Director intr-un liceu de elita: Examenele de admitere trebuie reintroduse

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 11:10
10679 citiri
Director intr-un liceu de elita: Examenele de admitere trebuie reintroduse
Foto: cnmv.ro

Examenele de admitere trebuie reintroduse, pentru ca liceele si facultatile trebuie sa fie populate cu elevi care isi doresc cu adevarat sa le urmeze, nu ajung acolo din intamplare, declara profesorul Mihai Surdu, care mai sustine ca un liceu nu trebuie sa ofere olimpici, ci sa construiasca personalitati si sa modeleze caractere.

Director adjunct la Colegiul National "Mihai Viteazul" (CNMV) din Capitala, unde 249 din cei 250 candidati au promovat in acest an bacalaureatul si aproape jumatate au avut o medie generala de peste 9,00, prof. Mihai Surdu isi argumenteaza propunerea de a se reintroduce examenele de admitere.

"Evident, scaderea presiunii pe evaluarea nationala si bacalaureat si, implicit, a coruptiei in sistem, motivarea elevilor buni, readucerea reperelor pe adevarata scara de valori se regaseste in acest examen de admitere, atat la liceu, cat si la facultate.

Romania nu este inca pregatita pentru admiteri pe dosare, precum se intampla in alte tari, dimpotriva, are traditia acestor examene", a declarat acesta pentru Ziare.com

Mai mult, prof. Surdu subliniaza faptul ca "un examen il motiveaza suficient pe candidat si ii pune in fata o alegere responsabila, ii da un sentiment al propriei valori, deoarece examenul este unic, la alegerea lui, nu a unui calculator".

"Astfel, elevul devine constient de locul sau si atat liceele, cat si facultatile se vor popula cu oameni care au dorit sa fie acolo, nu au ajuns din intamplare.

In liceu, sistemul de admitere fara examen, bazat pe niste note luate oarecum aleator in scoala gimnaziala, duce, uneori, la esec scolar, deoarece asteptarile, de multe ori false, ale elevilor si, mai ales, ale parintilor lor, se lovesc de realitatea dura din liceele de elita. Care licee sunt obligate, intr-un feed-back pozitiv, sa isi coboare standardele, pentru a ajunge la un compromis cu realitatea sociala", este de parere profesorul.

Media abunda de false modele - repercusiuni in evolutia scolara

Pentru directorul adjunct al CNMV este evident faptul ca "adolescentii invata, cu fiecare generatie, mai putin decat generatia anterioara", dar trebuie examinate cu atentie cauzele, pentru ca "nivelul de inteligenta al tinerilor nu a scazut, dimpotriva".

"Atunci cand, pe toate canalele informationale, tinerii sunt bombardati, efectiv, cu ideea ca, in Romania, se face prea multa carte, ca programele sunt incarcate si cand aceeasi media abunda de false modele care, in orice alta tara civilizata, ar trece, cel mult, la rubrica 'si altele', apare o stare de confuzie cu repercusiuni in evolutia scolara", afirma prof. Surdu, precizand insa ca el personal lucreaza la CNMV cu elevi foarte buni.

Totodata, acesta subliniaza un lucru extrem de important. "Adolescentii trebuie ajutati sa isi gaseasca adevaratele repere. Altminteri, cei din prima linie le vor gasi in strainatate, cei din linia a doua se vor complacea intr-un sistem bolnav, iar ceilalti...", atentioneaza acesta.

Un elev care a invatat constant trebuie sa obtina lejer nota 8 la bacalaureat

In ceea ce priveste bacalaureatul, acesta nu trebuie sa fie "un prag plin de capcane" pentru elevi, ci, "prin structura lor, subiectele trebuie sa acopere programa scolara si competentele specifice fiecarei discipline de examen in parte, eventual cu un grad de dificultate care sa faca distinctia intre nota 9 si nota 10 (in niciun caz pentru nota 5)", considera profesorul Mihai Surdu, in opinia caruia anul acesta subiectele au fost mai simple, apropiindu-se de "normalitate".

In opinia sa, intreaga dezbatere publica referitoare la dificultatea subiectelor este cauzata de "neintelegerea generala a rolului examenului de bacalaureat, care, adesea, tine loc si de examen de admitere in invatamantul superior, de unde si presiunea exagerata ce se exercita asupra lui".

"Examenul de bacalaureat este unul de final de ciclu, nu de admitere", subliniaza prof. Surdu, adaugand ca, personal, ar redacta subiectele astfel incat sa acopere materia de examen.

