Cum privesc copiii, parintii si profesorii inceperea noului an scolar: "Autoritatile n-au nimic concret. N-au venit nici macar cu o idee asupra unui plan"

Marti, 04 August 2020, ora 00:01
4075 citiri
Cum privesc copiii, parintii si profesorii inceperea noului an scolar: "Autoritatile n-au nimic concret. N-au venit nici macar cu o idee asupra unui plan"
Foto: Unsplash

Cu mai putin de o luna si jumatate inainte de inceperea noului an scolar, oficialii Ministerului Educatiei nu au oferit inca un plan concret vizand desfasurarea cursurilor.

In momentul de fata, exista trei scenarii de deschidere a scolilor din 14 septembrie propuse de reprezentanti ai Ministerului Educatiei si ai Sanatatii: doua sub-scenarii hibride, un scenariu de revenire integrala la scoala si altul de ore exclusiv online. Insa acestea se afla doar la stadiul de propuneri.

Din acest motiv, atat elevii, cat si profesorii sunt ingrijoritati de faptul ca nu stiu cum se vor desfasura cursurile in toamna anului 2020. Reprezentanti ai asociatiilor elevilor si profesori au explicat pentru Ziare.com care sunt temerile lor referitoare la incertitudinea sub care se asterne inceperea noului an scolar.

Cum vad profesorii si elevii inceperea noului an scolar

Alexandru Radulescu, presedintele Asociatiei Elevilor Bucuresti-Ilfov sustine ca exista doua scenarii care pot fi fezabile, daca autoritatile se vor ocupa de investitii si de asigurarea tuturor normelor igienico-sanitare.

"Situatia hibrid, in care elevii merg jumatate la scoala, jumatate vor sta acasa sa faca cursuri online, dar pentru asta este nevoie de o infrastructura foarte bine organizata, stabilirea orarului pentru fiecare jumatate de clasa in parte, norme sanitare suficiente pentru elevii care vor veni fizic. Celalalt, exclusiv online. Atat pentru scenariul hibrid, cat si pentru cel exclusiv online, ne trebuie resurse pentru toti elevii, asa incat, niciunul sa nu fie privat de dreptul educatiei", declara acesta.

Profesoara Cristina Tunegaru considera ca directorii scolilor ar trebui sa respecte indicatiile Ministerului Educatiei si sa se formeze clase cu 15 elevi, care sa poata veni la scoala in conditii de siguranta.

Pentru a fi posibil acest lucru, este nevoie de angajarea mai multor profesori, care sa suplineasca cererea crescuta in cazul aplicarii unui scenariu hibrid. In acelasi timp, scolile ar avea nevoie spatii in care elevii sa poata invata.

"Ministerul Educatiei sa dea un apel public, national, pentru primarii. Acestea sa acorde spatii scolilor, pentru ca primariile au spatii, iar scolile sa le poata folosi. Pentru asta avem nevoie de investitii in educatie, avem nevoie de bani pentru educatie. Din pacate, finantarea pentru educatie este undeva la periferie, nu pare sa fie o investitie importanta. Temerea mea cea mai mare este ca nu ne vom mai intoarce la scoala si ca vom continua in asa-zisa scoala online care, de fapt, nu e niciun fel de scoala. Este un fel de mascarada", adauga profesoara.

Planul inexistent de incepere a scolilor

Autoritatile nu au prezentat inca un plan pentru inceperea scolii, in contextul in care scoala incepe in mai putin de o luna si jumatate.

"Autoritatile nu au nimic concret, prin urmare, nu au venit nici macar cu o idee asupra unui plan referitor la reinceperea scolii. Am avut o invitatie din partea dumnealor, o promisiune ca vom fi chemati la comisia de dezbatere pentru acest plan, dar au ramas doar la stadiul de promisiuni si nu s-au mai efectuat, motiv pentru care tot ce stim acum sunt doar recomandari din partea diferitelor institutii, dar nimic concret pentru elevi", sustine presedintele Asociatiei Elevilor Bucuresti-llfov.

