Demnitarii nu vor mai avea regim special in judecarea cazurilor de plagiat - proiect

Luni, 18 Ianuarie 2016, ora 19:58
2961 citiri
Demnitarii nu vor mai avea regim special in judecarea cazurilor de plagiat - proiect
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministerul Educatiei vrea sa abroge prevederea legala potrivit careia plagiatele demnitarilor sunt analizate direct de Consiliul National de Etica (CNE), si nu si de comisiile de etica ale universitatilor, prin exceptie de la prevederile generale, potrivit unui proiect de OUG.

Ministerul Educatiei a pus in dezbatere publica un proiect de ordonanta de urgenta a Guvernului (OUG) pentru modificarea Legii 206/2004 privind buna conduita in cercetarea stiintifica, dezvoltarea tehnologica si inovare.

Potrivit proiectului, se abroga art. 4 - 2 (3) din lege, potrivit caruia "se excepteaza de la prevederile alin. (1) lit. a) sesizarile sau contestatiile care vizeaza conducatori de institutii si unitati de cercetare-dezvoltare ori de institutii publice, membri ai consiliilor de administratie, ai comitetelor de directie, ai consiliilor stiintifice sau ai comisiilor de etica ale institutiilor si unitatilor de cercetare-dezvoltare ori persoane cu functii de demnitate publica, care sunt analizate direct de Consiliul National de Etica".

Ancheta si la Politehnica din Bucuresti - vizati, profesorii care au girat cartile detinutilor-carturari

Potrivit prevederilor de la care demnitarii sunt exceptati in prezent, "sesizarile privind abaterile de la normele de buna conduita in activitatea de cercetare-dezvoltare sunt analizate in doua etape detaliate in Codul de etica: a) analiza la nivelul institutiei in cadrul careia presupusele abateri s-au produs, denumita prima etapa, care se desfasoara conform art. 11 si prevederilor Codului de etica;

b) analiza la nivelul Consiliului National de Etica, denumita etapa a doua".

Potrivit legii, Consiliul National de Etica are obligatia sa analizeze sesizari sau contestatii in oricare dintre urmatoarele cazuri: daca prima etapa a produs un raport in termenul de 45 de zile prevazut la art. 11 alin. (3) si daca la sesizare sau contestatie este anexata o copie simpla, in format scris ori electronic, dupa raportul elaborat in cadrul primei etape, si respectiv daca prima etapa nu a produs un raport in termenul prevazut.

Ordonanta de urgenta pentru ca detinutii-scriitori sa nu mai fie eliberati mai devreme

In plus, proiectul de ordonata prevede si abrogarea, din lista sanctiunilor pe care le poate propune CNE, a celei constand in retragerea calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare si retragerea titlului de doctor.

Modul de retragere a titlului de doctor si a calitatii de conducator de doctorat si/sau a atestatului de abilitare vor fi reglementate printr-o OUG de modificare a Legii educatiei nationale nr.1/2011, care va fi supusa aprobarii Guvernului in sedinta de la inceputul lunii februarie 2016, au precizat oficiali din Ministerul Educatiei.

Ministrul Educatiei, Adrian Curaj, a anuntat, in 11 decembrie, ca, in luna ianuarie, va anunta cadrul institutional si normativ in ceea ce priveste doctoratele si cu privire la Consiliul National de Etica.

Cum va fi redat prestigiul doctoratului romanesc: Interzis pentru demnitari si obligatii pentru universitati

Curaj a decis la inceputul lunii decembrie, la aproape doua saptamani de la preluarea functiei si in contextul discutiilor privind analiza tezei de doctorat a noului ministru al Internelor, Petre Toba, revocarea Consiliului National de Etica, din cadrul Autoritatii Nationale de Cercetare Stiintifica.

CNE a analizat tezele de doctorat ale demnitarilor incepand din 2012, dupa ce Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost reorganizat, dupa ce a stabilit, in 29 iunie 2012, ca Victor Ponta a plagiat in lucrarea sa de doctorat.

Adrian Curaj a afirmat ca in Romania nu exista doua categorii de doctorat, una pentru demnitari si alta pentru restul doctoranzilor, si de aceea nu trebuie o comisie speciala care sa se ocupe doar de tezele de doctorat ale celor care ocupa functii in stat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#demnitari doctorate reglementare, #ordonanta demnitari doctorat , #doctorat