Patru elevi din Galati au ajuns la spital dupa ce in clasa in care invata a fost lasata in functiune o lampa UV

Miercuri, 17 Februarie 2021, ora 15:54
7407 citiri
Patru elevi din Galati au ajuns la spital dupa ce in clasa in care invata a fost lasata in functiune o lampa UV
Copiii au ajuns la spital FOTO Facebook/ Ambulanta Bucuresti -IF (generica)

Patru elevi din Galati au ajuns la spital cu probleme la ochi iar alti 10 sunt ingrijiti la domiciliu dupa ce in clasa in care invatau a fost lasata in functiune o lampa UV folosita pentru dezinfectia incaperii.

Potrivit inspectorului Aura Moza din Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Galati, incidentul a avut loc la o clasa a patra a Scolii Gimnaziala nr. 13. Cladirea acestei unitati de invatamant este in reabilitare, motiv pentru care elevii au fost relocati in alte unitati de invatamant.

In clasa in care invata copiii, la Liceul "Emil Racovita", este montata o lampa UV menita sa indeparteze riscul de raspandire a noului coronavirus. In ziua anterioara, lampa a fost uitata aprinsa, fara ca vreo persoana sa isi dea seama.

Marti seara, pe unul dintre elevi au inceput sa il usture ochii foarte tare, asa ca mama acestuia a sunat la 112.

"Copiii acestei clase, IV C, sunt relocati intr-o sala de clasa de la Liceul Emil Racovita. Aceasta sala de clasa a fost dotata de catre scoala gazda cu lampa UV, cu raze ultraviolete. Conform prescriptiilor din manualul de utilizare, aceasta lampa nu are voie sa functioneze in prezenta persoanelor care se afla in sala respectiva.

Se pare ca ieri aceasta lampa a ramas din greseala deschisa. Seara, din cei 28 copii prezenti, unul dintre ei a prezentat simptome mai grave, iar mamica sa a sunat la 112. A anuntat invatatoarea, a anuntat conducerea scolilor si din acel moment s-a constatat ca mai multi copii din clasa respectiva au fost afectati de aceasta lampa, inclusiv doamna invatatoare", a declarat inspectorul scolar Aura Moza.

Comisia Europeana va pune la dispozitia spitalelor europene 200 de roboti pentru dezinfectarea camerelor pacientilor folosind lumina ultravioleta

Intre timp, si alti copii au inceput sa prezinte probleme la ochi.

"Simptomele erau asemanatoare cu cele de la insolatie. Dureri de cap, ochisori umflati, senzatie de nisip sub pleoape. Doamna director adjunct a luat legatura imediat cu medicul scolii. Acesta a dat recomandarile pe care le da un medic, iar invatatoarea a transmis mai departe recomandarile parintilor. Dimineata copiii au ramas acasa.

Nu au mai venit la scoala si li s-a recomandat sa evite lumina soarelui, respectiv lumina lampilor de interior. Un elev a ajuns aseara, iar dimineata alti trei parinti si-au dus copiii la spital. Copiii au fost trimisi inapoi acasa, deci nu sunt internati.

Sa folosim lampi cu ultraviolete ca sa ne curatam hainele si casele de coronavirus? Iata ce ne invata specialistii

Am solicitat nota de informare de la directorul scolii care gazduieste acesti copii pentru ca pana la urma ei erau cei care aveau aceasta lampa UV, de la directorul adjunct al unitatii scolare careia ii apartine aceasta clasa, IV C, doamnei invatatoare si doamnei ingrijitoare. Lampa respectiva va fi data jos ca sa excludem orice alta problema", a declarat inspectorul Aura Moza.

In urma cu o saptamana, in Brasov, 20 de elevi au ajuns la spital cu probleme la ochi din cauza unei lampi UV lasata in functiune.

Mai puteti citi

O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
O fetiță de 4 ani a murit după ce a sărit în fața unei mașini, la Orăștie. Poliția a deschis o anchetă
IPJ Hunedoara a anunțat că o fetiţă de 4 ani, din Orăştie, lăsată nesupravegheată, a sărit în faţa unei maşini, fiind grav rănită. Copila a fost dusă de urgenţă la spitalul din...
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Mai mulți copii ucrainieni, care fuseseră transferați cu forța în Rusia, s-au întors la familii. Kievul estimează că 20.000 de minori au fost deportaţi
Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, că şaisprezece copii ucraineni care fuseseră "transferaţi cu forţa în Rusia" au fost "reuniţi cu familiile lor", după ce...
#copii, #lampa UV, #probleme la ochi, #spital , #clasa