De ce aleg tinerii romani sa plece la studii in strainatate. Sunt ademeniti de specializari pe care nu le gasesc la noi, dar costurile ridicate pot duce la abandon

Miercuri, 22 Iulie 2020, ora 23:50
9178 citiri
De ce aleg tinerii romani sa plece la studii in strainatate. Sunt ademeniti de specializari pe care nu le gasesc la noi, dar costurile ridicate pot duce la abandon
Foto: Unsplash

Anual, numarul tinerilor care aleg sa plece la studii in strainatate este in continua crestere. Tot mai multi elevi aleg cursurile unor scoli superioare de peste granita in detrimentul celor din tara. Motivele tin atat de specializarile puse la dispozitie de universitatile din afara, cat si de oportunitatile oferite dupa absolvirea studiilor.

Am stat de vorba cu cativa studenti care au ales sa isi continue studiile in afara tarii si am aflat ce trebuie sa ai in vedere atunci cand iei o astfel de decizie.

Maria Pirscoveanu este studenta la Hotelschool The Hague, in Olanda. Studiaza la un profil de management hotelier care dureaza 4 ani. Mai are un an de studiu pe care il va face online, din cauza pandemiei. "Am ales sa merg acolo pentru ca facultatea e in primele 5 din lume in industria ospitalitatii. La noi nu se gaseste domeniul asta la nivel ridicat si mi-am dorit oricum sa plec din tara facand neaparat domeniul hotelier. Am avut si o prietena care a terminat exact aceeasi facultate, deci stiam multe despre ea", spune studenta.

Radu Pavel va incepe din toamna cursurile la o facultate din Olanda. A ales sa plece la studii in strainatate pentru ca acestea ii ofereau o oportunitate majora. "Decizia mea de a merge la facultate in strainatate a fost una subiectiva pentru ca am vrut sa fac drept pe jurisdictie internationala, nu doar pe a Romaniei, ca sa pot sa profesez in toata lumea. Nici nu pot sa spun ca am fost multumit de calitatea sistemului de invatamant din Romania si am vrut mai mult. Asa ca m-am interesat si am ajuns la concluzia ca e altceva acolo".

Ana-Maria Petcu, consilier educational la Universalia, sunstine ca, pe langa cele doua motive care tin de calitatea sistemului de invatamant si specializarile pe care le ofera universitatile din afara se mai adauga si opotunitatile pe care le au studentii dupa absolvire. "Multi elevi pleaca cu gandul de a ramane cel putin cativa ani acolo si de a intra pe o piata a muncii mai competitiva. Vorbim de aceasta generatie Z care beneficiaza de o cu totul alta deschidere. Generatia care vrea sa profite din plin de aceasta deschidere, de avantaje materiale, de calitatea invatamantului dar si de oportunitatile de cercetare".

Dificultatile sunt pe masura

Consilierul educational Universalia mentioneaza ca, primul lucru pe care trebuie sa il aiba in vedere cei care isi doresc sa mearga la studii in strainatate este segmentul financiar. "Ar trebui sa vada, in primul rand, in ce masura costurile de trai si taxele de scolarizare din tara respectiva pot sa fie accesibile pentru bugetul lor".

Pentru elevii pentru care segmentul financiar nu reprezinta o problema, trebuie sa aiba in vedere integrarea in tara respectiva. "De exemplu, daca am fost in Olanda si nu mi-a placut deloc, am simtit ca nu m-as putea integra niciodata, n-ar fi in regula sa aleg Olanda ca si prima optiune de studiu", adauga Ana-Maria Petcu.

Marea Britanie devine tot mai riscanta

In contextul pandemiei dar si al brexitului, Marea Britanie devine o alegere incerta. "In momentul de fata, noi nu stim inca daca elevii care sunt acum in clasa a12a vor beneficia de acel imprumut guvernamental privind starea de scolarizare. Taxele sunt foarte mari in Marea Britanie, vorbim de 9.250 de lire sterline pe an. In absenta unui astfel de imprumut, deja devine problematic", explica consilierul educational Universalia.

