Facultatile de Drept si nu numai critica ordonanta Iordache: Munca onesta si respectarea legii sunt pentru cei mai putin norocosi

Vineri, 03 Februarie 2017, ora 14:41
6992 citiri
Facultatile de Drept si nu numai critica ordonanta Iordache: Munca onesta si respectarea legii sunt pentru cei mai putin norocosi
Foto: Arhiva Ziare.com

Numeroase universitati din tara, prin facultatile lor de Drept dar nu numai, au criticat ordonanta pentru modificarea Codurilor Penale, care a creat o situatie tensionata in Romania si a scos in strada sute de mii de oameni.

Profesorii Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti acuza modul total netransparent in care a fost adoptata OUG, despre care afirma ca incalca principiile constitutionale si "valorile etice care trebuie sa caracterizeze un sistem normativ".

"In opinia noastra, prin raportare la modul total netransparent in care a fost adoptata, fara nicio consultare reala cu specialistii din mediul juridic si avand in vedere efectele juridice bulversante pe care le poate produce, ordonanta mentionata incalca nu doar principiile constitutionale care trebuie sa stea la temeiul statului de drept, ci si valorile etice, care trebuie sa caracterizeze un sistem normativ si pe care incercam sa le transmitem studentilor nostri", se arata intr-un comunicat semnat pana la aceasta ora de 20 de cadre didactice ale Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti.

Decanul Flavius Baias a precizat ca a propus in Consiliul Facultatii de Dept emiterea unui punct de vedere oficial pe acest subiect, insa propunerea nu a intrunit numarul de voturi necesar pentru a fi aprobata, astfel ca mai multe cadre universitare au ales sa sustina individual un punct de vedere care a fost postat pe site-urile cu informatii juridice.

Si profesorii de la Facultatea de Drept a Universitatii de Vest au condamnat, inca din 1 februarie, adoptarea ordonantei, afirmand ca "Guvernul Romaniei a ales sa utilizeze in interes individual si de grup prerogativele pe care le-a primit pentru gestionarea treburilor publice, in considerarea interesului general".

Profesorii Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai s-au alaturat pozitiei exprimate de Facultatea de Drept a Universitatii de Vest din Timisoara, dezaproband cu fermitate adoptarea ordonantei Iordache.

"Subliniem ca dezincriminarea statornicita printr-o ordonanta de urgenta are caracter ireversibil in privinta tuturor faptelor comise pana la intrarea sa in vigoare, lipsind de orice efecte, in privinta respectivelor fapte, atat controlul parlamentar, cat si controlul de constitutionalitate exercitat a posteriori.

Tocmai de aceea, alegerea de a renunta la protectia penala asociata unor valori sociale, sau de a restrange aceasta protectie, nu poate fi facuta, intr-un stat de drept, decat de catre Parlament, ca organ reprezentativ suprem al natiunii", apreciau cadrele didactice.

De asemenea, mai multi membri ai comunitatii academice a Universitatii din Bucuresti, printre care fostul ministru al Educatiei Mircea Dumitru si presedintele CNATDCU, Marius Andruh, au lansat, miercuri, un apel pentru apararea statului de drept in Romania.

Acestia sustin ca, prin adoptarea ordonantei de urgenta, Executivul a transmis lumii mesajul ca munca onesta si respectarea legii sunt pentru cei mai putin norocosi, iar furtul si dispretul fata de legile care guverneaza ordinea sociala reprezinta privilegiul celor alesi.

Si cadre didactice si administrative din cadrul Universitatii Politehnice din Bucuresti au facut un apel la abrogarea OUG.

"Suntem angajati in demersurile de aparare a valorilor academice, morale si etice pe care le cultivam printre studentii nostri si pe care le vedem amenintate grav de OUG 13/2017 (...). Semnalul trimis de aceasta ordonanta este ca nu toti cetatenii sunt egali in fata legii, asa cum prevede Constitutia Romaniei. Astfel, alesilor li se permite sa abuzeze de prerogativele functiilor pe care le ocupa, fara teama de a suporta rigorile legii. OUG 13/2017 creeaza premisele altor abuzuri ale statului impotriva cetatenilor si in alte domenii", spuneau ei.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#facultati critica ordonanta Iordache, #ordonanta Iordache universitati , #facultati