Evaluarea Nationala. Peste 131.000 de absolventi ai clasei a VIII-a vor sustine examene in sesiunea 22 iunie - 4 iulie

Luni, 21 Iunie 2021, ora 13:49
1511 citiri
Evaluarea Nationala. Peste 131.000 de absolventi ai clasei a VIII-a vor sustine examene in sesiunea 22 iunie - 4 iulie
Elevii sustin examen FOTO Pixabay.com

Peste 131.000 de absolventi ai clasei a VIII-a vor sustine Evaluarea Nationala in sesiunea 22 iunie - 4 iulie, anunta Ministerul Educatiei. Examenul se va desfasura in 3.850 de centre. Candidatii care nu pot sustine probele in aceasta perioada din motive medicale vor putea participa la etapa speciala, programata in 5-12 iulie.

"Evaluarea Nationala pentru absolventii clasei a VIII-a (EN VIII 2021) se va desfasura in perioada 22 iunie - 4 iulie 2021. Un numar de 131.177 de absolventi ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 in municipiul Bucuresti, sunt inscrisi pentru sustinerea examenului, conform situatiei centralizate de catre Ministerul Educatiei", se arata intr-o informare transmisa, luni, de minister.

Examenul incepe marti, cu proba scrisa la Limba si literatura romana. Joi se va desfasura proba la Matematica, iar proba la Limba si literatura materna va avea loc vineri.

Primele rezultate vor fi afisate in 29 iunie, pana la ora 14:00 (in centrele de examen).

Contestatiile pot fi depuse in zilele de 29 iunie (in intervalul orar 16:00 - 19:00) si 30 iunie (in intervalul orar 8:00 - 12:00). Acestea pot fi transmise si prin mijloace electronice. Candidatii care depun/transmit contestatiile prin mijloace electronice completeaza, semneaza si depun/transmit tot prin mijloace electronice si o declaratie-tip in care se mentioneaza faptul ca au luat cunostinta ca nota acordata ca urmare a solutionarii contestatiei poate modifica, dupa caz, nota initiala, prin crestere sau descrestere. Pentru candidatii minori, documentele sunt semnate si de catre parintii/reprezentantii legali ai acestora.

Rezultatele finale vor fi afisate in 4 iulie.

Absolventii invatamantului gimnazial care, in contextul masurilor stabilite privind combaterea raspandirii virusului SARS-CoV-2, au fost in izolare/carantina sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/participa la probele de examen pot sustine aceste probe in etapa speciala, programata in perioada 5-12 iulie, precedata de etapa de inscriere (28 iunie - 2 iulie). Daca acestia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfasurate in perioada 22-25 iunie.

Accesul candidatilor, cu respectarea masurilor de siguranta epidemiologica in vigoare, este permis in intervalul orar 8:00 - 8:30.

Examenul se va desfasura in 3.850 de centre, iar probele incep la ora 9:00, cand candidatii vor primi brosura cu subiectele si hartie stampilata pentru ciorne. La probele scrise ale Evaluarii Nationale din acest an, candidatii primesc subiectele sub forma de brosura, putand sa solicite si pagini suplimentare daca este cazul.

Timpul de redactare a subiectelor din cadrul fiecarei probe scrise este de 120 de minute (doua ore) calculate dupa cele 15 minute alocate pentru completarea casetei de identificare. Asistentii vor verifica datele inscrise de candidati si vor secretiza caseta. Beneficiaza de prelungirea timpului de lucru, cu maximum doua ore, candidatii pentru care s-a aprobat aceasta solicitare de catre Comisia Judeteana de Organizare a Evaluarii Nationale, in baza prevederilor Procedurii nr. 1.526/DGIP/12.03.2021 cu privire la asigurarea conditiilor de egalizare a sanselor pentru elevii cu deficiente de vedere, deficiente de auz si tulburari de neurodezvoltare.

Candidatii trebuie sa aiba la ei un act de identitate si instrumente de scris cu cerneala sau pasta albastra pentru redactarea lucrarilor scrise. Pentru executarea schemelor si a desenelor pot folosi si creion negru.

Probele sunt monitorizate audio-video.

Potrivit Ministerului Educatiei, este interzisa introducerea in salile de examen a oricarui tip de materiale ajutatoare: manuale, dictionare, notite, insemnari, carti, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si a telefoanelor mobile si a instrumentelor electronice de calcul, de stocare de informatii sau de comunicare.

De asemenea, se interzice candidatilor sa introduca in sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacose, posete si altele asemenea, candidatii avand obligatia de a lasa obiectele mentionate in sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia din unitatea de invatamant/centrul de examen in acest scop. Candidatii care refuza depozitarea obiectelor in sala stabilita nu sunt primiti in examen.

Fiecare centru de examen va dispune de echipamente si materiale de protectie (dezinfectanti, masti etc.). De asemenea, Intrarile/iesirile, precum si sensul de deplasare pe coridoare, vor fi semnalizate corespunzator si dezinfectate in mod regulat. In salile de clasa in care se desfasoara probele, locurile se stabilesc astfel incat sa existe intre candidati o distanta de un metru unul fata de celalalt, pe randuri si intre randuri. In situatia in care acest lucru nu se poate realiza, se va asigura distantarea maxima posibila. Fiecare persoana care intra in scoala va primi cate o masca la sosire si, daca solicita, si la plecare. Salile de clasa vor avea dezinfectanti pentru maini. In incinta centrului de examen va fi purtata, obligatoriu, masca de protectie. Colectarea mastilor purtate se va face in locuri special amenajate si semnalizate. Este interzis schimbul de obiecte personale. Centrele de examen vor beneficia de asistenta medicala.

Ministerul Educatiei anunta ca pune la dispozitia celor interesati o linie TELVERDE - 0800801100 - pentru sesizarea eventualelor nereguli privind desfasurarea Evaluarii Nationale. Numarul va fi disponibil in perioada 22-26 iunie, intre orele 8:00 - 16:00.

Comunicarea rezultatelor obtinute se face anonimizat, atat in centrele de examen, cat si pe site-ul evaluare.edu.ro, respectandu-se Regulamentul general privind protectia datelor personale. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care inlocuiesc numele si prenumele candidatilor si care au fost distribuite candidatilor, pe baza de semnatura de primire, la prima proba sustinuta.

Media generala obtinuta la Evaluarea Nationala are o pondere de 80% in calculul mediei de admitere in clasa a IX-a. Absolventii clasei a VIII-a isi vor putea continua studiile in invatamantul liceal sau profesional, fiind asigurate locuri pentru toti elevii care au finalizat ciclul gimnazial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete, de 6 și 11 ani, atacate cu un cuțit în apropierea unei școli din Franța. Primele informații despre agresor
Două fete de 6 și 11 ani au fost transportate la spital joi, 18 aprilie, după ce au fost atacate cu un cuțit de un bărbat, în apropierea unei școli. Incidentul a avut loc în orașul...
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#evaluarea nationala 2021, #evaluarea nationala clasa a VIII a, #scoala , #Evaluare Nationala 2021