Gemenii cu 10 la Bac si la admitere, despre plagiat in Romania, sistemul de invatamant si dorinta de a ramane in tara - Interviu

Duminica, 14 August 2016, ora 12:00
29468 citiri
Gemenii cu 10 la Bac si la admitere, despre plagiat in Romania, sistemul de invatamant si dorinta de a ramane in tara - Interviu
Foto: Arhiva Alex si Costi Peticila

Au luat 10 la doua materii la Bac si 10 la admitere la Facultatea de Automatica si Calculatoare, iar mai departe vor sa urmeze drumuri comune in cariera si sa ramana in tara.

Este vorba despre gemenii Alex si Costi Peticila, care vorbesc in interviuri acordate Ziare.com despre solutii pentru lupta impotriva plagiatelor si pentru sistemul romanesc de invatamant.

Cei doi au terminat gimnaziul cu media 10 pe linie, in comuna Batrani din Judetul Prahova, dupa care s-au inscris la Colegiul National "Ion Luca Caragiale" din Ploiesti, profilul matematica-informatica. Pe langa Automatica, s-au inscris si la Informatica Economica, in cadrul ASE, si la Facultatea de Matematica.

Participanti la olimpiade, cei doi explica de ce au dorit sa ramana in tara, ce i-a diferentiat la Bac si care sunt valorile dupa care se ghideaza in viata. In plus, relateaza intamplari amuzante din viata de elev cu frate geaman.

Ati luat amandoi 10 la admitere, 10 la matematica si 10 la fizica la Bac. Ati participat la olimpiade sau altfel de concursuri in liceu? Ce rezultate, ce premii ati obtinut?

Alex: Am avut o evolutie treptata la olimpiada de matematica, unde am participat din clasa a 10-a dar nu am reusit decat performante medii, clasandu-ma in primii 5 la etapa judeteana. Am participat si la concusuri interjudetene precum "Gheorghe Mihoc" organizat in Slobozia si "Panaitopol" la Bucuresti, unde pozitionarea a fost asemanatoare cu cea de la olimpiada. Tot datorita inclinatiei mele pentru matematica am ales sa particip la Concursul National Viitori Olimpici si Gazeta Matematica unde am obtinut o clasare buna.

Costi: In timpul liceului am dezvoltat o pasiune pentru materiile exacte, in special pentru matematica, unde am avut parte de un profesor exceptional. Datorita acestui fapt, incepand din clasa a 10-a am participat la olimpiada nationala de matematica, clasandu-ma mereu in primii 10 la nivel judetean si reusind sa iau premii, fara sa ajung la faza nationala. Am participat de asemenea in mai multi ani la concursuri interjudetene de matematica precum concursul "Gheorghe Mihoc" si am urmat in ultimul an de liceu cursurile de matematica ale centrului judetean de excelenta.

In ultimii doi ani de liceu m-am inscris la un concurs national, Viitori Olimpici si Gazeta Matematica, concurs ce presupune ca lunar concurentii sa rezolve probleme de nivelul olimpiadei.

Alex a luat 9,6 la limba si literatura romana, Costi a luat 9,5. Ce a facut diferenta intre voi si cum ati reusit sa impacati atat de bine profilul real - trei note de 10 pe linie - cu o materie umana?

Alex: A fost proba care ne-a pus in fata unui subiect trei care, ca pe multi altii, ne-a surprins putin, dar am incercat sa ramanem concentrati. Foarte bun la romana nu am fost nici in timpul liceului, preferand sa lucrez la matematica sau fizica decat sa invat la romana mai mult decat ceea ce era necesar pentru a obtine o nota buna. Acest lucru il consider o consecinta a modului in care profesorii materiilor mentionate au reusit sa-si impuna respectul si sa se faca intelesi de intreg colectivul.

Costi: Diferenta de 10 sutimi de la limba romana probabil a facut o inspiratia de moment! Desi suntem gemeni, la subiectul trei unde am avut de scris la alegere despre un roman interbelic am ales romane diferite si probabil Alex a facut o alegere mai buna!