Bogdan Kochesch, director la Educativa sustine ca principalul mesaj pe care trebuie sa il transmitem studentilor care sunt decisi sa plece la studii in Marea Britanie anul acesta este ca, din ianuarie 2021, studiile vor deveni prohibitive pentru cetatenii europeni. "Taxele vor creste si nu vor mai avea acces la un program guvernamental care sa le acopere aceste taxe de scolarizare. Ceea ce inseamna ca, daca un elev sau un student nu este hotarat daca sa plece la studii in Marea Britanie si se gandeste ca poate sa o faca ulterior, ar trebui sa isi raspunda la gandul asta cu o decizie de a pleca acum".

Olanda ocupa locul doi in preferintele studentilor

A doua destinatie care se afla in topul preferintelor studentilor este Olanda. "Olanda are aceasta pluridisciplinaritate. Olandezilor le place sa combine disciplinele si sa creasca accesibilitatea programelor lor", sustine consilierul educational Universalia. In plus, taxele sunt mult mai accesibile, comparativ cu Marea Britanie. "Taxele de scolarizare sunt undeva la 2.000 de euro pe an", adauga aceasta.

Merita sa faci studii in strainatate?

Consilierul educational Universalia sustine ca merita sa faci studii in strainatate. "Este vorba de integrarea intr-o comunitate internationala, accesul la noi idei, la noi proiecte. In plus, pentru cei care pleaca de pe bancile liceului este o experienta de viata extraordinara, ii mobilizeaza, ii determina sa se descurce singuri. Sunt foarte multe avantaje", sustine aceasta.

Dragos Paul Aligica, cercetator si cadru didactic la James Buchanan Center for Political Economy sustine intr-o postare pe Facebook ca decizia de a-ti trimite copilul la universitate in occident (sau in tara) este o investitie si trebuie tratata ca atare. "Este gresit sa iei decizia asta pentru ca "asa fac toti acum", "asa face lumea", asa au facut si Ionestii, din dorinta de a semnaliza status sau pentru mofturile turistice si de entertainment ale mostenitorului". Acesta mai adauga si faptul ca singurul beneficiu real al unor studii extinse in strainatate, sustinute financiar de familie, nu este decat exhivalentul unui lung program de invatare a unei limbi straine prin imersiune. "Restul este irelevant. Si atunci apare intrebarea: Nu puteam sa obtinem acelasi rezultat --anume stapanirea unei limbi straine si o oarecare familiaritate si usurinta de a te misca intr-o societate sau o tara straina, cu o investitie mult mai mica?"

In completare, Marius Ghincea, cercetator la Institutul Universitar European (EUI) din Florenta si asistent didactic senior la Universitatea Johns Hopkins din Bologna, sustine ca, din experienta sa, diferentele dintre un program de licenta in Romania si unul in SUA sunt minore si tin mai degraba de doua aspecte: "Resursele academice substantial mai bune in SUA (biblioteci, centre de scris academic si caracterul mai generalist al educatiei la nivel de licenta in colegiile americane. Ambele pot fi compensate mult mai ieftin cu resurse aditionale din Romania. Nu acelasi lucru se poate spune despre programele de masterat si doctorat".

Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Marea Britanie vrea un sistem de apărare de tipul ”Iron Dome”. Șefii armatei discută modalități de apărare în fața Chinei și Rusiei
Oficialii britanici din domeniul apărării discută despre dezvoltarea unui sistem de apărare antirachetă „Iron Dome”, a declarat șeful forțelor armate. Amiralul Sir Tony Radakin, șeful...
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Londra trimite Ucrainei bombe ghidate de mare precizie care au revoluționat războiul tactic aer-sol
Jurnalistul BBC Jonathan Beale a declarat că următorul pachet de ajutor acordat Ucrainei de către Marea Britanie include bombe Paveway. Recent, astfel de arme au fost folosite împotriva...
#Universitate, #strainatate, #Marea Britanie, #Olanda, #brexit, #studii, #finante, #taxe, #buget, #scoala , #educatie