"Nu se pune problema de a le face usoare sau grele. Consider ca un elev care a invatat constant de-a lungul anilor de liceu trebuie sa obtina lejer nota 8 la un astfel de examen", apreciaza directorul adjunct al CNMV.

Intrebat cum explica faptul ca in acest an rata de promovare la bacalaureat a crescut atat de mult, prof. Mihai Surdu a remarcat in primul rand faptul ca numarul elevilor care au sustinut examenul de bacalaureat anul acesta a fost mai mic, iar procentul de promovare se calculeaza raportat la acest numar. De asemenea, faptul ca subiectele au fost diferentiate pe filiere si profiluri, precum si simularile care au avut loc au contribuit la cresterea ratei de promovare.

Prof. Mihai Surdu nu a dorit sa comenteze episodul Bolintineanu, spunand ca este problema organelor abilitate. "Pot, doar, sa evidentiez exagerarea de care a avut parte evenimentul din partea media, ceea ce a dus la o presiune foarte mare asupra intregului examen de bacalaureat", a comentat el.

Scopul liceului nu este de a oferi olimpici, ci de a construi personalitati

Intrebat daca sunt stimulati copiii buni de sistemul de invatamant romanesc, prof. Surdu critica atat toleranta aratata olimpicilor, dar si egalitarismul.

"Mi se pare falsa ideea ca un elev olimpic la o disciplina trebuie tolerat la celelalte discipline, pentru ca, pana la urma, scopul liceului nu este acela de a oferi olimpici, ci de a aprofunda o cultura generala si de a construi o personalitate a unui adolescent, astfel incat acesta sa isi poata decide viitorul in deplina cunostinta de cauza.

Pe de alta parte, cat timp se practica un egalitarism nejustificat in educatie, elevii buni nu pot fi cu adevarat stimulati, mai ales in conditiile in care nu sunt definite criterii de performanta (repet, nu elevul olimpic trebuie sa fie standardul)", sustine acesta.

Orele de gherghef sa fie inlocuite cu grafica pe calculator

Intrebat ce crede ca ar trebui schimbat in invatamantul romanesc pentru a-l eficientiza, directorul Surdu a recunoscut ca raspunsul la aceasta intrebare este dificil, deoarece "acopera o intreaga reforma educationala".

"Cred ca ar trebui sa se revina la ideea ca scoala, inca din clasa I, trebuie sa formeze o cultura generala, sa modeleze un caracter. Cel putin pana in clasa a VIII-a, adica la sfarsitul ciclului gimnazial, elevii trebuie sa studieze cat mai multe discipline (la un nivel adecvat varstei), sa fie reintroduse orele acelea de 'lucru manual', respectiv 'tehnologie' (adaptate secolului XXI si dezvoltarii tehnologice aferente, adica sa nu se mai faca ore de 'gherghef', ci de grafica pe calculator, de exemplu), astfel incat timpul copilului sa fie ocupat intr-un sens pozitiv", considera prof. Mihai Surdu.

De asemenea, dupa clasa a VIII-a, elevul trebuie sa fie capabil sa opteze pentru un anumit tip de liceu sau de scoala profesionala, astfel incat esecul scolar sa fie redus la minim.

"Consider ca liceul trebuie redimensionat intr-un ciclu inferior, la fel pentru toata lumea si similar cu profilul real/tehnologic de azi, pentru clasele a IX-a si a X-a, apoi, in urma unei reevaluari, care poate fi prin concurs sau de competente, sa urmeze un ciclu superior (clasele XI - XII) sau scoala profesionala, adecvat pregatirii fiecarui elev", spune acesta.

Parintii trebuie educati

In ceea ce priveste rolul si implicarea parintilor, "aici sunt multe de discutat", considera prof. Surdu.

"Din experienta celor 20 de ani de invatamant, pot spune ca mare parte din succesul sau insuccesul elevilor cade in responsabilitatea parintilor. De aceea, cred ca ar trebui initiate proiecte ample, de educare a parintilor, in ceea ce priveste parcursul scolar al propriilor copii, indiferent de orgolii personale. Este imperios necesar ca un parinte sa isi inteleaga copilul, sa ii accepte minusurile sau talentul. Aici se vede necesitatea implicarii personalului calificat pentru educarea adultilor", explica acesta.

Mai mult, prof. Mihai Surdu este de parere ca am putea adopta modele din alte sisteme de invatamant, astfel incat "evaluarile psiho-comportamentale si de IQ trebuie sa devina o practica curenta in alegerea viitorului liceu/viitoarei facultati, daca nu chiar o obligativitate prin lege".

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Mihai Surdu Colegiul Mihai Viteazul, #admitere facultate, #bacalaureat 2013 , #rezultate Bacalaureat 2013