Ce se intampla cu scolile doctorale: CNADTCU a fost exclus din procedura de evaluare. Ministrul Educatiei explica de ce

Marti, 11 Aprilie 2017, ora 14:23
5256 citiri
Ce se intampla cu scolile doctorale: CNADTCU a fost exclus din procedura de evaluare. Ministrul Educatiei explica de ce
Foto: Facebook / Ministerul Educatiei

Deputatii au votat saptamana trecuta eliminarea din procesul de evaluare a scolilor doctorale a Consiliului National de Atestare a Diplomelor Universitare (CNADTCU) si Consiliului National al Cercetarii Stiintifice (CNCS).

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase (foto), spune ca modificarile au fost propuse de catre minister, iar astfel procedura se va simplifica foarte mult si se va conta pe autonomia universitatilor, pe faptul ca bazele de date si informatiile care se refera la resursa umana, in special la conducatorii de doctorat si la rezultatele cercetarii stiintifice, se gasesc la universitati, si nu la CNADTCU sau la la CNCS.

Proiectul de lege privind aprobarea OUG 96/2016 a trecut de plenul Camerei, la o zi de la votarea in comisie, unde a fost introdus amendamentul, cu toate ca PNL si USR au cerut retrimiterea proiectului la comisie.

Articolul introdus in raportul celor doua comisii prevede: "Evaluarea IOSUD (Institutiile Organizatoare de Studii Universitare de Doctorat - n.red.) in vederea acreditarii pentru organizarea de scoli doctorale se face de catre ARACIS sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau strainatate, inscrisa in EQAR (European Quality Assurance Register for Higher Education - n.red.) ".

In prezent, articolul 158 din Legea educatiei prevede ca "evaluarea scolilor doctorale se face de catre ARACIS (Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior) sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii, din tara sau strainatate, pe baza rapoartelor CNCS referitoare la calitatea cercetarii si a rapoartelor CNATDCU referitoare la calitatea resurselor umane".

Vezi textul proiectului de lege in forma adoptata de Camera Deputatilor si trimisa la Senat.

Citeste stenograma sedintei si vezi cine a votat electronic in favoarea proiectului.

Ministrul Educatiei, Pavel Nastase, a declarat ca, la solicitarea Consiliului National al Rectorilor, a propus Parlamentului trei modificari, una dintre ele fiind ca acreditarea sa fie facuta la nivel de domeniu de doctorat, si nu la nivel de scoala doctorala.

"Scoala doctorala e o structura administrativa, este ca o facultate. Vrem sa evaluam si sa acreditam domeniile de doctorat, pentru ca doctoratul reprezinta nivelul trei de studii universitare. Facem aceasta evaluare pentru programele de licenta, la nivel masteratului acreditam domenii de masterat si, in continuare, domeniile de doctorat, care in general sunt indentice cu masteratul, vor fi evaluate si acreditate de Agentia Romana de Asiguarea Calitatii in Invatamantul Superior sau de catre o alta agentie de asigurare a calitatii", a explicat ministrul Educatiei.

Potrivit acestuia, a doua propunere se refera la termenul de acreditare a acestor domenii de doctorat, mai exact la prorogarea acestuia cu un an.

"Nu putem ca pana la 1 octombrie 2017 sa facem aceasta evaluare si acreditare, astfel ca atunci am prorogat termenul pentru inca un an. Practic, la sfarsitul anului universitar urmator se va finaliza acest proces de acreditare a domeniilor de doctorat, in conditiile in care vom incepe acest proces din aceasta toamna", a mai afirmat Pavel Nastase

El a mai sustinut ca, astfel, procedura se va simplifica foarte mult si se va conta pe autonomia universitatilor, in conditiile in care bazele de date si informatiile care se refera la resursa umana, in special la conducatorii de doctorat si la rezultatele cercetarii stintiifice, se gasesc la nivelul universitatii, nu se gasesc nici la CNADTCU si nici la CNCS, mai ales ca CNCS nu mai tine de Ministerul Educatiei, ci de noul minister al Cercetarii si Inovarii.

"In plus, un conducator de doctorat este si cadru didactic intr-o universitate, deci productia sa stiintifica se realizeaza in universitatea respectiva. CNADTCU nu avea cum sa faca rapoarte care vizeaza conducatorii de doctorat, pentru ca CNADTCU se ocupa de abilitarea acestora, de validarea tezelor de doctorat.

Ceea ce am propus a fost de comun acord cu membrii consiliului general al CNADTCU si cu Consiliul National al Rectorilor si conducerea ministerului a cuplat la aceasta idee, ca altfel nu vom face aceasta acreditare, care iata din 2012 trebuia facuta", a adaugat Nastase.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#legea educatiei evaluare scoli doctorale , #doctorat