Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, despre cate teste antigen au fost facute elevilor din lipsa cadrelor didactice

Marti, 03 August 2021, ora 10:1959 citiri
Sorin Cimpeanu, ministrul Educatiei, despre cate teste antigen au fost facute elevilor din lipsa cadrelor didactice
Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu/Facebook

Doar 4.000 din cele peste un milion de teste destinate scolilor au fost utilizate pana acum, sustine ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu.

Asta se intampla din cauza ca nu exista cabinete scolare sau/si personal medical.

"Din informatiile pe care le avem de la Ministerul Sanatatii, pentru ca aceste teste au fost distribuite catre Directiile de Sanatate Publica locale si au fost distribuite in numar de peste un milion de teste, mai exact 1.150.000 de teste, la nivelul zilei de vineri fusesera utilizate doar circa 4.000 de teste", a declarat Sorin Cimpeanu, la Aleph News.

Acordul parintilor, necesar

Intrebat de ce crede ca au fost utilizate atat de putine, ministrul a raspuns ca pentru folosirea acestora este nevoie de personal medical, dar si de acordul parintilor.

"In primul rand, sunt teste care trebuie administrate de personal medical. In scolile din Romania exista cabinete de medicina scolara doar in 18 la suta din scoli. Nu in toate aceste cabinete exista din pacate si personal medical. Acolo unde nu exista cabinete de medicina scolara, sarcina testarii cu aceste teste antigen care presupun prelevare de catre personal medical cu competente in domeniu este la DSP-uri. E nevoie si de acordul parintilor pentru efectuatea acestor teste antigen", a adaugat ministrul.

Testele non invazive, mai usor de acceptat

Sorin Cimpeanu considera ca testele non-invazive, folosite deja in alte tari, ar fi mai usor de acceptat.

"Din discutii am inteles ca in state perecum Franta sau Austria exista testarea non-invaziva, teste de saliva, dar acest lucru depaseste nivelul de competente al Ministerului Educatiei. (...) Din perspectiva caracterului non-invaziv, consideram ca ele ar fi mai usor de acceptat si oricum este o diferenta majora, pentru administrarea acestor teste inteleg ca nu este nevoie de personal medical calificat", a completat Sorin Cimpeanu.

ado.slave('adoceanrozfoicwktuv', {myMaster: 'Z4cGu5r4kivksfrxyutiFOqoXs.70vrhY9VbICTy5sj.R7' });