Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Editorial: Naucii de care depinde viitorul Romaniei

Autor:
Joi, 14 Iulie 2011, ora 15:00
1835 citiri
Editorial: Naucii de care depinde viitorul Romaniei

Politicienii, functionarii de la ghiseele de amenzi si politistii cu burta nu scufunda Romania. Ci lipsa constiintei functiunii publice a acestora, lipsa placerii pe care o aduce munca utila, absenta responsabilitatii si imposibilitatea mandriei de a pune umarul la binele general.

Si daca am ajuns sa apreciez ca purtatorii de sabii ale democratiei, rasfirati in toate partidele, nu sunt cea mai jenanta carte de vizita a tarii, inseamna ca am devenit, in sfarsit, lucid.

A incrimina clasa politica pentru falimentul moralei nu rezolva problema lipsei modelului, din doua motive: ar insemna sa califici intreg poporul, ai carui reprezentanti sunt emanatii urnelor, intr-un anumit fel, de vreme ce atat a fost in stare sa produca, si, pe urma, exemplul bun se sculpteaza in mintea oamenilor de pe bancile scolii.

Urgenta urgentelor, la acest ceas trist al crisalidei, intepenite intre stadiul de omida si fluture de aproape 21 de ani, este Educatia. Mai iute decat sanatatea, administratia, cercetarea sau infrastructura. Oricum nu avem bani pentru toate, si din ailalti, europeni, nu suntem in stare sa incasam.

Halul in care a ajuns templul invatarii nu este devoalat exclusiv de esecul tinerilor la examenul de maturitate. Oglinda societatii devine completa de-abia analizand catastrofa de la examenul de titularizare. Eveniment care n-a avut consistenta primului in jurnalele de stiri, deoarece ar fi inseamnat sa se admita faptul ca nu Daniel Funeriu este de vina pentru slabiciunea morbida a sistemului.

Schita: din 29.000 de candidati la titularizare, 5.460 au iesit din examen deoarece subiectele erau grele. Alti aproape 100 au fost dati afara deoarece au rezultat aspecte contrainformative, adica au venit cu tehnica pe ei, si pe tehnica au si picat, ca salile erau supravegheate video. Ce contineau subiectele atat de ingrozitor incat sa-i determine pe candidati sa o ia la goana? Sa scrie cate un sinonim la "indata" si "porunci", analiza morfologica a trei cuvinte, de scris "chipul" la plural, demonstratia apartenentei unei poezii a lui Mihai Eminescu la romantism, eseu despre importanta a trei metode de invatare la prescolari, argumente despre importanta jocului in educatia timpurie, descrierea unei metode de invatamant interactiv.

Spre deosebire de cei care au dat examen la Romana, cei care au sustinut probe la discipline reale au afirmat ca subiectele au fost usoare. Poftim?

Daca poate cineva, dupa ce analizeaza acest aspect, sa ramana calm, felicitari! Eu sunt un animal. Nu suficient de animal pentru a nu putea constata, insa, cu o farama de stapanire, ca am depasit la modul plenar stadiul in care dascalul ar trebui sa fie un simbol al societatii, ca vulturul american, (nu generalizez, dar n-au parasit sala 200 de candidati, ci 5.460, si copiatul n-a fost o exceptie, cand vorbesti de cateva zeci).

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#titlarizare 2011 subiecte, #titularizare 2011 profesori educatie, #titularizare 2011 rezultate , #titularizare