Ce trebuie să faci dacă ai găsit de lucru în străinătate și vrei să-ți echivalezi diploma de licență

Vineri, 30 Iulie 2021, ora 22:30
6274 citiri
Ce trebuie să faci dacă ai găsit de lucru în străinătate și vrei să-ți echivalezi diploma de licență
Absolvenții facultăților din România își echivalează diplomele pentru străinătate FOTO Unsplash.com

Tot mai mulți tineri care termină o facultate în România pleacă să muncească în străinătate. Mulți găsesc job-uri chiar în domeniile pentru care s-au pregătit în țară, iar pentru a le fi recunoscute studiile, acestea trebuie echivalate de Ministerul Educației.

Procedura nu este greoaie, însă trebuie mare atenție la documentele de la dosar, pentru că altfel ai putea fi întors din drum pentru un singur act. Pe site-ul Centrului Național de Recunoaștere și Echivalare a Diplomelor, puteți găsi o serie de informații utile despre procedura de echivalare.

Ce documente îți trebuie pentru echivalarea diplomei de licență

Astfel, pentru evaluarea diplomei de licență, trebuie să depui, online, prin Punctul de Contact Unic electronic, personal, la registratura Ministerului Educației sau prin poștă, următoarele documente:

1. Cerere;

2. Actul de studii eliberat de o unitate de învățământ sau instituție de învățământ superior și/sau situație școlară/foaie matricolă/supliment la diplomă, dacă este cazul - în copie

3. În cazul în care se solicită în adeverinţă şi confirmarea autenticităţii şi valabilităţii diplomei de studii, se depune actul de studii vizat de Autoritatea competentă (actele de studii de nivel preuniversitar sunt vizate de către Inspectoratul Şcolar Judeţean / Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, iar actele de studii de nivel universitar sunt vizate de CNRED) - copie

4. Documente personale de identificare, în copie:

- paşaport

- actul de identitate – buletin de identitate sau carte de identitate

- dovada schimbării numelui (dacă este cazul), în copie (limba română/ engleză/ franceză/ spaniolă/ italiană) și traducere autorizată (pentru celelalte limbi)

5. Taxa de evaluare de 50 de lei care se poate achita direct la casieria CNRED sau prin Ordin de plată / Mandat Poştal / Virament bancar.

Câte diplome de licență obținute în România au fost echivalate, anul acesta, pentru străinătate

Conform datelor obținute de Ziare.com, anul acesta, până la 27 iulie, au fost vizate 2.152 de diplome, din 2.156 de solicitări, cu peste 800 mai multe față de perioada similară a anului trecut. De altfel, tot anul trecut au fost echivalate 3.672 de diplome, din cele 3.687 de socilitări.

Anul trecut a fost unul cu cele mai puține solicitări din ultimii ani. În anul 2017 aproape 5.350 de absolvenții de facultăți au cerut echivalarea diplomelor. În 2018, au fost 5.630 de solicitări, iar în 2019, 5.109 solicitări de echivalare.

Pentru ce țări au fost făcute cele mai multe solicitări de echivalare a diplomelor

Oficialii Ministerului Educației arată că, anul acesta, cele mai multe solicitări de echivalare a diplomelor de licență au fost pentru Italia, Germania și Canada, însă au fost și foști studenți care au vrut să își echivaleze studiile pentru Emiratele Arabe Unite, SUA sau Irak.

Pentru ce țări se solicită cele mai multe echivalări de diplome de licență

Astfel, pentru Italia au fost, de la începutul anului până la 27 iulie, 295 de solicitări de echivalare a diplomelor de licență, pentru Germania, 217 solicitări, pentru Canada, 163 de solicitări, pentru Israel, 138, iar pentru Grecia 132. 76 de persoane au solicitate echivalarea diplomelor pentru SUA, 57 pentru Regatul Țărilor de Jos, 42 pentru Emiratele Arabe Unite, 41 pentru Franța, iar 40 pentru Irak.

Anul trecut, pentru Germania au fost cele mai multe solicitări de echivalare a diplomelor, 382, pe parcursul întregului an. Apoi, pe locul al doilea au fost cei care au avut nevoie pentru Italia (373), Grecia (236), Israel (197), Canada (186), Franța (144), SUA (120), Irak (96), Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord (91), Emiratele Arabe Unite (81).

În anul de dinaintea pandemiei, 2019, pentru Italia au fost solicitate 771 echivalări de diplome de licență, pentru Germania, 454, pentru Grecia, 389, pentru Israel, 303, pentru Canada, 279 de solicitări, pentru SUA 239, pentru Regatul Unit al Marii Britanii, 195, pentru Franța, 174, pentru Emiratele Arabe UNite, 162, iar pentru Irak, 153 de solicitări.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#echivalare diplome licen a, #diploma facultate stat, #Centrul Na ional de Recunoa tere , #diplome