Conferinta internationala Laude-Reut de diplomatie si afaceri globale dedicata elevilor din Bucuresti si Israel

Advertorial
Vineri, 29 Martie 2019, ora 17:11
15847 citiri
Conferinta internationala Laude-Reut de diplomatie si afaceri globale dedicata elevilor din Bucuresti si Israel

Elevii Complexului Educational Laude-Reut, impreuna cu peste 270 de invitati de varsta lor - Consiliul Elevilor Bucuresti, Asociatia Elevilor din Bucuresti si Ilfov, reprezentantii a 26 de unitati de invatamant din Bucuresti si din Israel - au participat la cea de a opta editie a Conferintei internationale Laude-Reut de diplomatie si afaceri globale "2Day Ambassador".

Evenimentul a fost prilejuit de implinirea a 13 ani de studii acreditate de diplomatie, business si comunicare la Liceul Laude-Reut si de parteneriat academic intre Fundatia Reut (fosta Fundatia Ronald S. Lauder Romania), Complexul Educational Laude-Reut si Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Diplomatic Roman si Centrul Universitar israelian IDC Herzliya - Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy si Raphael Recanati International School.

Gazdele evenimentului, E. S. Ambasadorul Statului Israel in Romania, domnul David Saranga si doamna Tova Ben Nun-Cherbis, Presedintele Complexului Educational Laude-Reut, au deschis Conferinta, in prezenta Ministrului pentru Romanii de Pretutindeni, doamna Natalia Intotero, a Ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Excelenta Sa domnul Hans Klemm, a domnului Jonathan Davis, Vicepresedinte Relatii Externe si Presedinte Raphael Recanati International School - Lauder School of Government, Strategy and Diplomacy - IDC Herzliya Israel, alaturi de Laude-Reut Board of Trustees si numerosi invitati speciali - secretarul de stat din Ministerul Educatiei Nationale, domnul Ionel-Florian Lixandru, personalitati ale lumii diplomatice si politice interne si internationale, ministrii Adrian Nastase, Cristian Diaconescu, Lazar Comanescu si ambasadorii Luca Niculescu, Sorin-Dan Mihalache si Adrian Cioroianu. Moderatorul evenimentului a fost jurnalistul Ion Ionita.

Invitatii au vorbit despre coeziune, convergenta, valori europene comune, precum si despre locul si importanta actuala a Uniunii Europene si rolul acesteia ca un actor global puternic. Acestia s-au adresat tinerilor aspiranti la o cariera diplomatica din sfaturile lor, despre avantajele si dezavantajele de a fi diplomat dar si care sunt secretele succesului in diplomatie.

Ambasadorul Israelului, David Saranga, s-a adresat elevilor, explicandu-le ce presupune cariera de diplomat: "Ca diplomat, esti posesorul unui instrument remarcabil prin intermediul caruia tu esti artizanul imaginii care reflecta tara ta. Tu reprezinti ochii si urechile statului pe care il reprezinti". In viziunea sa, cheia catre succes in diplomatie sta in 3 calitati deosebit de importante. In primul rand: "Indrazneste! Nu-ti fie frica de nimic!", apoi "Fii creativ, incearca sa gandesti diferit fata de ceilalti" si nu in cele din urma "incearca progresiv sa gasesti modalitati si solutii pentru a preveni provocarile".

Ambasadorul a tratat si subiectul social media, argumentand importanta deosebita a acesteia si impactul pe care il are asupra mass-media traditionale. "Fiecare tara din lume se confrunta cu probleme in ceea ce priveste politica publica si imaginea. Media se concentreaza asupra conflictelor, dar ceea ce consider dezirabil este ca printre subiectele pe care le are in atentie sa prevaleze alte subiecte pentru realizarea unei mai bune conexiuni cu tanara generatie".

David Saranga a subliniat relatia minunata existenta intre Israel si Romania in domenii precum cel economic, exprimandu-si dorinta ca aceasta relatie bazata pe suport reciproc sa ramana si sa reziste si pe viitor, lucru pentru care trebuie sa se investeasca timp si eforturi pentru ca tanara generatie sa cunoasca realitatea: "Ceea ce vreau este ca tanara generatie sa cunoasca Israelul si pozitia sa in ceea ce priveste conflictul cu palestinienii".

Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Hans Klemm, a impartasit tinerilor multe din experientele sale personale, fapt deloc dificil avand in vedere ca acesta si-a servit tara in nenumarate locuri de pe pamant precum: Afghanistan, Japonia, Coreea, Caraibe si multe altele. Acesta a facut o prezentare laborioasa asupra a ceea ce presupune meseria de diplomat, cu avantajele si dezavantajele sale. In viziunea sa, principalele calitati fundamentale pentru o cariera de succes in diplomatie sunt: "dorinta de a-ti servi tara si interesele sale, disponibilitatea de a trai in strainatate, dorinta de a studia si de a invata limbi straine si de a folosi aceasta abilitate ca instrument diplomatic intr-o tara straina, precum si asumarea de riscuri".

Un alt subiect abordat a fost despre principala atributie a Romaniei - in special in contextul detinerii presedintiei Consiliului Uniunii Europene - aceea de a contribui la pastrarea identitatii nationale pretutindeni in lume prin programele pe care le desfasoara. "Principalul nostru proiect este investitia in educatie. In egala masura, cultura este importanta pentru noi precum si sustinerea existentei mass-mediei in limba romana pretudinteni in lume si sustinerea activitatii religioase a tuturor romanilor din afara granitelor", a declarat, in cadrul discursului sustinut, Natalia Intotero, Ministrul pentru Romanii de Pretutindeni.

