Peste 20% din dascăli sunt de acord cu o dictatură militară. Analist: „În lumea pe care ne-o pregătesc aceștia libertatea are înțelesuri care pot să ne sperie”

Marti, 05 Octombrie 2021, ora 09:28
3750 citiri
Peste 20% din dascăli sunt de acord cu o dictatură militară. Analist: „În lumea pe care ne-o pregătesc aceștia libertatea are înțelesuri care pot să ne sperie”
16% din profesori cred că scrierile sfinte au întâietate în fața științei FOTO Hepta

Ciprian Mihali, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, trage un semnal de alarmă, după ce un sondaj realizat în rândul profesorilor a arătat că peste 20% dintre aceștia ar fi de acord cu un regim militar.

„Profesorii care cred așa ceva nu formează viitori cetățeni ai unei societăți libere, ci jandarmii, soldații, polițiștii și agenții de informații de mâine”, a transmis Mihali.

Sondajul mai arată că 16% din profesori cred că scrierile sfinte au întâietate în fața științei, arată un sondaj IPP-CNCD, potrivit newsweek.ro.

La întrebarea “Cât de bine ar fi pentru România să aibă la conducere un regim militar?“, 21% dintre cei 689 profesori chestionați spun că ar fi bine sau foarte bine. În rândul părinților, 36% susțin un astfel de regim.

Redăm postarea profesorului Criprian Mihali:

„Școala împotriva cunoașterii și libertății

Avem mai jos rezultatele unui sondaj recent, care ne indică nivelul de atașament al profesorilor față de valorile științei, democrației și statului de drept.

Aș comenta doar atât: dacă știința greșește, este pentru că „greșeala” face parte din ADN-ul ei. Adică e un tip de cunoaștere care se îmbunătățește în timp, corectându-și erorile și teoriile trecute. În știință este înscrisă „falsificabilitatea”, adică proprietatea ca o teorie nouă să contrazică una veche și să o depășească. Dar asta nu o așază frontal în fața scrierilor sfinte, care nu „greșesc” niciodată în acest sens, fiind de aceea corpusuri dogmatice, ale adevărului unic și definitiv. Problema uriașă a profesorilor care gândesc așa datorită instruirii lor deficitare este tocmai această opoziție știință-religie, care nu funcționează în acest fel. Știința nu se opune scrierilor sfinte, ci, prin rezultatele sale, transformării textelor sacre în surse ale adevărului ultim. Dar mergem prea departe deja.

Unul din cinci profesori este de acord cu un regim militar, în vreme ce unul din doi profesori crede că am fi mai bine cu un regim autoritar. În fine, tot unul din patru sau cinci profesori așază „ordinea publică” deasupra libertății.

Mai spun asta și gata: profesorii care cred așa ceva nu formează viitori cetățeni ai unei societăți libere, ci jandarmii, soldații, polițiștii și agenții de informații de mâine. Adică structurile de putere din rândurile cărora se vor putea desprinde sau recruta viitori lideri autoritari, militari cu poftă de a conduce societate cu mână cazonă, șefi ai jandarmeriei care nu vor ezita să bată pe oricine va mai cere drepturi și libertăți. În lumea pe care ne-o pregătesc acești profesori, libertatea are înțelesuri care pot să ne sperie de pe acum”, a scris academicianul pe Facebook.

Ciprian Mihali este un cunoscut academician și fost diplomat. Mihali este profesor universitar la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj, la Facultatea de Filosofie. Are un doctorat la Cluj, unul la Strasbourg, în Franţa, şi a fost angajat al Agence Universitaire de la Francophonie, iar ca diplomat a fost ambasadorul României în Senegal.

Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Peste 1 milion de români au consumat cel puţin o dată droguri. Avertismentul unui expert
Numărul românilor care au încercat cel puţin o dată în viață drogurile se apropie de 1,5 milioane, o creştere cu circa 50% faţă de cel mai recent raport oficial, a declarat marți, 23...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Ciprian Mihali, #scoala, #profesori, #elevi , #profesori