Aceeasi temere apare si in randul profesorilor. "Nu stim cum ne vom intoarce la scoala. Nu exista niciun plan de masuri. Ar trebui ca in momentul acesta sa stim exact ce avem de facut, sa ne pregatim din timp pentru ce o sa se intample in septembrie si, ingrijorarea mea cea mai mare este ca nu se va face nimic pana atunci. Vom continua in aceeasi inertie si ne vom trezi in septembrie in exact acea situatie in care am fost in martie. De atunci si pana acum, in esenta, nu s-a schimbat absolut nimic. Cativa copiii au primit cateva laptopuri, cateva tablete si asta e tot", sustine profesoara Cristina Tunegaru.

Accesul la dispozitive digitale si internet - un privilegiu

Pentru ca fiecare elev sa aiba acces la educatie in mod egal, trebuie sa aiba un dispozitiv conectat la internet pentru a putea accesa orele online, arata specialistii. "Printre noi sunt foarte multi elevi in tara care poate nu stiu sa foloseasca asa ceva. Trebuie indrumati, trebuie ajutati sa poata folosi aceste platforme si, in acelasi timp, sa le dam o certitudine prin faptul ca aceasta situatie este una temporara. Nimanui nu-i place situatia in care suntem acum", sustine presedintele Asociatiei Elevilor Bucuresti-Ilfov.

Ministerul Educatiei a anuntat ca va oferi tablete pentru 250.000 de elevi, insa, reprezentantii Asociatiilor Elevilor atrag atentia asupra faptului ca acest numar este de 3 ori mai mare, si anume, de 900.000 de elevi care nu au acces la predarea la distanta, potrivit unui sondaj IRES.

Foto: Unsplash

"Daca ne vom intoarce in sistem hibrid, atunci foarte multi copii din tara aceasta au nevoie de sprijin, pentru ca, ei nu au nici mijloacele tehnice, nu au tablete, nu au laptopuri, nu au conexiune la internet si nu vorbim doar de copiii care traiesc in familii dezavantajate, ci si copii din clasa de mijloc, pentru ca si acolo, daca intr-o familie sunt 2-3 copii si acei copii trebuie sa foloseasca tableta sau laptopul in acelasi timp, s-ar putea sa nu ajunga pentru toti copiii", sustine profesoara Tunegaru.

In plus, aceasta adauga faptul ca este vorba de 250.000 de dispozitive care vor ajunge la copii, dar n-au ajuns si s-ar putea ca in septembrie, sa nu aiba tabletele nici cei 250.000 de elevi vizati. "Raman peste 600.000 de copiii care nu au niciun dispozitiv in momentul acesta, si dincolo de asta, pe langa tableta, trebuie sa-i oferi copilului si conexiune la internet. Ce sa faca un copil cu o tableta daca nu are internet?", adauga profesoara.

Lipsa profesorilor in scoli

Cristina Tunegaru sustine ca trebuie sa se ia masuri deoarece nu putem astepta pana in septembrie adoptarea unor solutii. "Daca solutiile vor veni atunci, in septembrie va fi prea tarziu. Nu putem sa angajam in septembrie, sute, mii de profesori, de care am avea nevoie la momentul acesta. Stiti foarte bine ca, saptamana trecuta a fost titularizarea, nu a aparut niciun post in plus la nicio disciplina si in cazul in care ne intoarcem la scoala tinand cont de indicatiile Ministerului Sanatatii, asta inseamna ca avem nevoie de sute, poate mii de profesori in toata tara", adauga Tunegaru.