Posibil ca aceasta diferenta sa fi aparut din cauza profesoriilor corectori pentru ca la romana notarea rezolvarii subiectelor este destul de subiectiva, si depinde mult punctajul obtinut si de acestia, insa probabil Alex a reusit sa se concentreze mai bine si astfel sa obtina o nota putin mai mare. Pe parcursul celor patru ani de liceu nu am reusit sa impac prea bine romana cu materiile de real. Totusi, am incercat sa retin intr-un mod logic informatiile pe care doamna profesoara ni le prezenta.

De ce ati ales sa ramaneti in tara? Cu asa note, inclusiv la admitere, ati luat in calcul si universitati din afara tarii? Ati primit oferte din afara?

Alex: Am ales sa raman in tara pentru ca, in urma cautarilor facute, am ajuns la conluzia ca Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii este una dintre cele mai bune, atat din tara, cat si din Europa pe acest domeniu si imi poate oferi aceleasi conditii ca oricare alta facultate de top din afara.

Costi: Am ales sa raman in tara datorita faptului ca avem aici Universitatea Politehnica, una dintre cele mai bune universitati din Europa pe domeniul automaticii, domeniul in care vreau sa profesez, si nu am avut motive sa-mi aleg o universitate din alta tara atat timp cat pot face performanta in Romania, alaturi de cei dragi.

Sunt de parere ca daca esti bun poti excela oriunde si eu personal prefer sa fac acest lucru in tara mea, deoarece vreau sa ajut la dezvoltarea acesteia. Am hotarat de mult timp sa merg la Politehnica si din aceasta cauza nu am analizat foarte detaliat oferta fiecarei facultati din afara si prin urmare nu am primit nici oferte concrete de a studia in strainatate.

Va ganditi insa sa plecati in afara tarii, in timpul facultatii? Ce vreti sa faceti in urmatorii ani? Va ganditi sa urmati drumuri comune si mai departe?

Alex: Mi-as dori sa plec in strainatate, dar asta nu dupa, ci in timpul facultatii, pentru a face un stagiu de pregatire acolo si a vedea potentialele diferente dintre cele doua medii de lucru. Daca lucrurile merg in aceeasi directie ca pana acum, as vrea sa ma angajez dupa primii doi ani de facultate.

Cel mai probabil cred ca eu si fratele meu vom urma drumuri comune, ca pana acum, acest lucru datorandu-se faptului ca, in mare, avem aceleasi aptitudini si mentalitate. Gandul ca vom fi concurenti pe piata de munca nu ma ingrijoreaza, dimpotriva, ma bucura.

Costi: In timpul facultatii iau in calcul posibilitatea de a pleca in strainatate, dar doar in cadrul unor internshipuri sau a unor schimburi de experienta, ci nu definitiv. Dupa terminarea facultatii, imi doresc sa raman in tara si sa devin unul dintre cei mai buni IT-isti si probabil cel putin pentru inceput o sa ma angajez la una dintre marile companii multinationale pentru a prinde experienta.

Nu m-am gandit daca o sa urmez acelasi drum cu Alex mai departe, dar nu exclud aceasta posibilitate deoarece avem foarte multe lucruri in comun, un mod de gandire asemanator si mereu am avut aceleasi inclinatii cand a venit vorba despre viata profesionala.

Cu siguranta sunteti la curent cu scandalurile de plagiat din Romania, din ultimii ani. Cum vedeti voi fenomenul asta si cum credeti ca poate fi oprit?

Alex: Plagiatul a fost, este si va fi un procedeu des aplicat in Romania, in ciuda popularizarii scandalurilor pe aceasta tema. In ultima perioada tot mai multe persoane recurg la aceasta metoda pentru a obtine pe nedrept titluri care ii ajuta sa ocupe functii importante pentru societatea romaneasca. Consider ca in acest mod se face o mare nedreptate oamenilor care muncesc din greu pentru a dobandi ce altii obtin, mult mai usor, prin furt. Este incorect sa situam cele doua categorii de oameni pe aceeasi scara sociala, lucru care se intampla azi si care duce la degradarea si la lipsa de principii aparute in cadrul societatii prin promovarea unor astfel de plagiatori.

