrul Seban Valeca au fost publicate in Monitorul Oficial 287/24.04.2017.

Semnalul de alarma a fost tras marti de Hotnews.ro, iar joi Ministerul Cercetarii a remis presei un drept la replica sub forma de comunicat in care afirma, printre altele, ca nu s-a implicat direct in respectivele schimbari, ele fiind decise de un Comitet de selectie condus de presedintele Academiei Romane, din care au facut parte "reprezentanti ai Consiliului National al Rectorilor, ai institutelor de cercetare si, ca observatori, presedintele Patronatului Roman din Cercetare si Proiectare si Liderul Federatiei Sindicatelor Lucratorilor din Cercetare-Proiectare din Romania".

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#Dragos Ciuparu schimbari consilii cercetare , #universitati