Cursurile de digitalizare in randul profesorilor

Profesoara mai sustine faptul ca in sensul formarii profesorilor, nu exista niciun fel de coordonare nationala. "Exista cateva initiative, venite din partea a doua institutii, se numesc Casa Corpului Didactic (CCD) si sunt judetene. Unele CCD-uri au facut niste cursuri de incepator si participa numai cine vrea. Profesorii invata cum sa formeze o clasa pe Google Classroom, cum sa invite copiii, cam pana acolo tine. Cursul dureaza o ora jumatate, doua si asta e tot. Asta pentru ca, un CCD s-a oferit sa faca asta. Dar nu exista cursuri nationale pentru profesori, daramite o formare teminica, asa cum ar fi trebuit sa avem in momentul acesta", adauga Tunegaru

Riscul abandonului scolar

Cristina Tunegaru mai sustine ca scoala in sistemul online va creste rata abandonului scolar in randul elevilor. "Sistemul acesta in care, doua saptamani mergem la scoala si doua saptamani stam acasa, mi se pare cel mai nefavorabil. Este cea mai proasta decizie pe care o putem lua pentru ca ii indepartam pe cei mai multi copiii de scoala, pentru ca scoala are si o latura sociala. Unii copiii trebuie sa interactioneze unii cu ceilalti si impreuna cu profesorul intr-un mod organizat. Daca lucrul acesta nu se realizeaza, atunci vom pierde foarte, foarte multi copii si s-ar putea sa nu-i mai recuperam niciodata", sustine profesoara.

Foto: Unsplash

Mesajul profesorilor si al elevilor pentru Ministerul Educatiei

Cristina Tunegaru transmite e ultimul moment in care inca putem sa luam cateva decizii concrete, astfel incat, sa nu avem un an scolar compromis sa nu afectam toate generatiile. "Vorbim de clasa a VIII-a, care anul acesta va da Evaluarea Nationala dupa modele de examen noi, dupa programa scolara noua si se intorc la scoala sau nu se intorc la scoala din septembrie. Sunt afectati pe toate planurile si afectam toate generatiile care urmeaza. Haideti sa nu ne batem joc de copiii acestia. Din punctul meu de vedere, investitia cea mai onesta, investitia morala pe care putem sa o facem in tara este aceea in educatie", adauga profesoara.

"Mesajul care as dori sa ajunga catre Ministerul Educatiei, implicit catre doamna ministru este faptul ca trebuie sa ne asumam deciziile luate si sa eliminam grija politica ca am putea pierde alegerile, in detrimentul deciziilor in educatie", declara Alexandru Radulescu, presedintele Asociatiei Elevilor Bucuresti-Ilfov.

Context

Luni, 3 august, reprezentantii Asociatilor Elevilor din tara au protestat in fata Guvernului. A fost un protest manifestat pentru nemultumirile legate de inceperea noului an scolar.

In acest constext, Nelu Tataru, ministrul Sanatatii a fost intrebat cum vede deschiderea anului scolar daca se va mentine evolutia pandemiei: "Nu facem supozitii intr-un context in care suntem la o luna si jumatate fata de inceputul scolii. In a doua jumatate a lunii august va vom spune exact cum se va deschide scoala".

Ludovic Orban, intrebat de jurnalisti cand anume vor anunta oficial care este scenariul in care se va deschide scoala pe 14 septembrie 2020, a raspuns: "Atunci cand vom avea toate datele necesare pentru a furniza o informare corecta, care sa le permita elevilor, cadrelor didactice si parintilor sa se pregateasca pentru deschiderea anului scolar".

In urma cu cateva zile, presedintele Klaus Iohannis a spus ca este de parere ca ar fi complicat ca in Romania sa existe doar scoala online si totul se indreapta spre un scenariu mixt.

"Ar fi foarte complicat sa avem numai scoala online. Atunci, sigur ne indreptam spre un scenariu mixt. Si in functie de conditiile locale, vom aveam mai mult scoala normala, cu elevii la scoala, sau mai multa scoala online, sau sistem mixt", a mai spus Iohannis.

Ministerul Educatiei nu a oferit o reactie pana la publicarea acestui articol.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Beneficiile extraordinare ale uleiului de cocos. Tu îl consumi?
Extractul de nucă de cocos se utilizează sub formă de ulei ca un substitut al grăsimii animale în bucătăria vegetariană, în tratamentele de înfrumusețare, în cremele hidratante sau în...
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
#educatie, #tablete, #digitalizare, #elevi, #asociatii, #profesori, #minister, #sanatate, #pandemie, #coronavirus , #stiri invatamant