Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Efectul scandalului spagilor din educatie: Ancheta anticoruptie la fiecare scoala din Bucuresti

Vineri, 17 Ianuarie 2014, ora 10:17
2965 citiri
Efectul scandalului spagilor din educatie: Ancheta anticoruptie la fiecare scoala din Bucuresti

Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a solicitat constituirea la nivelul fiecarei unitati de invatamant a unei comisii care sa verifice eventuala implicare a cadrelor didactice sau a angajatilor unitatii in strangerea de bani de la parintii elevilor pentru diferite activitati.

Potrivit ISMB, comisia de verificare va elabora un raport, la care va anexa toate documentele justificative, in maxim trei zile lucratoare de la numire si il va inainta Consiliului de Administratie.

"Consiliul de Administratie al unitatii de invatamant, in functie de concluziile cuprinse in raport, va lua urmatoarele masuri legale: va elaborarea in regim de urgenta un plan de masuri in vederea informarii, prevenirii si combaterii actelor de coruptie ce pot sa apara in unitate, tinand cont de vulnerabilitatile identificate, va numi prin decizie o comisie de cercetare disciplinara care va cerceta presupusele abateri ale persoanelor implicate, in conditiile in care exista suspiciuni de incalcare a normelor legislative de catre angajatii unitatii sau exista sesizari in acest sens", precizeaza ISMB.

Conducerea inspectoratului subliniaza ca vor fi sanctionate drastic persoanele vinovate de incalcarea legii si vor fi sesizate de urgenta organele competente daca se constata ca anumite fapte "imbraca prin natura lor caracter penal".

Unitatea de invatamant, prin director, va informa de urgenta ISMB cu privire la aspectele constatate in urma verificarii.

"Unitatile de invatamant, in functie de specificul acestora, vor tine seama in planul de masuri pe care il vor elabora, pe langa vulnerabilitatile identificate, si de cele cuprinse in Planul de masuri de la nivelul ISMB, astfel: inscrierea la gradinita, inscrierea la clasa pregatitoare, constituirea claselor la inceput de an scolar, transferul elevilor, activitatea 'Scoala dupa scoala', meditatii particulare cu elevii de la clase, constituirea fondului comitetului de parinti, organizarea optionalelor, materiale auxiliare/culegeri, licitatii/achizitii/reabilitari, organizarea banchetelor la sfarsit de an scolar, examene nationale, examene definitivare/titularizare", mai sustine ISMB.

ISMB mai cere directorilor prelucrarea OMEN Nr.5144/2013 privind aprobarea Strategiei anticoruptie in educatie in cadrul Consiliilor Profesorale din unitatea de invatamant, prelucrarea OMEN Nr.5144/ 2013 privind aprobarea Strategiei anticoruptie in educatie si a legislatiei aplicabile cu parintii, la nivelul fiecarei clase/grupe, discutarea in cadrul orelor de dirigentie a aspectelor legate de fenomenul coruptiei, cauze, consecinte (notiuni generale).

De asemenea, ISMB mai solicita revizuirea regulamentelor interne prin introducerea unor clauze referitoare la prevenirea faptelor de coruptie in unitatea de invatamant, activitati educative, campanii de informare a elevilor si parintilor din unitatea de invatamant privind cauzele si consecintele faptelor de coruptie, incheierea unor parteneriate de colaborare cu ONG-uri, fundatii, asociatii, institutii, privind informarea, prevenirea si combaterea faptelor de coruptie, cresterea transparentei institutionale, imbunatatirea strategiilor de comunicare catre comunitate, parinti, mass - media.

Intensificarea cooperarii cu organele judiciare si cu structurile de control care au atributii in prevenirea si combaterea coruptiei este o alta solicitare a ISMB.

"Directorii unitatilor de invatamant sunt direct raspunzatori de ducerea la indeplinire a prevederilor prezentei adrese", precizeaza reprezentantii inspectoratului scolar.

BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
#anchete scoli mita profesori, #fondul clasei mita profesori , #educatie