Experiența unui tată care are copiii înscriși într-un sistem diferit de învățământ: "Învață disciplina curățând sălile de clasă și băile"

Sambata, 02 Decembrie 2023, ora 15:44
34645 citiri
Experiența unui tată care are copiii înscriși într-un sistem diferit de învățământ: "Învață disciplina curățând sălile de clasă și băile"
Elevi în timpul unei ore FOTO Unsplash

Când vine vorba de educația copiilor părerile sunt împărțite. Unii părinți țin la respectarea unor reguli, alții cred că e mai bine să-i lase pe cei mici să facă ce vor.

Opiniile și așteptările sunt diferite și în ceea ce privește școala.

Un tată a relatat pentru businessinsider.com experiența diferită pe care o trăiește având copiii înscriși în sistemul de educație din Japonia.

"Locuiesc în Japonia de 20 de ani și am doi copii, în vârstă de 3 și 7 ani. Cel mai mare merge singur la școală. Copiii învață disciplina curățând sălile de clasă și băile.

Înainte să am copii, experiența mea cu școlile din Japonia se limita la locuința lângă un liceu. Sporturile de echipă, antrenamentele atletice și Zilele Sportive erau desfășurate cu o precizie de tip militar și un zgomot de nedescris. Când m-am mutat cu soția mea, am insistat să nu locuim în apropierea unei școli.

Acum, având copiii noștri, suntem bucuroși că suntem aproape de școlile lor. Spre deosebire de suburbiile nord-americane, aici mulți părinți își aduc copiii la grădiniță cu bicicleta. Curtea este plină de "biciclete pentru mămici" cu baterie și scaune pentru copii - majoritatea oamenilor din Tokyo, care are un sistem de transport public excelent, nu au mașină."

Copiii respectă autoritatea

"Copiii sunt învățați să respecte autoritatea și coeziunea socială. Una dintre modalități este prin înclinare. Fiica mea, de 3 ani, învață să se încline în fața învățătoarei ei în grădiniță când spune la revedere. Înainte de prânz în clasa fiului meu de clasa I, elevii trebuie să fie la atenție la comenzi și să se încline în fața unui profesor sau coleg din fața clasei.

Aceste relații sunt întărite la Ziua Sportului, un eveniment major de construire a echipei care începe în grădiniță. Copiii fac dansuri elaborate sincronizate pe muzică ritmată și participă la curse și jocuri de echipă. La Ziua Sportului de la școala elementară a fiului meu, un profesor stătea pe o platformă înălțată și îi conducea pe elevi, aproape ca un sergent la instrucție.

O altă modalitate de a transmite spiritul de echipă și disciplina este prin curățenie. La școala elementară a fiului meu, copiii trebuie să ajute la curățarea sălilor de clasă, coridoarelor, toaletelor și uneori a bibliotecii.

Copiii distribuie, de asemenea, prânzul școlar altor elevi. Fiul meu a început să insiste să servească el mâncarea atunci când mâncăm cu rudele."

Mulți copii poartă uniforme și merg singuri acasă

"Învățarea pe de rost începe devreme, deoarece elevii de la școlile primare încep să memoreze cele două alfabete și peste 2000 de caractere chinezești kanji folosite în limba japoneză scrisă. Pentru a-și transporta cărțile, noii elevi de la școlile primare primesc de obicei un rucsac din piele cu carcasă rigidă. Adesea oferite de bunici, aceste rucsacuri pot costa sute de dolari, dar se așteaptă să reziste până în clasa a șasea.

Multe uniforme pentru băieții de la școlile medii și licee sunt inspirate din jachetele militare prusace din secolul al XIX-lea, în timp ce fetele poartă adesea uniforme "de marină" modelate după uniformele Royal Navy britanice.

Fiul meu merge singur la școala elementară. În timp ce Tokyo este un oraș foarte sigur, elevii de la școlile primare de obicei poartă un semnalizator de securitate pentru a notifica trecătorii în cazul unor străini periculoși. Securitatea la școala lui este relativ lejeră, cu un gard și un singur paznic în vârstă, iar exercițiile de siguranță sunt pentru cutremure, nu pentru trăgători activi - datorită legislației stricte privind armele de foc, Japonia are foarte puține omucideri cu arme de foc.

Deși școlile japoneze nu sunt perfecte, speranța mea este că într-o lume tot mai fracturată, copiii mei vor învăța să fie tratați ca ceilalți și să facă parte dintr-o societate armonioasă."

David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
David Popovici s-a lăsat de școală la 19 ani. Care e motivul
Înotătorul român David Popovici (19 ani) a luat o decizie radicală privitoare la studiile sale, renunțând la facultate după mai puțin de un an. Conform Fanatik.ro, David Popovici și-a...
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
#scoala, #sistem invatamant, #Japonia, #elevi, #metode, #educatie, #curatenie, #clase, #baie , #stiri invatamant