Consider ca oprirea definitiva a acestui fenomen este aproape imposibila, insa pentru diminuarea lui ar trebui instituite si aplicate legi care sa sanctioneze intr-un mod drastic persoanele care apeleaza la acest procedeu si institutia a carei stampila arata autenticitatea lucrarii in cauza.

De asemenea, cred ca aceeasi metoda ar trebui aplicata si in cazul scriitorilor care, prin cartile lor, iau in deradere intreaga comunitate.

Costi: Am observat ca in ultimii ani au aparut din ce in ce mai multe acuzatii de plagiat mai ales in randul oamenilor politici, dar nu cred ca acest fenomen al plagiatorilor a luat amploare acum, ci cred ca sistemul romanesc de invatamant se confrunta cu aceasta problema de mai mult timp, dar abia acum a iesit la iveala prin intermediul anchetelor in care au fost implicati majoritatea oamenilor politici si personalitati din Romania.

Este clar o situatie complexa, greu de rezolvat si care dauneaza imaginii sistemului nostru de invatamant!

In momentul de fata, consider ca o solutie pentru oprierea acestui fenomen ar reprezenta-o crearea unor legi clare care sa sanctioneze drastic atat plagiatorul cat si institutia de invatamant care i-a atestat lucrarea (cu precadere profesorii care au facut acest lucru) insa cum majoritatea politicienilor sunt implicati in scandaluri de plagiat nu stiu cine ar aproba aceste legi.

Cum vedeti voi sistemul romanesc de invatamant? Cat de mult contribuie acest sistem de educatie la rezultate precum ale voastre si cat este strict meritul si munca elevului? Ce imbunatatiri i-ati aduce, ce lucruri credeti ca trebuie schimbate sau care lipsesc?

Alex: Consider ca sistemul de invatamant romanesc este, in ciuda tuturor acuzelor, unul cel putin mediu raportandu-ne la cele din Europa. Cred ca statul ar trebui sa inteleaga faptul ca sistemul educational influenteaza in mod direct viitorul tarii si sa incerce sa gaseasca neajunsurile acestuia si solutii pentru ele.

Cred ca profesorii au un rol important in viata elevilor si, de aceea, ar trebui ca la catedra sa se afle numai persoane demne sa ocupe aceste pozitii, lucru care nu se intampla azi. O cauza a acestei probleme este, cu siguranta, nivelul scazut de plata al profesorilor care ii face pe multi tineri valorosi sa nu ia in calcul o cariera in invatamant. In plus, printr-o simpla comparatie a probelor de bacalaureat din jurul anului 2005 cu cele din ultimii ani se constata ca nivelul cerintelor se afla intr-o continua scadere.

Acest sistem de invatamant are, in unele cazuri, precum al nostru, o contributie importanta pentru obtinerea unor note bune, datorita unor adevarati profesori, care se dedica si care reusesc sa se faca intelesi, starnind admiratia elevilor. Dar, munca elevului ramane esentiala si, in opinia mea, aceasta primeaza.

Necesitatea sedintelor de pregatire particulara este o alta problema importanta care deseori ajunge sa faca diferenta, unii tineri fiind astfel dezavantajati din cauza conditiei materiale care se dovedeste a avea un rol tot mai mare in acest sistem de invatamant.

Costi: "Pe foaie" sistemul romanesc de invatamant este destul de bine organizat, avand dupa parerea mea doar un mare minus: prea multa teorie si prea putina practica.

In realitate insa la acest minus se adauga multe altele care ii dauneaza grav si care tin de cadrele didactice, precum: atitudinea unor anumiti profesori fata de elevi, superficialitatea acestora, aerul lor de superioritate, preferintele lor pentru anumiti elevi cu care optional fac si ore in particular, lipsa unor oameni care sa se implice cu adevarat in cea ce fac, acordarea diplomelor pe bani etc.

In acest sistem se poate face totusi performanta! Daca ai norocul de a avea un profesor bun la clasa (cum cred ca sunt aproximativ 10% din totalul profesorilor actuali) poti excela foarte usor, avand nevoie doar de atentie, implicare si de o oarecare inclinatie spre acel domeniu. Totusi, si fara un profesor bun poti performa, dar aici tine foarte mult de munca persoanala a elevului si de dorinta acestuia de a invata. Consider ca majoritatea problemelor invatamantului romanesc se leaga de salariile mici ale cadrelor didactice si de faptul ca elevii nu stiu ce sa faca cu informatiile pe care le detin.