Ministrul a subliniat importanta contributiei, prin mijloace diplomatice, alaturi de partenerii nostri, la expunerea si promovarea valorilor proprii in intreaga lume si de a le face cunoscute pretudindeni. In acest sens, cu sprijinul Academiei Romane, a fost realizat primul volum al Enciclopediei Romanilor de Pretutindeni, demers care se doreste a fi continuat.

Un moment emotionant al Conferintei l-a reprezentat vizionarea filmului The Final Victory, atasat cartii Niciodata nu esti pe ultimul drum, in prezenta doamnei Ruta Zandman, sotia lui Felix Zandman (1928-2011), supravietuitor al Holocaustului si savant de renume mondial, fondator al companiei Vishay Intertechnologies. Elevii au avut parte de o lectie de viata, intelegand ca optimismul, generozitatea si munca asidua stau la baza succesului, in virtutea motto-ului lui Felix Zandman care credea in 3D: Dream, dare, do! - Viseaza, indrazneste, infaptuieste!

De asemenea, informatii importante pe tematici privind Orientul Mijlociu si lupta impotriva terorismului au fost prezentate elevilor de catre profesori ai IDC Herzliya, specialisti si practicieni in domeniile amintite.

Ca in fiecare an, Conferinta s-a bucurat de suportul misiunilor diplomatice straine la Bucuresti, pentru activitatea de internship a elevilor si la panelurile de dezbateri: Argentina, Armenia, Austria, Canada, Croatia, Cehia, Germania, Irlanda, Japonia, Olanda, Polonia, Rusia, Slovacia, Slovenia, Israel, Mexic, Statele Unite ale Americii si Sfantul Scaun. Liderii celor 18 ambasade, alaturi de Ministerul Afacerilor Externe si de Institutul Diplomatic Roman au oferit elevilor Liceului Laude-Reut stagii de o zi la sediile lor, pentru aprofundarea practica a studiilor de diplomatie pe care elevii le urmeaza in scoala.

Conferinta este initiata si organizata de Fundatia Reut (fosta Fundatia Ronald S. Lauder Romania) - Complexul Educational Laude-Reut si se desfasoara anual sub auspiciile Parlamentului Romaniei - Camera Deputatilor, anul acesta aflandu-se si sub Patronajul Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene, cu motto-ul "Coeziunea, o valoare comuna europeana - Cohesion, a common European value".

Conferinta 2Day Ambassador are ca partener strategic traditional BCR si a fost transmisa integral in direct de Adevarul Live.

Programul complet al 2Day Ambassador 2019:

Prima zi - 26.03.2019 - elevii cursului de diplomatie si relatii internationale de la Liceul Laude-Reut au participat la stagii de o zi in sediile misiunilor diplomatice partenere ale Conferintei;

A doua zi - 27.03.2019 - s-a desfasurat intalnirea si masa rotunda cu campionii europeni si israelieni de la IDC Herzliya la competitiile internationale de debating, la Hotelul Intercontinental, precum si concursul de public speaking in cadrul caruia elevii au sustinut pozitia ambasadelor vizitate pe tematici privind relatiile bilaterale pe domenii relevante de dezvoltare (educatie, economie, stiinta, inovatie etc.) dintre Romania si tarile ale caror ambasade au fost vizitate, precum si modalitatile de incurajare a tinerilor spre cariera diplomatica.

Castigatorii concursului de public speaking 2019 ne-au uimit cu elocinta lor si sunt:

1. Miruna MLADIN, reprezentand Ambasada Germaniei, i-a facut o surpriza Ambasadorului Germaniei, E. S. domnul Cord Hinrich MEIER-KLODT, care s-a aflat in panelul vizand provocarile si satisfactiile din viata unui diplomat, alaturi de omologii sai, Ambasadorul Vaticanului, E. S. Mons. Miguel Maury BUENDIA, Ambasadorul Federatiei Ruse, E. S. domnul Valeriy KUZMIN, Ambasadorul Armeniei, E. S. domnul Sergey MINASYAN, adjunctul de misiune al Irlandei, diplomatul Patrick COLEMAN.

2. Daria GOLDENBERG, sustinand pozitia Israelului

3. Tudor COBREA, in postura de ambasador al Federatiei Ruse

A treia zi - 28.03.2019 - la Palatul Parlamentului, premierea castigatorilor de la concursul de public speaking, dialog cu personalitati publice din domeniu, panel pe teme de diplomatie si comunicare publica, incheiate cu o ceremonie in cadrul careia au fost rasplatiti elevii participanti, diplomele fiind inmanate de doamna europarlamentar Ramona Manescu si doamna inspector scolar general, Ioana-Mihaela Neacsu.

Complexul Educational Laude-Reut multumeste pe aceasta cale tuturor celor ce le-au fost alaturi acum si intotdeauna: parteneri, invitati, vorbitori, moderatori, mass-media, sustinatori si va invitam cu mare drag la editia din 2020.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#conferin a interna ionala Laude Reut, #conferinta diploma ie afaceri globale, #Complex Educational Laude Reut , #stiri invatamant