Consiliul Naţional al Elevilor critică autoritatile pentru întârzierea achiziţiei şi livrarii testelor COVID-19 în şcoli

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 08:50
1399 citiri
Consiliul Naţional al Elevilor critică autoritatile pentru întârzierea achiziţiei şi livrarii testelor COVID-19 în şcoli
”Solicităm ferm ca experţii în sănătate publică să emită o serie de recomandări" FOTO Unsplash.com

Consiliul Naţional al Elevilor a criticat marti, 16 noiembrie, dezinteresul autorităţilor faţă de adoptarea unor măsuri de protecţie suplimentare în şcoli având în vedere contestul epidemiologic şi reglementările lacunare venite de la ministerele Sănătăţii şi Educaţiei privind testarea pentru COVID-19.

Organismul solicită ca experţii în sănătate publică să emită recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli, astfel încât actul educaţional să nu fie afectat.

”În ultimele zile, oficialii din educaţie şi sănătate au declarat că testele pe bază de salivă vor ajunge în şcoli, gata să fie folosite de elevi şi profesori, astfel încât să se contureze un spaţiu sigur pentru continuarea cursurilor în format fizic.

Totuşi, autorităţile au întârziat nepermis de mult cu achiziţia şi livrarea testelor non-invazive, iar la acest moment procedura de administrare a acestora prezentată de Ministerul Sănătăţii prezintă lacune de aplicare.

Practic, observăm o tendinţă generală din partea profesorilor de a refuza să asiste sau să ajute la administrarea testelor de către elevi, iar personalul medical lipseşte în cea mai mare parte dintre unităţile de învăţământ.

În acest caz, cine este responsabil de coordonarea procedurii la nivel şcolar?”, au afirmat reprezentanţii elevilor într-un comunicat intitulat ”Nimeni nu ştie cum (sau dacă) se vor administra testele non-invazive!”

Consiliul Naţional al Elevilor condamnă dezinteresul autorităţilor cu privire la lipsa de viziune în adoptarea unor măsuri de protecţie suplimentare pentru elevi şi profesori, precum şi reglementările lacunare venite din partea Ministerului Sănătăţii şi a Ministerului Educaţiei, care ”nu au înţeles, nici în al doisprezecelea ceas, cât de important este dialogul cu reprezentanţii societăţii civile în tot acest proces”.

”Solicităm ferm ca experţii în sănătate publică să emită o serie de recomandări cu privire la procesul de testare non-invazivă din şcoli, în aşa fel încât actul educaţional să nu fie în niciun fel afectat”, au afirmat elevii.

„La acest moment, nu cunoaştem aproape nimic despre testarea din şcoli. Profesorii şi sindicatele din învăţământ protestează şi condamnă posibilitatea ca ei să ajute la administrarea testelor, părinţii e posibil să nu îşi dea acordul cu privire la testare, iar noi, elevii, ca de obicei, suntem prinşi la mijloc - între orgoliile unora şi incompetenţa altora.

Solicităm tratarea situaţiei cu celeritate şi reglementarea procedurii de testare în conformitate cu situaţia din teritoriu, nu după cum cred unii şi alţii că este la şcoală”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat, luni seară, 15 noiembrie, că din momentul în care furnizorii livrează testele pe bază de salivă pentru depistarea COVID-19, acestea vor ajunge în şcoli în cel mult 24 de ore prin intermediul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă. Acesta a precizat că joia viitoare, 18 noiembrie, ar putea fi prima zi de testare.

Întrebat cam cât ar putea dura testarea elevilor, Sorin Cîmpeanu a afirmat: “Depinde, dacă se prelevează simultan, sunt elevi mai mari, cu care te înţelegi, într-o oră ai rezolvat acest lucru. Dacă o iei să acorzi asistenţă elev cu elev deja s-a terminat programul, tot programul şcolar din ziua respectivă”.

Ministerul Educaţiei a cerut luni, 15 noiembrie, Ministerului Sănătăţii "clarificări" privind modalitatea de realizare a testării cu teste din salivă în unităţile de învăţământ, solicitând MS să precizeze dacă aceste teste pot fi făcute acasă, sub supravegherea părinţilor, dacă trebuie cerut acordul părinţilor pentru administrarea lor în şcoală şi dacă procedura de testare se aplică şi pentru preşcolari.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#elevi, #personal medical, #Consiliul National al Elevilor, #Sorin Cimpeanu, #silviu morcan , #educatie