Cu o reorganizare a structurii sistemului prin care sa se introduca ore de practica in defavoarea teoriei, cu o salarizare care sa le convina profesorilor si cu legi care sa opreasca favorizarea anumitor elevi si darea de mita, sistemul nostru de invatamant ar evolua foarte mult.

Cat de greu sau de usor este sa inveti astfel incat sa ai 10 pe linie la materii precum matematica si fizica? Obisnuiti sa invatati impreuna?

Alex: Din punctul meu de vedere, este simplu sa inveti pentru a obtine un rezultat ca al nostru, deoarece, asa cum am spus, dificultatea probelor de examen a scazut. Trebuie doar sa tratezi cu seriozitate pregatirea si, lucrand, sa ajungi sigur pe tine si capabil de a gasi intotdeauna o solutie fiecarei probleme.

Nu invatam impreuna, dar obisnuim sa lucram exercitii la matematica si fizica in acelasi timp pentru a ne putea verifica si corecta dupa rezolvarea acestora, daca este cazul.

Costi: Daca iti place ceea ce faci nimic nu e greu. La materiile de real nu sunt foarte multe lucruri de invatat, sunt doar cateva teoreme si legi pe care trebuie sa le inveti in mod logic si cu care te obisnuiesti lucrand multe exercitii. Asadar, nu invatam impreuna dar mai facem exercitii amandoi si cand le terminam ne verificam reciproc si vedem ce metoda de rezolvare a ales fiecare, avand mereu cate ceva de invatat unul de la altul.

Cum e viata unui elev de 10 la examene? Cat timp aveti pentru alte activitati?

Alex: Viata unui elev de 10 este o viata normala, iar timpul este suficient pentru orice activitati, bineinteles, daca il organizezi asa cum trebuie. Am incercat sa alternez perioadele de invatare cu cele de relaxare pe parcursul liceului, insa, in clasa a 12-a, prima a fost cea care s-a impus. Timp liber exista, insa este alegerea fiecaruia cum si-l organizeaza astfel incat sa-l fructifice cat mai bine. Eu am preferat sa-l investesc si in diferite activitati de voluntariat care m-au ajutat sa devin un om empatic.

Costi: E destul de frumoasa viata unui elev de 10 la examene mai ales atunci cand vede ca este apreciat pentru ce a facut prin propriile puteri. Daca vrei, iti poti face timp pentru orice. Pe mine ma relaxeaza sa fac exercitii la matematica, asa ca am alocat destul de mult timp pentru aceasta activitate.

In liceu, cu toate ca m-am pregatit pentru examene, am avut destul de mult timp liber, asa ca am ales sa ma implic in diferite actiuni de voluntariat, sa particip la olimpiada de biologie, la diferite concursuri din mai multe domenii si sa urmez cursuri de informatica. In ceea ce priveste viata extrascolara, pot spune ca am avut destul timp pe care sa mi-l petrec alaturi de familie si de cei dragi, sa ma distrez alaturi de prieteni, dar si sa citesc.

Ce modele aveti in viata si de ce? Si ce valori?

Alex: Ca orice alt tanar, primele modele pe care le-am avut au fost cele din familie, atat parintii cat si fratii mai mari ale caror performante m-au ambitionat. In plus, reusitele lor si carierele pe care le au m-au facut sa devin o persoana perseverenta, care da totul pentru a ajunge unde si-a propus.

Odata cu liceul, o noua persoana si-a capatat respectul si admiratia mea si a devenit un model pentru mine datorita principiilor si valorilor pe care le promoveaza. Domnul profesor de matematica a avut o contributie importanta la definitivarea caracterului meu si a reusit sa-mi formeze o viziune clara despre lume si despre normele morale pe care trebuie sa le urmez.

O lista a valorilor dupa care incerc sa ma ghidez este urmatoarea: respectul, integritatea, onestitatea, perseverenta si iubire. Cred ca putem invata ceva de la fiecare persoana si de aceea aleg sa-mi arat respectul fata de toti.

