Exportul de creiere romanesti, o afacere care a crescut cu 381% in cinci ani

Luni, 29 Iunie 2015, ora 16:12
5512 citiri
Exportul de creiere romanesti, o afacere care a crescut cu 381% in cinci ani
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca pana acum treceau granita adultii, cautand un trai mai bun si mai multi bani, indiferent ca era vorba despre "capsunari", ingineri IT, asistente medicale sau muncitori in constructii, mai nou copiii si adolescentii pleaca la studii in strainatate.

Conform unei analize KeysFin, remisa luni Ziare.com, piata serviciilor de educatie in strainatate a crescut cu o rata de-a dreptul fulminanta, de 381% in ultimii 5 ani.

Aceasta generatie care ia drumul strainatatii e diferita de cea a parintilor sai: sunt copii nascuti intr-o alta lume, care nu au simtit lipsurile regimului trecut, care au invatat din experienta parintilor si care au sansa de a-si exploata si dezvolta abilitatile in scolile din Occident.

Datele statistice din piata serviciilor de educatie in strainatate arata ca, in total, sunt cateva mii de copii si adolescenti care, in ultimii ani, au ales sa invete sau sa mearga in vacante de studiu in scolile din UE.

In plus, conform studiului KeysFin, cele mai importante 16 firme care activeaza in domeniu (unul vast, de la taberele si vacantele scolare la pachete de studii liceale si universitare) au reusit sa isi extinda afacerile de la 3,6 milioane de lei in 2010 la 17,2 milioane de lei in 2014.

Din calcule reiese ca parintii au cheltuit peste 51,8 milioane de lei pentru a le asigura copiilor lor sansa de a experimenta educatia occidentala, se mai arata in comunicatul remis Ziare.com.

"Evolutia fulminanta a pietei, care a marcat o crestere de 381% in ultimii cinci ani, demonstreaza ca romanii au devenit tot mai interesati sa isi trimita copiii la studii in Occident, incercand sa le dea un imbold spre o viata mai buna", afirma analistii.

"Asistam la un adevarat export de creiere, sustinut in primul rand de parinti, dar si de institutiile de invatamant occidentale, prin intermediul burselor pentru cei merituosi. Este un rezultat direct al lipsei de performanta a sistemului educational romanesc, dar si al integrarii europene, al globalizarii", spun expertii, care sustin ca fenomenul se va amplifica in viitor.

"Datele statistice demonstreaza ca firmele din domeniu si clientii acestora au inteles potentialul unor asemenea servicii, de la taberele educationale in limbi straine la programele de studiu liceal si universitar, iar viitorul ar putea aduce cresteri de doua cifre a pietei", mai sustin acestia.

"Estimarile legate de dimensiunile si dinamica pietei sunt relative, in conditiile in care activitatile specifice variaza de la activitatile scolare la componenta turistica. Interesant este ca, dincolo de acesti bani, exista o alta parte importanta reprezentata de sumele pe care parintii le platesc pentru plata studiilor si care nu sunt evidentiate in contabilitatea firmelor romanesti.

Vorbim de sume de cateva milioane de euro anual, care trec direct din conturile parintilor in cele ale institutiilor de invatamant", se arata in analiza.

O simpla estimare arata ca la un total de 1.500 de copii trimisi anual de parinti la studii in Occident, sumele incasate de acestea variaza intre 15 si 30 milioane de euro/anual.

Cine plateste

Cine sunt parintii care platesc pentru astfel de studii? Oameni cu dare de mana, angajati in firme multinationale sau care detin business-uri profitabile, in general romani cu venituri peste medie.

De obicei, primul pas e o tabara scolara, o activitate menita sa-i ofere copilului "gustul" educatiei la alt nivel. Elevii au sansa de a-si imbunatati nivelul lingvistic, de a studia anumite materii conform curriculei tarii respective si de a intelege domeniul spre care parintii vor sa-i canalizeze - business, medicina, politica, arhitectura etc.

Dupa ce si-au trimis copiii in tabara, daca vor sa mearga mai departe, parintii pot alege ofertele educationale, de la scoala primara la liceu si facultate, toate bineinteles contra cost.

Preturile variaza in functie de tipul de scoala ales, de stat sau privata, de tipul scolii (tip boarding sau tip college), de programele educationale oferite (A-Levels, International Baccalaureate, Swiss Matura, Abitur, Canadian Education System, American High School Diploma) si in functie de tara aleasa, de la 18.000 euro in Germania - per an de studiu, la 26.000 euro in Portugalia, 39.000 euro in Olanda, 13.000 lire sterline in Marea Britanie sau 43.000 dolari in SUA.

Topul universitatilor cu cea mai buna reputatie din lume - cum stau facultatile din Romania

Costurile unui an de studiu includ: scolarizarea, cazarea, doua sau trei mese pe zi (in functie de tipul de scoala ales), cinele formale ale caminului, majoritatea activitatilor si evenimentelor sociale dedicate elevilor, cartile, resursele si excursiile curriculare, tutorele academic personal, monitorizarea elevilor si serviciile de consiliere si orientare in cariera.

Scolile ofera si burse de studiu, sportive sau artistice elevilor cu rezultate foarte bune, valoarea acestora fiind cuprinsa intre 10% si 100% din taxa de scolarizare, taxa de cazare-masa platindu-se integral.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#copii romani studiaza strainatate, #cost copil studiu strainatate, #burse studiu strainatate, #export creiere Romania, #romani universitati straine , #preuniversitar