Costi: Sunt putine persoane pe care le apreciez cu adevarat si pe care le pot considera modele. Totusi, un om extraordinar care consider ca m-a ridicat foarte mult si mi-a oferit o alta perspectiva asupra lumii este profesorul meu de matematica din liceu. El reprezinta un model drept de urmat pentru mine si un om care merita apreciat atat pentru modul in care se implica in viata profesionala cat si pentru modul sau de a fi, de a privi lumea si pentru cunostintele pe care le detine din foarte multe domenii, fiind un om foarte inteligent pentru care conteaza adevaratele valori.

In afara de acesta, modele mai am in membrii din familia mea. Il apreciez foarte mult pe fratele meu mai mare si pe mama mea pentru ca pentru acestia conteaza valorile morale si sunt sigur ca am foarte mult de castigat din relatia cu ei. Un adevarat model il reprezinta de asemenea fratele meu geaman.

Pe toti cei de mai sus ii respect pentru anumite valori dupa care se ghideaza si datorita lor mi-am format un set personal de valori, locurile fruntase fiind ocupate de respect, corectitudine, sinceritate, asumare, integritate si iubire. Sper sa-mi respect acest set de valori morale si sa nu-mi dezamagesc modelele!

Intrebari pentru gemeni: Care dintre voi este mai mare? V-au confundat vreodata profesorii sau colegii? Ati facut vreodata schimb de semnaturi pe teze sau lucrari? Sau altfel de lucruri amuzante care sa ii puna in incurcatura pe profesori sau colegi, datorita faptului ca sunteti gemeni?

Alex: Costi este mai mare. Da,se intampla des in clasa a 9-a dar cu timpul atat colegii, cat si majoritatea profesorilor au reusit sa ne diferentieze.

Doar o singura data am iesit la tabla in locul fratelui meu, la fizica, pentru ca stiam mai bine lectia de zi. In rest, de cele mai multe ori, eram la fel de bine pregatiti si nu am avut nevoie sa recurgem la astfel de lucruri.

Costi: Eu sunt mai mare cu aproximativ 15 minute. Am fost confundati de nenumarate ori de catre colegi si profesori dar cu timpul au inceput sa ne diferentieze.

O singura data a trecut el la tabla la fizica in locul meu cand asculta doamna profesoara din ultimele lectii iar Alex invatase si stia mai bine decat mine. In rest nu am facut lucruri de acest fel pentru ca am fost amandoi la fel de pregatiti in majoritatea situatilor; deci se poate spune ca nu am profitat de faptul ca suntem gemeni.

Aveti note aproape identice la examene. Cum era in liceu, erau notele si mediile aceleasi sau aproape aceleasi la amandoi, la toate materiile? Ce va diferentiaza, cand venea vorba despre preferintele la scoala? Si in afara scolii?

Alex: In cei 4 ani de liceu am avut note foarte apropiate unul fata de celalalt. Totusi, au fost cateva materii la care nu am avut aceeasi medie dar care, la final de an, s-au echivalat, asa ca mediile anuale au fost aceleasi in 2 ani iar in 2 diferenta a fost minima.

In ceea ce priveste preferintele pentru anumite materii nu au existat deosebiri. In plus, avem aceleasi hobby-uri, sportul, in principal fotbalul, fiind cel caruia ii acordam cel mai mult timp. Unele alegeri din viata personala fac insa diferenta intre noi, oferindu-ne o doza de unicitate.

Costi: In liceu, efortul pe care l-am depus a fost aproape acelasi si prin urmare mediile au fost asemanatoare in toti anii, in doi ani fiind chiar identice si in alti doi fiind un avantaj de cateva sutimi in favoarea lui Alex.

Nu cred ca ne diferentiaza ceva cand vine vorba despre preferintele scolare. In mare ne-au placut aceleasi materii, poate singura diferenta sa fie faptul pe mine m-a atras putin mai mult biologia. In afara scolii pot spune ca ne diferentiaza faptul ca el e putin mai extrovertit. In rest mai exista cateva mici diferente care tin de aspectul fizic dar cam atat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez”. Medicul Cătălin Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#gemeni 10 admitere Automatica, #elevi 10 bac, #gemeni Ploiesti nota 10 Automatica , #facultati